koligraf 04.07.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 U mnie wygląda to tak, że działka nie jest powyżej poziomu drogi i innych działek lecz poniżej dlatego trzeba fundament podnieść żeby woda opadowa nie zalewała mi domu. Dzięki za odp. niebawem zrobimy odwierty geologiczne i wszystko będzie jasne. I jeszcze mam pytanie dot. samego projektu. Czy szukać projektu z piwnicą w standardzie? Takich projektów jest b. mało, z tego co czytam sporo z Was piwnicy nie planowało a ją ma czyli, że wyszła w trakcie budowy, jak lepiej zrobić? Czy nie będę musiała potem słono zapłacić architektowi za jej doprojektowanie i zaadaptowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 04.07.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Jestem szczęśliwym posiadaczem domu z piwnicą, ale takiej gdzie posadzka jest na powierzchni gruntu (równa z ulicą). Wysoka , odizolowana superancko od gruntu to nie ma wilgoci , zalety jest więcej miejsca (np. poza pomieszczeniem na rupiecie i drugim na kotłownią mam także trzecie to (tzw. "brudna") kuchnia ze spiżarnią oraz czwarte pomieszczenie - na hobby , teraz do "gabinet" wraz z siłownią. Piwnica od lat wykończona ... na podłodze gres, pomalowana, a w części na ścianie tapeta imitująca kamień. Teraz gdy upały mamy i na górze w pokojach temp. ok. 26°C to w piwnicy jest najprzyjemniej, bo ok. 20°C. Zastanawiam się czy jakiegoś telewizora i kanapy tam nie wstawiać na lato. W zimie w piwnicy temp. ok. 12-14°C. Wady: koszty i straty ciepła w zimie.Myślę, że koszt takiej piwnicy to ok. 50-70 tys.PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 04.07.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Witam. Wkrótce chcę rozpocząć budowę domu. Zastanawiam się nad zrobieniem piwnicy. Dom ma miec wymiary (licząc po zewn. ścianach) ok. 12x10 m. Wystarczy mi piwnica pod połową domu. Ile to może kosztować? Ja mieszkam w szeregówce i mam piwnicę (jakieś 70m2 1,9m wysokości) i nie mam w niej już miejsca na nic. Sąsiad obok zrezygnował i zasypał piaskiem. Mam tam kotłownię (kocioł z zasobnikiem) i mały warsztat. Ogólnie to każde miejsce można zagospodarować, więc jak możesz to rób piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 04.07.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Trochę czasu minęło od mojej ostatniej wypowiedzi, już mieszkam i............... napewno nie żałuję że wybudowałem z piwnicą, i wiele osób odwiedzających zazdrości jej . Są osoby które nigdy nie wybudują z piwnicą inni nie wyobrażają sobie domu bez, każdy sam podejmuje decyzje. Tak jak pisałem wyżej koszty są nie do obliczenia !!!!!!!!! - chyba że ktoś do projektu bez podpiwniczenia wybuduje piwnicę. . Jeżeli ktoś planuje piwnicę, niech wybiera projekt z piwnicą, wtedy jest inny układ pomieszceń i dom ma inny układ, nie zwieksza kosztów do analogicznych powierzchni domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 05.07.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Ja buduję z piwnicą , o plusach i minusach możesz poczytać w moim dzienniku. Projekt był bez podpiwniczenia a piwnice zostały doprojektowane. Doprojektowanie piwnic oraz wszelkie zmiany i adaptacja projektu kosztowała mnie 1500zł ale u takiego architekta co jest na emeryturze ale ma uprawnienia i sobie dorabia przez co mniej kasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 05.07.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Jedyny argument przeciw piwnicy to woda!!!! Wszystko inne przemawia za !!! Niekoniecznie !!! ja mam wysoki poziom wód a piwnice musiały być. Kopaliśmy max na 90cm,teraz po tych ulewach piwnice suchuteńkie. Jednak coś za coś... będę miała wysoki parter ale jak się go ładnie wykończy to wygląda całkiem całkiem no i nikt Ci do okien nie zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 06.07.2009 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam! Ja własnie jestem na etapie zalewania stropu piwnic. Co moge powiedziec to to ze jest ona bardzo droga , ale przybywa nam ok 80m2. Ja buduje sciane 3W co dodatkowo podnosi ona koszty. W tym momencie moge powiedziec ze całkowity koszt podpiwniczenia mojego budynku to ok 57-60 tys.Na budowe piwnic ( wraz z kanalem w garazu) poszło 3700 bloczkow betonowych 14Nie wiem jaki bylby koszt zwykłych fundamentow ,ale mysle ze ok 25 tys mniej.Pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 06.07.2009 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam! Ja własnie jestem na etapie zalewania stropu piwnic. Co moge powiedziec to to ze jest ona bardzo droga , ale przybywa nam ok 80m2. Ja buduje sciane 3W co dodatkowo podnosi ona koszty. W tym momencie moge powiedziec ze całkowity koszt podpiwniczenia mojego budynku to ok 57-60 tys. Na budowe piwnic ( wraz z kanalem w garazu) poszło 3700 bloczkow betonowych 14 Nie wiem jaki bylby koszt zwykłych fundamentow ,ale mysle ze ok 25 tys mniej. Pozdrawiam daro31ie bardzo droga????? sam napisałem już z prostej kalkulacji zapłaciłbyś okolo 25 tyś mniej czyli to jest przybliżony wstępny koszt tej części, ale cała reszta, pomieszczenia minus itd itd jak pisałem wyżej - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 06.07.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 kurczaki, ja całe życie wychowałem się w domu z ogromną piwnicą i życia sobie bez niej nie wyobrażam , oczywiście w aktualnym, który powstaje nie mogło być mowy o braku - garaż 50m2, warsztat, magazynki, łazienka, sauna, kotłownia - gdzie to wszystko na parterze zmieścić? w dodatku owe 120m2 jest sobie pod ziemią, a nie zabiera mi trawy w ogrodzie. bardzo cieszy mnie fakt, że po analizie geo wyszło, iż woda znajduje się na 4-5m, ale gdyby była wyżej i tak bym zrobił i pomęczył się potem z izolacją ścian. w ogóle, to w lato w piwnicach jest bardzo przyjemny chłodek. ja wiem, że można sobie klimę w domku zrobić, ale akurat tej bardzo nie lubię - w pracy wyłączam (właściwie, to wyłączamy, bo kolega z pokoju też jej nie lubi), a w samochodzie włączam tylko jak muszę i nie ma innego wyjścia. prawda, że całego życia w piwnicy spędzić nie można, ale ja np. lubię majsterkować, serwisować itp. - a na to schodzi sporo czasu , PS-w łazience przy saunie/warsztacie zbudowałem sobie... pisuar - fajoska sprawa . podsumowując piwnicom mówimy TAK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 06.07.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 mam piwnicę pod połową domu (szczegółowe koszty w dzienniku) i żałuję, że nie zrobiliśmy pod całością - rozwiazałoby to wiele kłopotów, które następiły później, a poza tym wiem, że pomieszczenia w 100 % wykorzystamy i jeszcze będzie ich za mało jedyny minus to koszty, ale i tak warto - nawet gdyby to miało skutkować odwleczeniem budowy w czasie z powodu tych większych kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 07.07.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Myślicie, że do każdego projektu można doprojektować piwnicę z garażem podziemnym?Szukam małego domku ok. 80-90m pow. użytkowej ze względu na koszta.Planowaliśmy budowę bez piwnicy ale nie da rady tego przeskoczyć bo działka jest za nisko w stosunku do innych działek.Jeśli macie jakieś pomysły na domek tani w budowie z piwnicą (sic!) to proszę o podpowiedzi.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.07.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Ludzie! Nie oglądacie telewizji? Woda! Piwnica jest ppt (POD poziomem terenu) i w tym właśnie kierunku kieruje się woda! Ja mieszkam teraz w domu z piwnicą i NIGDY W ŻYCIU! Czy droga, czy tania piwnica jest źródłem miliona problemów. Dom jest po to, żeby w nim mieszkać, a nie po to, żeby sie zamartwiać, czy nie zalało znowu piwnicy. No i dodajemy kolejny poziom do domu - w parterówce jeszcze ujdzie, ale jak i tak mamy 2 to już się robi problem, żeby po coś lecieć z góry do piwnicy. Zimą trzeba odśnieżać wyjazd z garażu, albo isntalować maty (koszt) i je napędzać (koszt). Itp itd Szczerze odradzam, chyba, że akurat warunki lokalne za tym bardzo silnie przemawiają (spadek terenu albo niemożność posadowienia wystarczająco dużego domu na działce). Takie są niestety moje doświadczenia - dom tylko ponad gruntem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 07.07.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Nie wszyscy mieszkamy na terenach zalewowych, odśniezanie podjazdu moze być tak samo przyjemne jak zgartanie śniegu z tarasu nad grazem. Potępaiłem w czambuł budowanie piwnic az zbudowałem dom i .... a dlaczego nie piwnica? Bo wszyscy gadają ze nie trzeba? W cenie 35m^2 grazu miałbym 80m^2 piwnice dlaczego nie w takim razie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.07.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 W cenie 35m^2 grazu miałbym 80m^2 piwnice dlaczego nie w takim razie ? Co to za kreatywna ekonomia? Ja piszę z doświadczenia - piwnica to pomyłka, nie musisz - nie rób. Nie mieszkam na terenie zalewowym, ale piwnica, z definicji, jest poniżej poziomu ulicy. Jak na ulicy płynie rzeka, to co się dzieje w piwnicy? Moim zdaniem taniej jest po prostu powiększyć nieco dom (czy ktoś naprawde myśli, że za 3000 zrobi dodatkowe izolacje, dodatkowy strop i schody? ), a będziemy wtedy spać spokojnie. Powtarzam - chyba, że jakieś argumenty przemawiają za piwnicą w danym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 07.07.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Co to za kreatywna ekonomia? Tak mi zgrubsza wychodzi przerzucając koszty: ław, fundamentów, scian, okien, izolacji i stropu z grazu obok pod podłogę czyli do piwnicy. Spokojnie wybudowałbym jeszcze te 150cm wysokości scianki fundammentowej i wyizolował. Nawet gdyby trzeba było do tego dołożyć te 10 kpln to i tak byłyby to najtansze m^2 w moim domu. Jeśli nie musisz walczyć z wodą wdzierajacą się przez sciany to koszt izolacji nie zabije Cię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 07.07.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Depi, po co w ogóle budować dom ? nie lepeij mieszkac w bloku i niech się odśnieżaniem chodników martwi administracja, garaż tez niepotrzebny,bo kupa problemów zimą ,jak wysoki podjazd to nie wjedziesz po lodzie ,a na dodatek mogą się do niego włamać ... Powiedz no co tam masz w tej piwnicy , jak nic to oki niepotrzeba ale jak masz kotłownię ,spiżarnię ,pokój hobby , to teraz przenieś to wszystko do domu , juz widzę kotłownię na piętrze zwłaszcza na węgiel... Gdybyś nie miał piwnicy pewnie tez by był problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.07.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Megakonstruktywna wypowiedź - dziękujemy serdecznie Claudii. Rozumiem, że Twoje doświadczenia z piwnicą są z goła inne? A tekst z kotłownią na piętrze zasługuje na miejsce w "Złotych myślach forumowiczów" Czemu nie walnęłaś od razu, że na strychu? Jak sobie pobiegasz po produkty między kuchnią a spiżarnią w piwnicy (tak, jak my teraz) to wspomnisz moje słowa. Ale na razie jesteś mądralinska. No to sobie zbuduj nawet cały dom pod ziemią - 10 pięter w dół. Skoro 1 kosztuje zaledwie 3000, to może to jest najlepsze rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 07.07.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 wow wow widzę ,że nie mam szans z "Liderem",wiedziałam ,że zaraz napadniesz na mnie,czekałam na to... Doleję oliwy do ognia... widać po wypowiedziach ,że jesteś strasznym leniem wręcz bym powiedziała kanapowcem ,weź sobie chłopie wynajmij służbę, niech ci lata do piwnicy po produkty,odśnieża podjazd,myje okna itp a ty gazetkę do ręki i wypoczywaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.07.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 wiedziałam ,że zaraz napadniesz na mnie,czekałam na to... Koleżanko - to chyba raczej Ty nie masz nic do powiedzenia, poza osobistymi wycieczkami, prawda? I skoro "czekałaś na to" to zanczy że celowo mnie drażnisz - co to mówi o Tobie? Ja staram się przekazać swoje doświadczenia - może są ludzie, którzy nie mieszkali nigdzy w domu i moga być dla nich uzyteczne. Jesli Ciebie nie interesują, to ich nie czytaj. Jesli masz inne - to o nich napisz. Ale jeśli masz nic do powiedzenia konkretnego (np. o piwnicach) poza obrażaniem mnie, to idź pobiegaj po schodach, skoro tak to lubisz. Co Ty możesz wiedzieć o mnie i czy jestem czy nie jestem leniwy? Co za tupet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 07.07.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 no dobra.. masz prawo negować piwnice ,ja też byłam przeciwniczką piwnicy z powodu wyższych kosztów i wydłużonego czasu budowy .Ale jak ją już teraz mam i to wcale mnie tak drogo nie przyszło (patrz kosztorys w dzienniku) to uważam,że są bezcenne, oczywiście jak są dobrze zrobione. Mam mnóstwo pomysłów jak ją urządzić(poza pom.gosp. sauna,fitnes,barek,imprezownia,pod wynajem w wakacje=dodatkowy zarobek)i szczerze mogę wszystkim polecić domek z piwnicą a schodzenie do niej i baraszkowanie to czysta przyjemnośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts