Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty lane czy z bloczków??

Recommended Posts

Mam pytanie: jakie robiliście fundamenty- lane, wypożyczaliście szalunki, czy z bloczków fundamentowych? Oczywiście z bloczków wychodzi taniej, ale czy tak samo jest on mocny. W projekcie mam bloczki, ale jeden wykonawca mówił że to bez różnicy że może być z bloczków , a drugi stwierdził że bloczki to ' kupa' i on robi tylko lane fundamenty bo to podstawa domu. Proszę doradzcie

co za bzdury opowiadacie.przeliczałem beton lany na bloczki i wychodzi mi oczywiscie w moim regionie

-beton z gruchy 190m3 +17 zł za m3 pompa

-bloczki24*24*36 po przeliczeniu 260zł m3

no to gdzie taniej a ze latwiej to zgoda tylko jak muruja chłopi miedzy zniwami

A szalunek do tego policzyłeś?

A robocizna?

Wydaje mi się, ze przy lanym wyjdzie drożej. A jek jeszcze powiedzą, że chca betoniarką, bo z gruszki to taaaaaaaaki drogi, to moze być dużo drożej niz z bloczków.

Generalnie z robotnikami jest tak, ze oni patrzą jakby tu więcej wyrwać z robocizny. A przy fundamentach można najwięcej wyrwać.

Podlicz wszystkie koszty nie samych bloczków i betonu, ale tez robociznę, materiały (szalunki itp.), koszty dojazdu sprzętu.

m.

Heja,

znajomy inspektor nadzoru budowlanego poradzil nam ze lane fundamenty zbrojone sa pewniejsze ;)Jest z naszej rodziny wiec nie ma interesu w tym zeby klamac a podobno roznie zachowuje sie dom po nie umiejetnym zastosowaniu bloczkow bo nie daje w 100% sztywnej konstrukcji.

Może trochę o.t., ale widziałem jeszcze inny patent. Sąsiad który się buduje obok stawia dom w technologii szkieletu drewnianego. Patrzyłem, jak robi fundamenty.

Otóż wykopał rowy w ziemi (czyba ok. 80 cm głębokości), a następnie kładł tam na przemian gruz i beton. Na moje pytanie "co ze zbrojeniem?" odpowiedział, że nie trzeba, bo "gruz to działa lepiej niż zbrojenie". I na tym chce bezpośrednio stawiać dom. Czy to, waszym zdaniem, ma w ogóle sens? :o

Pozdrówka

Właśnie robię fundamenty - beton B15 z pompą płaciłem po 150 , teraz nawet znalazłem po 145,00 to chyba się nie opłaca kombinować.

Zastanawiam się tylko czy robić szer na 40 cm jak jest w projekcie czy wystarczy 30cm ( na spodzie mam ławy wys. 40cm, szer 60cm )

Kamień ?- pamiętam jak byłem mały tak robili, ale czasem pużniej im ściany pękały