Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom a Urząd Skarbowy

włodek30

Recommended Posts

Na dzień dzisiejszy US ma informację od notariusza zapewne, że 2 lata temu zakupiłem działkę. Czy orientujecie się kiedy US dowiaduje się (i od kogo np. PINB, Urząd Gminy ????) o tym, że na mojej działce powstał dom?

Dowie się od Ciebie gdy na Druku NIP (z odpowiednim numerkiem) dokonasz korekty swoich danych osobowych (miejsce zamieszkania).

do Zuzka:

PCC już faktycznie było przy zakupie działki. Ale samą działkę mogę mieć długo przecież. Chyba pracownicy US nie sprawdzają co się na nich dzieje.

Tempo prac raczej nie powinno wzbudzić podejrzeń.

Do Wowki:

Nie zamierzam meldować się w tym miejscu więc i aktualizacji NIP nie będę składał.

A tak na marginesie działkę kupiłem od gościa, który mieszka w domu ponad 400m2 w tej samej wsi co ja buduję a zameldowany jest w miescie w jakiejś klitce w bloku.

....

Do Wowki:

Nie zamierzam meldować się w tym miejscu więc i aktualizacji NIP nie będę składał. .....

Druk NIP-3

Część B.4 - Adres miejsca zamieszkania

Część B.5 - Adres miejsca zameldowania

Właściwość terytoriana Urzędu Skarbowego zależy od miejsca zamieszkania a nie miejsca zameldowania.

Na 100% kiedyś w swoim życiu wypełniałeś ten formularz.

Na 100% podpisałeś ten formularz.

Jesteś zobowiązany w ciągu 1 miesiąca zgłosić każdą zmianę danych występujących w tym formularzu. A danych tych jest całkiem sporo.

.......................................................

Tekst pouczenia z druku NIP3

Za wykroczenia skarbowe dotyczące obowiązków ewidencyjnych, o których mowa w art. 81 Kodeksu karnego skarbowego, grozi sankcja karna.[/b]

Tak naprawdę US nie jest zainteresowany Twoim budynkiem bo jego powstanie nie wiąże się z żadnym podatkiem, którym US się zajmuje.

Tak jak napisał Wowka - najszybciej dowiedzą się od Ciebie (NIP lub choćby oświadczenie majątkowe - jeśli należysz do kręgu osób, które mają obowiązek je składać).

Ciekawią mnie tylko powody Twojej tajemniczości... :roll:

...

Ciekawią mnie tylko powody Twojej tajemniczości... :roll:

Prawdopodonie wykazywane w zeznaniach PIT dochody nie umożliwiają przeprowadzenie inwestycji budowlanej. Czyli grozi wymierzenie podatku od nieujawnionych dochodów + grzywna.

Jeśli się mylę to zapewne włodek30 mnie poprawi.

Wowka nie mylisz się, jest tak jak napisałeś.

Jeśli chodzi o adresy zameldowania/zamieszkania w drukach NIP to nie będę nic zmieniał. Będę dostępny pod "starym" adresem tzn mogę tam odbierać korespondencję. Chyba sąsiadów nikt pytać nie będzie czy aby napewno tam mieszkam a nie jestem tylko zameldowany.

... Czy orientujecie się kiedy US dowiaduje się (i od kogo np. PINB, Urząd Gminy ????) o tym, że na mojej działce powstał dom?

W uzupełnieniu poprzedniej informacji.

US dowie się o wybudowanym budynku także we wszystkich przypadkach zmiany własciciela domu, czyli:

- darowizny,

- spadku,

- sprzedaży,

- postępowania komorniczego w stosunku do Twojej osoby,

- a także w pewnych przypadkach podziału majątku w wyniku przeprowadzonego postępowania rozwodowego

Raczej przez najbliższe 6 lat sen nie będzie najspokojniejszy.

US może jedynie się "dowiedzieć" o Twoim domu od życzliwego sąsiada lub gdy np. nie zapłacisz podatku do gminy. Wtedy tytuł wykonawczy idzie do US. Z druku NIP3 nic nie wynika. Bo jakim cudem NIP ma być powiązany z danymi o działce :o US taką aktualizację traktuje jak tysiące innych i wklepuje ją do systemu. Musiałbyś mieć naprawdę wyjątkowego pecha żeby być wytypowanym do kontroli.

Teraz mi wpadło do głowy że takim bodźcem dla US może być wniosek VZM :wink:

dlaczego własnie 6 lat?

Dokumenty związane z rozliczeniem PIT należy przechowywać przez 5 lat od momentu ich wytworzenia i rozliczenia. Upływ terminu rocznego liczy się z końcem danego roku kalendarzowego. US ma taki sam przedział czasowy na kontrolowanie zeznań.

A, że dokumenty wytworzone w danym roku rozlicza się w roku następnym - dlatego też w praktyce 5 a nie 6 lat.

Pozdrawiam :D