Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mayland

Recommended Posts

Witam jestem tu nowy, widzę ze temat troszkę pod umarł................ale mam nadzieje że ktoś mi coś podpowie w moim problemie.

chodzi o efekt przycierania farby .chodzi mi o kolory różowy przycierany białym lub na odwrót co i jak wykonać by takie efekt uzyskać farby to lateks lub akryl.

Pozdrawiam i czekam na jakieś fajne propozycje.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Farby akrylowe nie są najlepsze do wykonywania przecierek. Wszystko też zależy czy będziesz je robił na gładkiej powierzchni czy na strukturze. Używając bejc zawsze należy zacząć od barwy jaśniejszej. Przy farbach akrylowych też zachowałbym taką kolejność. Na gładkiej ścianie takimi farbami łatwiej od przecierek wykonuje się gąbkowanie. Malujesz na biało a następnie bierzesz gąbkę, wycinasz ją tak by miała nierównomierny kształt i fazujesz brzeg (lub kupujesz gąbkę naturalną w markecie budowlanym lub sklepie z kosmetykami). Następnie rozcieńczasz różowy (czerwony) z białym tak by mieć kilka odcieni. Przy pomocy gąbki tamponujesz używając po kolei różnych odcieni. Jeżeli wyjdzie za ciemno gąbkujesz bielą. W ten sam sposób możesz spróbować wykonując pociągnięcia gąbką lub szerokim pędzlem ale efekt może nie być zadowalający.

Jeżeli masz strukturę to malujesz na biało i na to gąbką rozcierasz różne odcienie różu.

• 4 weeks później...
Dziękuję za odpowiedz. na ścianach jest zacierka struktura,to co lepiej użyć lateksowej?

Najlepiej użyć zabarwionej bejcy .

Podkładem może być każda mocna farba.

Osobiście pracuję na produktach Tikurilli.

Nie próbuj przecierać farby na farbie ,bo efekt będzie straszny. Chyba że lubisz bazgroły.

Najlepiej zrobić próbkę na kawałku płyty gk .

• 1 month później...
Witam, mam wrażenie,że przeczytałam wszystko i myślałam,że jestem już mądra. Zrobiłam wstępną strukturę z gładzi. Do tego mam farbę Duluxa, taka normalna do ścian, może być?? W sklepie pytałam o bejce i werniks i koniec końców kupiłam Lakier z Magnata złoty. Pomalowałam farbą, naniosłam złoty lakier i... To nie to! Co mam zrobić teraz z tym lakierem? Czy po pomalowaniu farba powinnam zrobić przecierki mokrą gąbką i dopiero delikatnie lakier dla połysku??

Zła jestem,bo nie wiem juz jakich kolorów użyć, żeby wyszlo tak jak chcę. Mam kominek z kamienia "braccia" takie beże z brązami. Górę chciałam zrobić jakąś strukturą. Dodałam brazowy barwnik do tego złotego lakieru, zrobiłam przecierki,a że się nie błyszczało mazgnęłam wszystko delikatnie samym złotym lakierem. Wyszło chyba za złoto do beżu. Może powinnam kupić jednak bardziej perłową bejcę niż złoty???

witam - to moj pierwszy post. Jestem na etapie podwieszanych sufitow. Tu postanowilem pobawic sie troche ksztaltem. Prosze o porade czy ide dobra droga? To tylko testy na kawalku sufitu, ktory bedzie dopiero zakryty.

zdjecie 1 - ciapanie gabka, druga polowa to ciapanie i "wyglaskanie" packa

zdjecie 2 - te odstajace farfocle beda oczywiscie usuniete - jedna czesc to grzebien do kleju a druga robiona pedzlem lawkowcem

zdjecie 3 - gabka - tu mi wyglada dosc odpustowo - moze to tylko moje odczucie

zdjecie 4 - walek

prosilbym o jakies uwagi czy komentarze. pzdr

photo 1.jpgphoto 2.jpgphoto 3.jpgphoto 4 (Medium).jpg

• 4 weeks później...

Witam,

Mam pytanie co do takiego tynku jak na foto...

1.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg

Chcę zrobić u siebie takie coś z gładzi lub gipsu na 1 ścianie, pomalować na biało i na to brokat srebrny...

Chciałem dodać brokat do farby, do ostatniego malowania ale może się zgubić w farbie więc myślę o gotowym lakierze bezbarwnym z brokatem Alpina Crystal Brokat. 1 litr jakieś 75 zł. Wymyśliłem, by kupić normalny lakier bezbarwny akrylowy ( Przeznaczony jest do dekoracyjnego i ochronnego malowania ścian pokrytych farbami emulsyjnymi, stiukiem, trawertynem itp. wewnątrz pomieszczeń. ) i do niego dosypać srebrny brokat. Wtedy będzie taniej i też dobrze.

Co o tym myślicie?? Robił ktoś ?

Jaki gips/gładź kupić by uzyskać taki efekt ?

Akryl + brokat ... ?? Dobre będzie ?

Edytowane przez Marcin_K6

Witam

Mam pytanie odnosnie malowania struktur. Aktualnie jestem na etapie naprawiania scian. Zaklejam ubytki, troche rownam i wygladzam.

Robie to rotbandem. I wychodzi spod pacy calkiem niezle, struktura jak dosc gladki tynk CW z odrobina efektu typu kornik, nie jest to jednak koniec pracy.

Przewiduje nalozenie na to drugiej warstwy rotbandu, juz tylko dla uzyskania samej struktury. Mianowicie chce nalozyc cienka warstwe i przeczesac ja szczotka taka jak alpina efekt-kamm (czy jak to sie pisze), w pionie (cos jak alpina linie efekt, tylko wyrazniejsze).

W innych pomieszczeniach mysle jeszcze nad wlasnie efektem typu kornik i stary tynk.

I teraz nie wiem czym to pozniej pomalowac.

Mam do dyspozycji pistolet firmy Wagner i malowalem nim gladkie sciany farbami latexowymi. Wychodzi faktura, takie bardzo drobne kropki. I boje sie ze to moze mi pozaklejac i zniwelowac cale starania ze struktura.

Dodam, ze sciany (te co juz zrobilem na gladko rotbandem) maja rozne odcienie. Czesc sciany robiona z jednego wiadra jest np kremowo biala, a czesc robion a z drugiego wiadra (ale z tego samego worka), jest jasno-bezowa (bardzo mleczna kawa?).

W kazdym razie, stojac 2-3 metry od sciany, widac jak idzie granicam miedzy partiami...

Czy bejca to zakryje i wyjdzie rownomierna? Czy beda przeswity? Czym to pomalowac? Jaka farba i jakimi metodami aby zachowac wyrazna strukture?

Niestety zdjecia mam tylko z telefonu, i nic na nich nie widac... :(

• 1 month później...

Po pierwsze Witam :)

to mój pierwszy post na tym forum,

natknęłam się na Was poszukując informacji o tynkowaniu dekoracyjnym,

w tym wątku sporo jest porad,

niestety wiele zdjęć już jest nieaktualnych i nie można podejrzeć ;(

Zabieram się powoli za tynkowanie mieszkania ^^

jestem całkowicie zielona w tym temacie,

poza testami, które do tej pory wykonałam :D

bawiłam się Śmigiem z castoramy,

i to chyba na nim będę robiła pierwszy tynk,

jest całkowicie gładki - taki gipsowy

drugim czym się bawię jest lekki tynk maszynowy knauf,

jest koloru ciemnego beżu,

ma w sobie piasek,

i daje fajne efekty trawertynowe ;)

mam jednak pewnien problem,

w castoramie widziałam fajny efekt

poziome pasy, tak jak by robić je zębatą packą,

ale dużo bardziej nieregularne

wgłębienia były czarne, wierzch karmelowy.

w sposobie wykonania było napisane:

bejcować beżem, następnie karmelem, na koniec czarnym

(w sensie bejca z pigmentem)

i to mnie właśnie martwi...

czy jak będę na koniec bejcować na czarno,

to nie pokryje mi to tych jasnych, wypukłych części?

tynk jest chłonny, i nie da się tak łatwo usunąć gąbką nadmiaru...

a może powinnam użyć czegoś gipsowego z piaskiem (polecacie coś?)

może wtedy ta powierzchnia zabejcowana jasnym kolorem nie będzie już tak chłonna?

i drugie pytanie...

bejcujecie akrylobejcami do drewna? czy czymś innym?

tymi już zafarbowanymi?

bo mnie martwi to, że jak sobie zapigmentuję bejcę,

i mi jej zabraknie... to już drugi raz tak samo nie uda mi się jej zafarbić,

więc łatwiej by dokupić...

na razie tyle...

zabieram się do dalszych testów

• 2 months później...

Witam

Jestem nowy i mam kila pytań .

Mam farbę lateksową na ścianie . Farba trzyma się dosyć dobrze . Są pęknięcia , które mogę łatwo zagipsować . Jestem pod wrażeniem waszych prac i chciałbym troszkę popróbować w domu . Czy aby nałożyć czy to tynk czy klej muszę usunąć starą farbę ? Czy mogę ją przejechać papierem ściernym i wówczas zabrać się do gruntowania i tynkowania. Czy może samo gruntowanie wystarczy .

Naprawdę robicie kawał dobrej pracy

Pozdrawiam

Witam

Jestem nowy i mam kila pytań .

Mam farbę lateksową na ścianie . Farba trzyma się dosyć dobrze . Są pęknięcia , które mogę łatwo zagipsować . Jestem pod wrażeniem waszych prac i chciałbym troszkę popróbować w domu . Czy aby nałożyć czy to tynk czy klej muszę usunąć starą farbę ? Czy mogę ją przejechać papierem ściernym i wówczas zabrać się do gruntowania i tynkowania. Czy może samo gruntowanie wystarczy .

Naprawdę robicie kawał dobrej pracy

Pozdrawiam

Generalnie tynk jest cięższy od farny i można zastanawiać się czy będzie się trzymał, czy odpadnie razem z farbą. ja jednak zaryzykowałem i jak na razie wszystko się trzyma. Więc chyba możesz działać bez "zdzierania" farby.

Ma ktoś inne doświadczenia w tym temacie?

• 3 weeks później...

Mnie zależało na położenie betonu dekoracyjnego w łazience, ale nigdzie nie potrafiłem znaleźć instrukcji jak to zrobić. Tak więc dla ułatwienia przyszłym amatorom betonu wrzucam link do stronki gdzie to opisałem, na dole jest nawet filmik z kolejnymi etapami tej roboty:

http://www.imindesign.pl/jak-polozyc-beton-dekoracyjny/