czaja77 13.01.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam jestem tu nowy, widzę ze temat troszkę pod umarł................ale mam nadzieje że ktoś mi coś podpowie w moim problemie.chodzi o efekt przycierania farby .chodzi mi o kolory różowy przycierany białym lub na odwrót co i jak wykonać by takie efekt uzyskać farby to lateks lub akryl.Pozdrawiam i czekam na jakieś fajne propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonti 18.01.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Farby akrylowe nie są najlepsze do wykonywania przecierek. Wszystko też zależy czy będziesz je robił na gładkiej powierzchni czy na strukturze. Używając bejc zawsze należy zacząć od barwy jaśniejszej. Przy farbach akrylowych też zachowałbym taką kolejność. Na gładkiej ścianie takimi farbami łatwiej od przecierek wykonuje się gąbkowanie. Malujesz na biało a następnie bierzesz gąbkę, wycinasz ją tak by miała nierównomierny kształt i fazujesz brzeg (lub kupujesz gąbkę naturalną w markecie budowlanym lub sklepie z kosmetykami). Następnie rozcieńczasz różowy (czerwony) z białym tak by mieć kilka odcieni. Przy pomocy gąbki tamponujesz używając po kolei różnych odcieni. Jeżeli wyjdzie za ciemno gąbkujesz bielą. W ten sam sposób możesz spróbować wykonując pociągnięcia gąbką lub szerokim pędzlem ale efekt może nie być zadowalający.Jeżeli masz strukturę to malujesz na biało i na to gąbką rozcierasz różne odcienie różu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja77 20.01.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Dziękuję za odpowiedz. na ścianach jest zacierka struktura,to co lepiej użyć lateksowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eesti70 13.02.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Dziękuję za odpowiedz. na ścianach jest zacierka struktura,to co lepiej użyć lateksowej? Najlepiej użyć zabarwionej bejcy . Podkładem może być każda mocna farba. Osobiście pracuję na produktach Tikurilli. Nie próbuj przecierać farby na farbie ,bo efekt będzie straszny. Chyba że lubisz bazgroły. Najlepiej zrobić próbkę na kawałku płyty gk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna800717 20.03.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam, mam wrażenie,że przeczytałam wszystko i myślałam,że jestem już mądra. Zrobiłam wstępną strukturę z gładzi. Do tego mam farbę Duluxa, taka normalna do ścian, może być?? W sklepie pytałam o bejce i werniks i koniec końców kupiłam Lakier z Magnata złoty. Pomalowałam farbą, naniosłam złoty lakier i... To nie to! Co mam zrobić teraz z tym lakierem? Czy po pomalowaniu farba powinnam zrobić przecierki mokrą gąbką i dopiero delikatnie lakier dla połysku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna800717 21.03.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Zła jestem,bo nie wiem juz jakich kolorów użyć, żeby wyszlo tak jak chcę. Mam kominek z kamienia "braccia" takie beże z brązami. Górę chciałam zrobić jakąś strukturą. Dodałam brazowy barwnik do tego złotego lakieru, zrobiłam przecierki,a że się nie błyszczało mazgnęłam wszystko delikatnie samym złotym lakierem. Wyszło chyba za złoto do beżu. Może powinnam kupić jednak bardziej perłową bejcę niż złoty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeda 28.03.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 mayland -> to wygląda genialnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cycu20021 04.04.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 witam - to moj pierwszy post. Jestem na etapie podwieszanych sufitow. Tu postanowilem pobawic sie troche ksztaltem. Prosze o porade czy ide dobra droga? To tylko testy na kawalku sufitu, ktory bedzie dopiero zakryty. zdjecie 1 - ciapanie gabka, druga polowa to ciapanie i "wyglaskanie" packa zdjecie 2 - te odstajace farfocle beda oczywiscie usuniete - jedna czesc to grzebien do kleju a druga robiona pedzlem lawkowcem zdjecie 3 - gabka - tu mi wyglada dosc odpustowo - moze to tylko moje odczucie zdjecie 4 - walek prosilbym o jakies uwagi czy komentarze. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_K6 02.05.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 (edytowane) Witam, Mam pytanie co do takiego tynku jak na foto... Chcę zrobić u siebie takie coś z gładzi lub gipsu na 1 ścianie, pomalować na biało i na to brokat srebrny... Chciałem dodać brokat do farby, do ostatniego malowania ale może się zgubić w farbie więc myślę o gotowym lakierze bezbarwnym z brokatem Alpina Crystal Brokat. 1 litr jakieś 75 zł. Wymyśliłem, by kupić normalny lakier bezbarwny akrylowy ( Przeznaczony jest do dekoracyjnego i ochronnego malowania ścian pokrytych farbami emulsyjnymi, stiukiem, trawertynem itp. wewnątrz pomieszczeń. ) i do niego dosypać srebrny brokat. Wtedy będzie taniej i też dobrze. Co o tym myślicie?? Robił ktoś ? Jaki gips/gładź kupić by uzyskać taki efekt ? Akryl + brokat ... ?? Dobre będzie ? Edytowane 2 Maja 2013 przez Marcin_K6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LidkaDiD 03.05.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Niezła robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnap86 07.05.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witam Mam pytanie odnosnie malowania struktur. Aktualnie jestem na etapie naprawiania scian. Zaklejam ubytki, troche rownam i wygladzam. Robie to rotbandem. I wychodzi spod pacy calkiem niezle, struktura jak dosc gladki tynk CW z odrobina efektu typu kornik, nie jest to jednak koniec pracy. Przewiduje nalozenie na to drugiej warstwy rotbandu, juz tylko dla uzyskania samej struktury. Mianowicie chce nalozyc cienka warstwe i przeczesac ja szczotka taka jak alpina efekt-kamm (czy jak to sie pisze), w pionie (cos jak alpina linie efekt, tylko wyrazniejsze). W innych pomieszczeniach mysle jeszcze nad wlasnie efektem typu kornik i stary tynk. I teraz nie wiem czym to pozniej pomalowac. Mam do dyspozycji pistolet firmy Wagner i malowalem nim gladkie sciany farbami latexowymi. Wychodzi faktura, takie bardzo drobne kropki. I boje sie ze to moze mi pozaklejac i zniwelowac cale starania ze struktura. Dodam, ze sciany (te co juz zrobilem na gladko rotbandem) maja rozne odcienie. Czesc sciany robiona z jednego wiadra jest np kremowo biala, a czesc robion a z drugiego wiadra (ale z tego samego worka), jest jasno-bezowa (bardzo mleczna kawa?). W kazdym razie, stojac 2-3 metry od sciany, widac jak idzie granicam miedzy partiami... Czy bejca to zakryje i wyjdzie rownomierna? Czy beda przeswity? Czym to pomalowac? Jaka farba i jakimi metodami aby zachowac wyrazna strukture? Niestety zdjecia mam tylko z telefonu, i nic na nich nie widac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LightAtDawn 01.07.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Po pierwsze Witam to mój pierwszy post na tym forum, natknęłam się na Was poszukując informacji o tynkowaniu dekoracyjnym, w tym wątku sporo jest porad, niestety wiele zdjęć już jest nieaktualnych i nie można podejrzeć ;( Zabieram się powoli za tynkowanie mieszkania ^^ jestem całkowicie zielona w tym temacie, poza testami, które do tej pory wykonałam bawiłam się Śmigiem z castoramy, i to chyba na nim będę robiła pierwszy tynk, jest całkowicie gładki - taki gipsowy drugim czym się bawię jest lekki tynk maszynowy knauf, jest koloru ciemnego beżu, ma w sobie piasek, i daje fajne efekty trawertynowe mam jednak pewnien problem, w castoramie widziałam fajny efekt poziome pasy, tak jak by robić je zębatą packą, ale dużo bardziej nieregularne wgłębienia były czarne, wierzch karmelowy. w sposobie wykonania było napisane: bejcować beżem, następnie karmelem, na koniec czarnym (w sensie bejca z pigmentem) i to mnie właśnie martwi... czy jak będę na koniec bejcować na czarno, to nie pokryje mi to tych jasnych, wypukłych części? tynk jest chłonny, i nie da się tak łatwo usunąć gąbką nadmiaru... a może powinnam użyć czegoś gipsowego z piaskiem (polecacie coś?) może wtedy ta powierzchnia zabejcowana jasnym kolorem nie będzie już tak chłonna? i drugie pytanie... bejcujecie akrylobejcami do drewna? czy czymś innym? tymi już zafarbowanymi? bo mnie martwi to, że jak sobie zapigmentuję bejcę, i mi jej zabraknie... to już drugi raz tak samo nie uda mi się jej zafarbić, więc łatwiej by dokupić... na razie tyle... zabieram się do dalszych testów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas120 29.09.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 WitamJestem nowy i mam kila pytań .Mam farbę lateksową na ścianie . Farba trzyma się dosyć dobrze . Są pęknięcia , które mogę łatwo zagipsować . Jestem pod wrażeniem waszych prac i chciałbym troszkę popróbować w domu . Czy aby nałożyć czy to tynk czy klej muszę usunąć starą farbę ? Czy mogę ją przejechać papierem ściernym i wówczas zabrać się do gruntowania i tynkowania. Czy może samo gruntowanie wystarczy . Naprawdę robicie kawał dobrej pracyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iminde 30.09.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam Jestem nowy i mam kila pytań . Mam farbę lateksową na ścianie . Farba trzyma się dosyć dobrze . Są pęknięcia , które mogę łatwo zagipsować . Jestem pod wrażeniem waszych prac i chciałbym troszkę popróbować w domu . Czy aby nałożyć czy to tynk czy klej muszę usunąć starą farbę ? Czy mogę ją przejechać papierem ściernym i wówczas zabrać się do gruntowania i tynkowania. Czy może samo gruntowanie wystarczy . Naprawdę robicie kawał dobrej pracy Pozdrawiam Generalnie tynk jest cięższy od farny i można zastanawiać się czy będzie się trzymał, czy odpadnie razem z farbą. ja jednak zaryzykowałem i jak na razie wszystko się trzyma. Więc chyba możesz działać bez "zdzierania" farby. Ma ktoś inne doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bubulek24 02.10.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Ja też kładłam tynk strukturalny na starą farbę na suficie i wyszło super, nic nie odpadło Trzeba tylko wcześniej dokładnie sprawdzić, czy farba się nie łuszczy ani nie pęka, po inaczej będzie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawaler 09.10.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Witam. Bardzo bedę wdzięczny, jeżeli ktoś pomoże mi w oszacowaniu kosztów materiału na 100m2 tynku cementowo-wapiennego (piasek+wapno+cement). Grubość tynku ok 2cm (ilośc piasku,cementu i wapna) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DjGrzybu 27.10.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 a tu kilka zdjec z moich prac u tesciów:) tynk to marmur klasyczny z magnata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i.buczyńska 27.10.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Hej DjGrzybu. Ciężko tu dojrzeć tę strukturę. Przydałoby się, abyś dał jakieś światło z boku, wtedy tzw światło-cienie byłyby widoczne na zdjęciu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iminde 04.11.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Mnie zależało na położenie betonu dekoracyjnego w łazience, ale nigdzie nie potrafiłem znaleźć instrukcji jak to zrobić. Tak więc dla ułatwienia przyszłym amatorom betonu wrzucam link do stronki gdzie to opisałem, na dole jest nawet filmik z kolejnymi etapami tej roboty: http://www.imindesign.pl/jak-polozyc-beton-dekoracyjny/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwojtas2 09.11.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Witam. Mam pytanie dotyczace firm produkujacych gotowe masy do tynkow dekoracyjnych. A wiec, ktore firmy Waszym zdaniem sa najlepsze w stosunku do swojej ceny. Magnat, Fox czy moze jakies inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts