Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Czy jest jakaś określona (lub przyjęta zwyczajowo) dopuszczalna różnica

wysokości stopni schodów.

W moim przypadku dotyczy to schodów betonowych, obłożonych drewniaymi stopnicami, prowadzących na piętro.

Różnice wynoszą nawet dwa cm. Czy tak jest dobrze?

Pozdrawiam i proszę o wypowiedzi znawców tematu.

Dziękuję.

https://forum.murator.pl/topic/96177-schody-dopuszczalne-r%C3%B3%C5%BCnice-w-wysoko%C5%9Bci-stopni/

masz pretensje do stolarza, czy tych co betonowali?

w tym przypadku trepy drewniane takie same, a du.py dali ci co betonowali, no i właściciel, bo dopiero teraz widzi problem

w tym przypadku trepy drewniane takie same, a du.py dali ci co betonowali, no i właściciel, bo dopiero teraz widzi problem

jak zwykle merytorycznie

barbossa napisał:

Gdzie doszukałeś się w moim tekście, że mam pretensje do kogokolwiek?

Czy mógłbyś zrobić mi grzeczność i nie wypowiadać się w moich wątkach.

Będę naprawdę wdzięczny.

Twoich "dobrych" rad (zawsze na temat, by nie rzec merytorycznych) oczekuję w ostatniej kolejności, a najlepiej wcale.

Poza tym pytanie było do znawców tematu. Jesteś nim? I bez urazy.

Witam.

W moim przypadku dotyczy to schodów betonowych, obłożonych drewniaymi stopnicami, prowadzących na piętro.

Różnice wynoszą nawet dwa cm. Czy tak jest dobrze?

Pozdrawiam i proszę o wypowiedzi znawców tematu.

Dziękuję.

Znawcą tematu nie jestem :D , ale okładałem drewnem stopnie betonowe w swojej chałupie. Źle jest. Potykacz jak cholera. U mnie było nawet 4 cm różnicy. Ale przecież to bez problemu można wyrównać okładziną. Trochę zabawy, jeszcze więcej mierzenia, ale bez problemów da się zrobić.

[

Znawcą tematu nie jestem :D , ale okładałem drewnem stopnie betonowe w swojej chałupie. Źle jest. Potykacz jak cholera. U mnie było nawet 4 cm różnicy. Ale przecież to bez problemu można wyrównać okładziną. Trochę zabawy, jeszcze więcej mierzenia, ale bez problemów da się zrobić.

Napisz dokładniej jak zgubiłeś te 4cm różnicy?

Na najwyższym trzeba było o 1 cm zfrezować stopień. Łatwiej, niż skuwać beton. Oczywiście noska nie ruszałem, tylko to, co na betonie. A na niższych- podkładki, pianka niskorozprężna, 2 kołeczki, zaślepione oczywiście, jak się dobrze dobierze, to trudno zauważyć. Mierzyłem po robocie- różnice są, owszem- 2-3 mm. Schody jesionowe, podstopnice brzoza.
Witam.

O ile się nie myślę to jest chyba 17,5 cm wtedy są najwygodniejsze, a jeśli chcesz dokładnie wiedzieć to sprawdź sobie na klatkach schodowych lub w biurach (tylko nowych! ) wysokość stopnia ;-)

jak zwykle merytorycznie

slowa uznania od warszafki, dziękuję bardzo

cekja

Ty chyba masz problemy z wyrażeniem o co tak naprawdę Ci chodzi

ja zrozumiałem tak:

masz schody betonowe

na nich są STOPNICE drewniane

trudno raczej założyć, że stolarz (czy też drwal lub rzeżbiarz) wyciosał Tobie trepy o róznych grubościach

pozostaje danie du.py na wykonawstwie schodów betonowych

skoro takie róznice w wysokości stopni

czyli:

duża pretensja do tych co wylewali schody

znacząca autopretensja

pretensja (już zwykła)do tego co układał trepy, że nie zasygnalizował problemu

tak to odebrałem i skomentowałem

Twoje zdanie na mój temat, jak i temat mojego "znawstwa" kompletnie mnie nie obchodzi, pogadaj sobie do ściany,

może przyłączy się do Ciebie i Piotr_ok i razem pogadacie ze ścianą

co do wygody trepów to jest pewien wzorek, pewnie ktoś go pamięta i opublikuje

Czy zbudowanie schodów z wysokością stopnia 18,3 cm jest dopuszczalne? Czy schody będą wygodne?

ja dokładnie takie zrobiłem i wydaje mi sie ze sa bardzo wygodne(glebokosc schodka to 25cm...ale jak połoze dechy to wydłuze troche)

• 3 months później...
Stopnie powinno się pokonywać jednym krokiem i bez nadmiernego wysiłku, dlatego wymiary stopni - wysokość h i szerokość t - muszą wynikać z długości kroku, który wynosi od 60 do 64 cm. Do obliczeń przyjmuje się średnią długość kroku dorosłego człowieka, czyli 63 cm, i ustala wymiary stopni według wzoru: 2h + t = 63. Jak widać z tego wzoru, wysokość stopni powinna być związana z ich szerokością. Im schody są bardziej strome (a więc mają wyższe stopnie), tym mniejsza powinna być ich szerokość. Najwęższe stopnie ma oczywiście drabina. Choć każdy właściciel domu jednorodzinnego mógłby dostosować wymiary stopni wyłącznie do siebie - nie jest to celowe ani praktyczne. Nawet w prywatnym domu schody powinny być wygodne dla wszystkich, również dla odwiedzających dom dzieci i osób starszych. Za optymalne w budynkach mieszkalnych uważa się schody, w których wysokość stopni wynosi 17 cm, a szerokość 29 cm. W domach jednorodzinnych najczęściej wysokość kondygnacji wynosi 275 cm (przy wysokości pomieszczeń 251 cm i grubości stropu 24 cm). Owe 275 cm daje się podzielić między 16 stopni po 17,2 cm każdy. O tym, czy schody takie będą wygodne, decydują jeszcze inne względy, na przykład przestrzenne.
Witam.

O ile się nie myślę to jest chyba 17,5 cm wtedy są najwygodniejsze, a jeśli chcesz dokładnie wiedzieć to sprawdź sobie na klatkach schodowych lub w biurach (tylko nowych! ) wysokość stopnia ;-)

mylisz się o tyle że nie zrozumiałeś "co autor miał na myśli" ;) a cw wątku chodzi o różnice w wysokości poszczególnych stopni, różnice wysokości miedzy nimi, i tu liczba 17,5 ma się niestety nijak do tematu różnicy ;)

poza tym powyżej kolega Jakub.. wyśmienicie opisał całe sedno wymiarowania schodów i tego powinno się trzymać

A w prawie bud jest jeszcze napisane, ze max wysokość stopnia to 19cm. W budynkach użyteczności publicznej ta wysokość jest mniejsza, nie pamiętam, bodajże 17cm.

A różnice kilku cm między wysokościami stopni to bardzo dużo :o . Niefajnie. Rozumiem odchyłkę 1cm, ale 4? Zrób z tym coś, bo po "pijaku" to się kiedyś zabijesz, schodząc :D