Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica - czy mnie na nią stać?

sasiaddd

Recommended Posts

Witam.

Wkrótce chcę rozpocząć budowę domu. Zastanawiam się nad zrobieniem piwnicy. Dom ma miec wymiary (licząc po zewn. ścianach) ok. 12x10 m. Wystarczy mi piwnica pod połową domu. Ile to może kosztować? O ile podraża to koszt domu. Jeśli przy okazji ktoś bedzie chciał się wypowiedziec tez o plusach i minusach posiadania piwnicy to bedę wdzięczny. Wiadomo chodzi o wilgoć, stojąca wode itp.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miłam miec dom bez piwnicy ....niestety jak geodeta wytyczył okazało sie ze mam dosc spory spadek terenu.W stępnie majster wyliczył ze potrzebuje na zasypanie 200-250 kubików piachu .Gdzie 10 kubików juz kosztuje 500-550zł a nawet juz 650zł

Jak jeszcze masz działkę z spadkiem to piwnica sama wychodzi...W sumie na dzien dzisiejszy chyba oszczędziła bym na domu bez piwnicy okołol 3tyś zł .A za kwote 3 tyś mam 50m2 piwnicy (pod częścią domu)Jeszcze jak warunki glebowe na to pozwalaja to warto przeliczyc i sie zastanowić ...

A u mnie spadek an 9,5 m wynosił 1,5 m

Też chciałam zauwazyć, że w niektórych przypadkach piwnica wychodzi sama i już. Ja jestem w takiej sytuacjii piwnicę mieć będę. Tez zastanawiałam sie nad częściowym podpiwniczeniam, ale różnoraka literatura i wielu forumowiczów utrzymuje, iz to nieekonomiczne. Piwnica pod częścia domu kosztuje niewiele mniej niz pod calym. No chyba, że chcesz ją wykanczac w wysokim standardzie.

Temat wywoływał już wiele dyskusji. Ja nie zastanawiałem się nawet 5 min czy mieć piwnice czy nie. Wymiary domu będę miał podobne. Dziś zamówiłem bloczki na ściany po obrysie i wyszło 7200 zł netto. Wysokość pomieszczeń robię 2,55 aby w przyszłości nie pluć sobie w brodę że np tam mogę wskazać miejsce mojej działalności handlowej. Może nigdy jej nie będę miał ... Dostęp do kanalizacji w każdym miejscu, odkurzacz centralny w piwnicy, kocioł gaz i eko w piwnicy, a na pięterkach total luzik :)

Cała tzw sezonowa graciarnia w 1 pomieszczeniu w piwnicy, składzik na trunki w innym :p, warsztacik do majsterkowania i może kiedyś sauna.

Częściowe podpiwniczenie to tylko pozorna oszczędność bo trudniejsza jest konstrukcja łączeń poziomów.

Izolacja musi być. Robię drenaż opaskowy tzw francuski (czy jakoś tam) i obsypuję to kruszywem bo żwir za drogi a efekt ten sam.

Nikt nie każe nikomu robić od razu piwnicy w "kafelkach"

Minusowe koszty to:

- parę dodatkowych warstw bloczków

- 30% głębszy wykop

- 30% więcej materiału na ocieplenie ścian

- dodatkowa podłoga w piwnicy ale za to na stabilnym gruncie (nie pisze strop bo podłoga w piwnicy nie musi być tak mocna jak strop. Ale nie mając piwnicy zawsze bał bym się o stan zawibrowania piasku w stanie zerowym)

dzięki za odpowiedzi. Jeśli to nie jest duża różnica w kosztach, to faktycznie może wasrto zrobić pod całym domem piwnicę.

Czyli reasumując ile kosztowałaby piwnica pod moim domem (otynkowana, bez bajerów, ale oczywiście odpowiednio zaizolowasna, aby nie było problemów) - robocizna plus materiały - powiedzmy na jakieś 2,20 h? Działka płaska, bez spadków.

jest jeszcze kwestia tej wilgoci no i wody. Gdzieś czytałem że można zrobić jakieś badania geotechniczne, które wykażą czy moja działka nadaje się na piwnicę. Coś wiecie o tym?

Troszkę się zamyśliłem :wink: wybaczcie proszę ale nie mogę się zgodzić że

piwnica pod domem to tylko 3 tysiące zł więcej ? :o

Proponuję dobrze policzyć, nie chce mi się wierzyć w te 3000 zł, to jest nie realne.

Piwnica pod domem to jest kapitalna sprawa, tylko te koszty, to jest problem, ja raczej liczę że piwnica pod domem to jakieś dodatkowe 70-80 % stanu "0" oczywiście na płaskiej działce.

Ale posiadanie piwnicy rozwiązuje wiele problemów.

Jest to cena bez wykonczenia ,tak jak pisałam projekt był bez piwnicy została ona adoptowana w trakcie .Wysokość pomieszczenia 2,20 wielkośc coś 43m2.Brak schodów z środka domu ,tylko z zewnątrz wejscie.na parterze mam jeszcze garaż i kotłownie 8m2.Więć ta piwnica wyszła sama z siebie .Reszta domu nie podpiwniczona ,tak jak pisałam spadek terenu :)

Pisałam spadek terenu 1,5 ale front mam podniesiony na około 50 cm wiec w tyle wyszło 2 metry :)

Witam

3 tys zł to będą kosztowały same wylewki i izolacje przeciwwilgociowe,a gdzie reszta ?.........instalacja elektryczna ,kontakty ,tynki ,drzwi ,jakieś okienka ,schody czy drzwi z zewnątrz itp,itd . Oczywiście najlepiej policzyc tylko koszt surowych ścian ..........

Koszt piwnic to jakieś 20-30 tyś więcej .

pozdrawiam

Piwnica jest fajna ale droga.

Na plaskiej dzialce sam koszt wykopu jest wiekszy o 6000zl.

Ja szacuje koszt na 25 tys zl dodatkowo (pod polowa domu 11 m x 10.5 m)

Druga sprawa - chyba najwazniejsza - to woda.

Ja mam badanie gruntu (woda 3.5 m , maksymalnie moze podejsc 2.5 m pod poziomem dzialki) ale wszyscy sasiedzi musieli zasypac. Na mojej dzialce wiec zostanie wykopany dol i zobaczymy.

bobiczek - robiles jakies badanie gruntu?

Miłam miec dom bez piwnicy ....niestety jak geodeta wytyczył okazało sie ze mam dosc spory spadek terenu.W stępnie majster wyliczył ze potrzebuje na zasypanie 200-250 kubików piachu .Gdzie 10 kubików juz kosztuje 500-550zł a nawet juz 650zł

Jak jeszcze masz działkę z spadkiem to piwnica sama wychodzi...W sumie na dzien dzisiejszy chyba oszczędziła bym na domu bez piwnicy okołol 3tyś zł .A za kwote 3 tyś mam 50m2 piwnicy (pod częścią domu)Jeszcze jak warunki glebowe na to pozwalaja to warto przeliczyc i sie zastanowić ...

A u mnie spadek an 9,5 m wynosił 1,5 m

Proszę czytać z zrozumieniem .Ten sam fundament zasypany piachem wyszedł by mnie 3 tys mniej ..Piachu nie kupiłam a w zamiar wiecej betonu,stali ,droższa robocizna itd....suma sumarów piwnica wyszła mi w stanie surowym 3 tyś wiecej niż dom bez piwnicy

Wzzyscy tylko dodają i dodają, nie zapominajcie że należy także odejmować, podpiwniczenie to może i jest także garaż, czyli mniejszy obrys zewnetrzny, czyli mniej ścian, czyli mniejszy dach czyli okna z garażu są w piwnicy, czyli instalaja z pomieszcenia gospodarczego i garażu jest w piwnicy, czyli płytki z pom. gosp. i garażu są w piwnicy, strop nad piwnicą, to ten co byłby w jakimś opomieszceniu lub garażu itd itd więc zawsze nalezy dodawać i odejmować, :-? :lol: . Nie nalezy zapominać o miejscu na działce ile wiekszą działke trzeba mieć aby zachowac odległości od granic to też koszt, a mamy kawałek działki dodatkowy nie przykryty domem :wink: :wink: :lol:

ja buduję z piwnicą i nie jestem w stanie obliczyć ile kosztowała mnie i nikt dokładnie nie obliczy, może gdybym obok postawił drugi dom o podobnej powierzchni ta sama ekipa, technologia też pewne wyliczenia byłyby obarczone błędem.

Nie podlega tutaj oczywiście dyskusji kwestia warunków geologicznych, nie buduje się domu z piwnicą gdy wody gruntowe na to nie pozwalają, także domek na zboczu tym bardziej np wymaga drenażu pomimo ze wody gruntowe nisko itd itd. Nie nalezy walczyć z naturą ale jak daje możliwości :lol:

A piwnica hm jest jeszce coś niewycenione, nasze zdrowie tyle siedzimy że przejście kilka razy no może raz dziennie do piwnicy po schodach to dodatkowy ruch :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :wink: :wink: :wink:

• 1 year później...

Po wstępnej wizji architekta na działce okazało się, że poziom fundamentów musiałby być podniesiony o jakieś 1,5 do 2 m bo działka jest ze spadkiem.

Mamy ograniczony budżet nie ma się co czarować, zakładaliśmy budowę domku o pow. użytkowej 100-120m z garażem 1stanowiskowym i bez piwnicy.

Architekt twierdzi, że wylewanie fundamentu na taką wysokość i zasypywanie go jest bez sensu bo można zrobić piwnicę niewiele do tego dokładając, ale czy ja wiem?

Sam fundament to warstwy, a tak trzeba by ocieplić, zaizolować, zrobić strop nad piwnicą, wydaje mi się, że wyjdzie nas to kilkanaście tys. drożej, a może mi się tylko wydaje...? :(

Zastanawiamy się też nad wyborem projektu, który ma podniesiony poziom parteru od strony południowej (schodki w domu) ponieważ na tą stronę jest spadek.

Co byście zrobili na naszym miejscu? Zakładając, że budżet nie jest specjalnie duży żeby szaleć...

Ja zbudowałem dom 11,5x9 bez piwnicy, ale z garażem 35m^2. I bardzo żałuje ze bez piwnicy. Koszty garażu spokojnie pokryłby koszty piwnicy pod połową budynku - a przy dobrych wiatrach pod całym. Jeśli nie dręczą Cię wody gruntowe rób piwnice!!! Sprawdź dokładnie ile wyniosą koszty robót ziemnych, jak dla mnie w/w 6000 pln to jakaś kwota z marsa - koparka to jakieś 80-100 pln za godzinę, jeśli potrzebujesz ziemi do wyrównania działki to jesteś do przodu a nie na stracie. Jedyny argument przeciw piwnicy to woda!!!! Wszystko inne przemawia za !!!