chaplin50 26.08.2003 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Mam pytanie: jakie robiliście fundamenty- lane, wypożyczaliście szalunki, czy z bloczków fundamentowych? Oczywiście z bloczków wychodzi taniej, ale czy tak samo jest on mocny. W projekcie mam bloczki, ale jeden wykonawca mówił że to bez różnicy że może być z bloczków , a drugi stwierdził że bloczki to ' kupa' i on robi tylko lane fundamenty bo to podstawa domu. Proszę doradzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PietrekG 26.08.2003 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Robie z bloczkow. Ekipa umie takie, sa troche czasochlonne ale chyba tansze. Sa mocne i solidne bo dwa rzedy bloczkow a miedzy nimi lany beton. Czy to lepsza konstrucja od lanych fundamentow - napewno latwiejsza w wykonianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1967 26.08.2003 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 co za bzdury opowiadacie.przeliczałem beton lany na bloczki i wychodzi mi oczywiscie w moim regionie-beton z gruchy 190m3 +17 zł za m3 pompa-bloczki24*24*36 po przeliczeniu 260zł m3no to gdzie taniej a ze latwiej to zgoda tylko jak muruja chłopi miedzy zniwami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.08.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 co za bzdury opowiadacie.przeliczałem beton lany na bloczki i wychodzi mi oczywiscie w moim regionie -beton z gruchy 190m3 +17 zł za m3 pompa -bloczki24*24*36 po przeliczeniu 260zł m3 no to gdzie taniej a ze latwiej to zgoda tylko jak muruja chłopi miedzy zniwami A szalunek do tego policzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.08.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 A robocizna?Wydaje mi się, ze przy lanym wyjdzie drożej. A jek jeszcze powiedzą, że chca betoniarką, bo z gruszki to taaaaaaaaki drogi, to moze być dużo drożej niz z bloczków.Generalnie z robotnikami jest tak, ze oni patrzą jakby tu więcej wyrwać z robocizny. A przy fundamentach można najwięcej wyrwać. Podlicz wszystkie koszty nie samych bloczków i betonu, ale tez robociznę, materiały (szalunki itp.), koszty dojazdu sprzętu.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 27.08.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Wszystko zależy jaką ma mieć wysokość - u mnie było prawie 2,8 m ścian piwnic i zostały wybudowane z bloczków. Najtaniej je miała fgirma Tatrobet z pod Radomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNAX 27.08.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Heja,znajomy inspektor nadzoru budowlanego poradzil nam ze lane fundamenty zbrojone sa pewniejsze ;)Jest z naszej rodziny wiec nie ma interesu w tym zeby klamac a podobno roznie zachowuje sie dom po nie umiejetnym zastosowaniu bloczkow bo nie daje w 100% sztywnej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 27.08.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Może trochę o.t., ale widziałem jeszcze inny patent. Sąsiad który się buduje obok stawia dom w technologii szkieletu drewnianego. Patrzyłem, jak robi fundamenty. Otóż wykopał rowy w ziemi (czyba ok. 80 cm głębokości), a następnie kładł tam na przemian gruz i beton. Na moje pytanie "co ze zbrojeniem?" odpowiedział, że nie trzeba, bo "gruz to działa lepiej niż zbrojenie". I na tym chce bezpośrednio stawiać dom. Czy to, waszym zdaniem, ma w ogóle sens? Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 27.08.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Właśnie robię fundamenty - beton B15 z pompą płaciłem po 150 , teraz nawet znalazłem po 145,00 to chyba się nie opłaca kombinować. Zastanawiam się tylko czy robić szer na 40 cm jak jest w projekcie czy wystarczy 30cm ( na spodzie mam ławy wys. 40cm, szer 60cm ) Kamień ?- pamiętam jak byłem mały tak robili, ale czasem pużniej im ściany pękały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts