Tomek W 21.12.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Jest to łatwo dostepne Aby spełnić wymagania normy (PN EN 13162) dotyczące nasiąkliwości wełny w czasie produkcji podaje się dodatki impregnujące w celu nadania im cech hydrofobowych (trudnozwilżalnych). Oznakowanie WS na etykiecie wełny to informacja, że produkt spełnia wymagania dotyczące nasiąkliwości w czasie krótkotrwałego (przez 24 godz.), częściowego (na głębokość 1cm) zanurzenia w wodzie. Producent musi przejść pozytywne badania w niezależnych laboratoriach a później wykonywać badania odbiorcze w czasie produkcji, które podlegają zewnętrznym audytom kontrolnym. Radziłbym użyć wyrobu z wełny mineralnej z deklarowanym parametrem WS, który powinien być podany w kodzie wyrobu (np. na etykiecie). Produkty Rockwool posiadają tą informacje w kodzie wyrobu http://przewodnik.rockwool.pl/produkty/megarock.aspx Współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej wyrobów z wełny mineralnej można przyjąć jako równy 1. Jest to parametr, który może być również przebadany i zadeklarowany przez producenta i podany w oznaczeniu MUi – gdzie i = współczynnik oporu dyfuzyjnego mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Sztabach 28.12.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 tylko w przypadku welny skalnej nie trzeba kłaść paroizolacji? Panie prokopin nie zależnie od rodzaju wełny przy każdej należy wykonać paroizolację. Wprawdzie wełny są produktami hydrofobizowanymi aczkolwiek sama wełna nie odprowadzi skraplanej wody. Adam Sztabach eRzecznik firmy Knauf Insulation Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 26.02.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Panie prokopin nie zależnie od rodzaju wełny przy każdej należy wykonać paroizolację. Wprawdzie wełny są produktami hydrofobizowanymi aczkolwiek sama wełna nie odprowadzi skraplanej wody. Adam Sztabach eRzecznik firmy Knauf Insulation ok, dziękuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 16.11.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Obecnie jestem na etapie ocieplania poddasza wełną Ursa 0,39 i jestem z niej bardzo zadowolony. Z racji, że zabraknie mi towaru zacząłem się powoli rozglądać. Zaproponowali mi w bardzo dobrej cenie wełnę Schwenka o współczynniku 0,39.Niestety opinii na temat tej wełny jest bardzo mało. Z tego co wyczytałem, to Schwenk od niedawna jest na polskim rynku.Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał styczność z ową wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna S 26.11.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Z tą wełną mineralną nie miałam styczności Mogę odpowiedzieć na pytania związane z wełną mineralną w ECOSE Technology. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 07.11.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 moim zdaniem to aby wełna miała najniższy współczynnik przewodzenia ciepła no i cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts