Afrodyta 08.07.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Pytanie było "Piwnica - czy mnie na nią stać?" Pozwolę sobie odpowiedzieć. Mam piwnicę 111m2 pod całym budynkiem, strop terriva. W piwnicy jest, a raczej będzie, garaż, kotłownia, letnia kuchnia, hol-jadalnia na rodzinne imprezy i salon kominkowy/ komputerownia/ siłownia/ bilard. Koszty przeliczyłam i wyszło mi, że za tą samą cenę zrobiłabym SSO domu bez podpiwniczenia o tej samej powierzchni. Budowałam w szalonym 2008 roku, własnymi, Ojca i Dużego rękami, bez jednego fachowca. Gdyby doliczyć firmę to koszty Dużą jednak rolę odegrał spadek na działce, a że mieszkamy na wsi i jest nas 5-ka, to zapasy, przetwory, rowery, sanki, meble ogrodowe, narzędzia, kiedyś motor, opony sezonowe, trzeba gdzieś trzymać Wbrew pozorom tych gratów jest od chol..y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 09.07.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Wszystko jest kwestią metrażu - zwolennicy piwnic jakoś nie wiedzieć czemu uważają, że dodatkowe pomieszczenia da się zbudować tylko pod ziemią. A niby czemu??? NIe mogę tego wszystkiego wybudowac na parterze? Myślę, że możesz, ale jak ktoś ma kilka/ kilkanaście arów to zwyczajnie żal miejsca zajmować, niedaleko mnie jest wielki dom bez piwnicy z podwójnym garażem i cudami na kiju, tylko, że ogród to im został taki, że usiądą w nim 4 osoby Myślę, że jak ktoś miał działkę od zawsze (po rodzicach) albo kupił b. tanio albo ma gruby portfel to mu nie zależy ale w sytuacji gdy się płaci za ar kilka do kilkudziesięciu tysięcy to już żal to zabudowywać w poziomie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia odnośnie podnoszenia fundamentów, ile może kosztować wybudowanie fundamentu wystającego nad ziemię 1,5-2m. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 09.07.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Czy ktoś ma jakieś doświadczenia odnośnie podnoszenia fundamentów, ile może kosztować wybudowanie fundamentu wystającego nad ziemię 1,5-2m. ? Ja mam tak zrobioną piwnicę. Chcieliśmy właśnie tak, żeby do piwnicy wstawić duże okna. Ale mieliśmy piwnicę w projekcie. Ile może kosztować? Najlepiej zadzwoń do jakiejś hurtowni i poproś o przeliczenie kilku możliwości, będziesz miała pełny obraz. Np M-ka+styro, M-ka + styro + pustak. Podniesienie fundamentów o 1,5-2,0m = piwnica, dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 09.07.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 dla przypomnienia tytuł wątku, to "Piwnica - czy mnie na nią stać?", a Ty Depi proponujesz wybudowanie tych wszystkich pomieszczeń na poziomie parteru, a więc tak naprawdę podwojenie powierzchni zabudowy. jakie wtedy będą koszty? moim zdaniem wyższe niż piwnica - nie będzie stropu i kopania, ale będzie więźba i pokrycie, a także np. elewacja. Trzeba przeliczyć w każdym konkretnym przypadku. Ale 3000 złotych to jest mrzonka. No i zastrzeżenie, że i tak zawsze wyjdzie drożej, niż sądzimy. Ktoś sie pyta o 600m2 dom parterowy - parterowy to może nie, bo podoba mi się funkcjonalna separacja na cześć dzienną (parter) i nocną (piętro). Ja wybrałem wersję pełne piętro i do tego duży garaż (rowery, opony itp) i do tego jeszcze poddasze nieużytkowe, jako dodatkowy składzik rzeczy mało uzywanych. Moim zdaniem jest to lepsze wyjście. Zauważcie, że od początku zastrzegałem, że są przypadki, gdzie piwnica jest uzasadniona - np. gdy nie da się uzyskać potrzebnej powierzchni użytkowej na danej działce. Albo jest spadek. Albo coś jeszcze. Zamiast zarzucac mi różne rzeczy trzeba uważniej czytać posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 09.07.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Czy ktoś ma jakieś doświadczenia odnośnie podnoszenia fundamentów, ile może kosztować wybudowanie fundamentu wystającego nad ziemię 1,5-2m. ? Ja mam tak zrobioną piwnicę. Chcieliśmy właśnie tak, żeby do piwnicy wstawić duże okna. Ale mieliśmy piwnicę w projekcie. Ile może kosztować? Najlepiej zadzwoń do jakiejś hurtowni i poproś o przeliczenie kilku możliwości, będziesz miała pełny obraz. Np M-ka+styro, M-ka + styro + pustak. Podniesienie fundamentów o 1,5-2,0m = piwnica, dobrze myślę? Właściwie mam do wyboru: - poniesienie fundamentu o 1,5m - 2m i zasypanie go (nie robiąc piwnicy oszczędzając na konstrukcji stropu itp.) - podniesienie fundamentu i nie zasypywanie go tylko zrobienie w nim piwnicy zastanawiam się właśnie czy 2 opcja wyjdzie dużo drożej skoro i tak ten fundament trzeba podnieść Jaki wybraliście projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 09.07.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 dla przypomnienia tytuł wątku, to "Piwnica - czy mnie na nią stać?", a Ty Depi proponujesz wybudowanie tych wszystkich pomieszczeń na poziomie parteru, a więc tak naprawdę podwojenie powierzchni zabudowy. jakie wtedy będą koszty? moim zdaniem wyższe niż piwnica - nie będzie stropu i kopania, ale będzie więźba i pokrycie, a także np. elewacja. Trzeba przeliczyć w każdym konkretnym przypadku. Ale 3000 złotych to jest mrzonka. No i zastrzeżenie, że i tak zawsze wyjdzie drożej, niż sądzimy. Ktoś sie pyta o 600m2 dom parterowy - parterowy to może nie, bo podoba mi się funkcjonalna separacja na cześć dzienną (parter) i nocną (piętro). Ja wybrałem wersję pełne piętro i do tego duży garaż (rowery, opony itp) i do tego jeszcze poddasze nieużytkowe, jako dodatkowy składzik rzeczy mało uzywanych. Moim zdaniem jest to lepsze wyjście. Zauważcie, że od początku zastrzegałem, że są przypadki, gdzie piwnica jest uzasadniona - np. gdy nie da się uzyskać potrzebnej powierzchni użytkowej na danej działce. Albo jest spadek. Albo coś jeszcze. Zamiast zarzucac mi różne rzeczy trzeba uważniej czytać posty. Depi chyba jednak będziemy pili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 10.07.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Depi chyba jednak będziemy pili Znowu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.07.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Depi chyba jednak będziemy pili Znowu? noooo.... mogę się założyć nawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.07.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 a co do piwnicy .... chciałabym choć pod częścią , ale warunki nie pozwoliły - gruntowe torfy i płynąca w niej rzeką woda wykluczyły tą opcję w przedbiegach - sąsiad obok miał dobre chęci i próbował- w zasypanie wybudowanej już wiecznie zalanej piwnicy włożył majątek natomiast - piwnica to na pewno niemały koszt ... mury,` dodatkowy strop, izolacje ...choć jeśli spadek działki jest duży i piwnica w zasadzie wychodzi sama - warto się pokusić w każdym razie - piwnica nie jest zła ,ale koszty zapewne niemałe a juz na pewno nie 3000zeta - przynajmniej w 99% przypadków nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 10.07.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 w zasypanie wybudowanej już wiecznie zalanej piwnicy włożył majątek Tam di ram ti dam ti dam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.07.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 w zasypanie wybudowanej już wiecznie zalanej piwnicy włożył majątek Tam di ram ti dam ti dam... no bo najpierw trza myśleć a potem robić jeśli się wymysliło że się da i chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 10.07.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Żeby jeszcze merytorycznie coś dorzucić, to takie pomieszczenia, jak kotłownie, spiżarnie, garaże itp. które mogą być nieogrzewane, stanowią ważny element budynku energooszczędnego, osłaniając od północy i wschodu pomieszczenia ogrzewana. Chowając je do piwnicy rezygnujemy z tego. Oczywiście piwnica to też rodzaj strefy buforowej, ale do gruntu nie ucieka tyle ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.07.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Ja jestem za piwnicą. Szczególnie jak piec na miał czy węgiel. No i jak coś to bufor można umieścić. Do tego lubię sobie winko wyprodukować a wiadomo w piwnicy będzie leżakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 10.07.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Depi chyba jednak będziemy pili Znowu? no dobra tym razem będe mniej nalewał do ............. szklanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 11.07.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 CLAUDII natomiast dopiero buduje dom z piwnicą, można powiedzieć że jast na etapie marzeń no to prawda ,że jestem na tym etapie, ale te moje piwnice to już stoją sobie trochę i po największych ulewach jakie przeszły są suchuteńkie... Dodam ,że mam wysoki poziom wód gruntowych co mnie nie zniechęciło do piwnic,wynagrodzeniem tego jest teren piaszczysty niczym pustynia.Aha nie robiłam drenażu bo jakoś tak mi się zapomniało "konstruujesz argumenty że każdy kto buduje piwnicę to idiota bo wg Ciebie itditd "... i tak właśnie się poczułam,zabolało ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 11.07.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 "konstruujesz argumenty że każdy kto buduje piwnicę to idiota bo wg Ciebie itditd "... i tak właśnie się poczułam,zabolało ! Na pewmo nie było moim celem ubliżanie, komukolwiek. Jeżeli tak się poczułaś - przepraszam! Ale powinnaś spojrzeć na temat. Nie mówię o funkcjonalności i przydatności piwnicy, tylko o kosztach. Sam nie mam, ale gdyby nie wysoki koszt budowy pewnie bym miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 11.07.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Marcinior,ten cytat "konstruujesz argumenty że każdy kto buduje piwnicę to idiota bo wg Ciebie itditd "zapożyczyłam od Ciebie bo trafnie określiłeś przesłanie od Depi,które mnie wkurzyło i zabolało .Nie masz mnie za co przepraszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 12.07.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Marcinior,ten cytat "konstruujesz argumenty że każdy kto buduje piwnicę to idiota bo wg Ciebie itditd "zapożyczyłam od Ciebie bo trafnie określiłeś przesłanie od Depi,które mnie wkurzyło i zabolało .Nie masz mnie za co przepraszać to były moje słowa ale to wszystko było i już minęło zostało pozytywnie rozwiązane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts