mowaleria 13.02.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Mam pytanie - może ktoś zna odpowiedź Czy można się zameldować na niezabudowanej działce??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 13.02.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Raczej wątpię - nie masz numeru posesji tylko numer działki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 13.02.2008 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 A czy moge wystąpić o nadanie numeru posesji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 13.02.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Wydaje mi sie, ze musi byc dom i to oddany do uzytku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.02.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 A czy moge wystąpić o nadanie numeru posesji? Możesz. I dostaniesz numer. Tylko na czym go powiesisz . Napewno nie możesz się zameldować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.02.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Nie, nie jest to możliwe. USTAWA z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz.U.06.139.993) Art. 5. 1. Osoba posiadająca obywatelstwo polskie i przebywająca stale na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana zameldować się w miejscu pobytu stałego.2. W tym samym czasie można mieć tylko jedno miejsce pobytu stałego. Art. 6. 1. Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania. Czy Ty i Twoja działka spełniają powyższe kryteria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 13.02.2008 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 13.02.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 USTAWA z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz.U.06.139.993) Tam z pewnością jest również napisane żeby co dwa tygodnie meldować się na milicji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.02.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 USTAWA z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz.U.06.139.993) Tam z pewnością jest również napisane żeby co dwa tygodnie meldować się na milicji Nie, nie pisze. Dodam, że nigdy nie pisało. A czy wiesz, że do końca lat osiemdziesiątych obowiązywało kilka aktów prawnych ustanowionych jeszcze w II Rzeczypospolitej? Między innymi Dekrety Prezydenta Ignacego Mościckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.02.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ...........A czy wiesz, że do końca lat osiemdziesiątych obowiązywało kilka aktów prawnych ustanowionych jeszcze w II Rzeczypospolitej? Między innymi Dekrety Prezydenta Ignacego Mościckiego. Warto wspomnieć, że przy załatwianiu spraw w urzędzie warto stosować sie do tego Ukazu cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r. "Podwładny winien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty, tak by swoim pojmowaniem sprawy nie peszył przełożonego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 13.02.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 do wydania numeru nieruchomości nie trzeba mieć odbioru....a jak już masz numer to i zameldować się możesz...bo adres znasz;] Inna sprawa to to, że nie będziesz miał gdzie go powiesić a listonosz wpadnie w dziki szał jak będzie musiał doręczyć list do domu widmo Nie wiem dokładnie na jakich zasadach przyznawany jest przez gminę numer budynku ale z tego co się do tej pory dowiedziałem to odbiór nie jest wymagany;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.02.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 do wydania numeru nieruchomości nie trzeba mieć odbioru....a jak już masz numer to i zameldować się możesz...bo adres znasz romek163 Zwróc proszę uwagę na następujacy warunek Art. 5. 1. Osoba posiadająca obywatelstwo polskie i przebywająca stale na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana zameldować się w miejscu pobytu stałego. Art. 6. 1. Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 13.02.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Rozwieję może czyjeś wątpliwości, bo całkiem niedawno pytałam o to samo w urzędach. Nie można się zameldować nie tylko na działce niezabudowanej, ale i w domu bez odbioru. A o nadanie numeru posesji należy złożyć wniosek do referatu geodezji w Urzędzie gminy. Ja dostałam numer po tygodniu. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.02.2008 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Rozwieję może czyjeś wątpliwości, bo całkiem niedawno pytałam o to samo w urzędach. Nie można się zameldować nie tylko na działce niezabudowanej, ale i w domu bez odbioru. A o nadanie numeru posesji należy złożyć wniosek do referatu geodezji w Urzędzie gminy. Ja dostałam numer po tygodniu. 7 ...gratuluję! fajny numerek już nie sześć ale jeszcze nie osiem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 14.02.2008 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Rozwieję może czyjeś wątpliwości, bo całkiem niedawno pytałam o to samo w urzędach. Nie można się zameldować nie tylko na działce niezabudowanej, ale i w domu bez odbioru. A o nadanie numeru posesji należy złożyć wniosek do referatu geodezji w Urzędzie gminy. Ja dostałam numer po tygodniu. 7 co kraj - to obyczaj, a przynajmniej co gmina to inaczej jest z meldowaniem np. w nowym sączu nie można zameldować się w budynku nie posiadającym odbioru, natomiast w przyległej gminie chełmiec (2km do rynku w sączu), można zameldować się już w trakcie budowy. wystarczy, że geodeta naniesie na mapę budynek i oznaczy go "b" - formalnie wystarczą same ściany i już mamy budynek, a co za tym idzie i meldunek, do tego wypis z KW, nadanie numeru budynku i po kłopocie. tylko z listonoszem faktycznie kicha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.02.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 do wydania numeru nieruchomości nie trzeba mieć odbioru....a jak już masz numer to i zameldować się możesz...bo adres znasz;] Inna sprawa to to, że nie będziesz miał gdzie go powiesić a listonosz wpadnie w dziki szał jak będzie musiał doręczyć list do domu widmo Nie wiem dokładnie na jakich zasadach przyznawany jest przez gminę numer budynku ale z tego co się do tej pory dowiedziałem to odbiór nie jest wymagany;] jeszcze tylko wykopać dołek, nakryć gazetą i ... siedziba rodowa gotowa!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 14.02.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Jeśli oprzeć się wyłącznie na wyżej cytowanym przepisie, to na działce nie musiałby stać żaden budynek. Przecież na upartego "pobyt stały" może odbywać się np. w namiocie . Niestety mamy tu do kompletu jeszcze interpretację tego przepisu, stosowaną przez urzędników. Jak widać na załączonym obrazku, w każdym mieście inną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 14.02.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Mam pytanie - może ktoś zna odpowiedź Czy można się zameldować na niezabudowanej działce??? Akurat jestem w trakcie tych końcowych formalności. U mnie w rejonie to wygląda tak: - Zameldować mogę się po otrzymaniu pozwolenia na użytkowanie - pozwolenie na użytkowanie to wiadomo, że po złozeniu kpl. końcowych dokumentów do nadzoru budowlanego czyli kompletny dziennik budowy, protokół elektryczny, kominiarski, oświadczenie kierownika budowy, oraz inwentaryzacja geodezyjna. Do tej właśnie inwentaryzacji geodezyjnej potrzebna była decyzja o nadaniu numeru. Pewnie co kraj to obyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 14.02.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witam. Ciekawe jak bedzie sytuacja wyglądac u mnie. Działka zabudowana z numerem posesji. Nastepnie zabudowania rozebrane i na mapach juz nie ma budynku. Musze zapytac może nadadzą/przydziela stary numer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.02.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 jedno jest pewne, do użytku nie musi być nic przekazane aby nadać numeryposesjomwydaje mi się, że niezbędnym jest fakt posiadania prowomocnego pozwolenia na budowę, co oznacza ruszenie administracyjnych procedur a wracając do pytania:na dwoje babka wróżyła, gros przypadków to pobudowanie i niemozliwość zameldowania, odwrotnie rzadko spotykane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts