włodek30 14.02.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Na dzień dzisiejszy US ma informację od notariusza zapewne, że 2 lata temu zakupiłem działkę. Czy orientujecie się kiedy US dowiaduje się (i od kogo np. PINB, Urząd Gminy ????) o tym, że na mojej działce powstał dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 14.02.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Myślę, że takie info byłoby ściśle związane z jakimś obowiązkiem podatkowym(PCC, SD, PIT). UG, UM, PINB nie mają obowiązku wymiany z US takich danych. Chyba, że życzliwemu sąsiadowi nie spodobało się tempo Twojej budowy i poprosi US o sprawdzenie Twoich dochodów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.02.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Na dzień dzisiejszy US ma informację od notariusza zapewne, że 2 lata temu zakupiłem działkę. Czy orientujecie się kiedy US dowiaduje się (i od kogo np. PINB, Urząd Gminy ????) o tym, że na mojej działce powstał dom? Dowie się od Ciebie gdy na Druku NIP (z odpowiednim numerkiem) dokonasz korekty swoich danych osobowych (miejsce zamieszkania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
włodek30 14.02.2008 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 do Zuzka:PCC już faktycznie było przy zakupie działki. Ale samą działkę mogę mieć długo przecież. Chyba pracownicy US nie sprawdzają co się na nich dzieje.Tempo prac raczej nie powinno wzbudzić podejrzeń. Do Wowki:Nie zamierzam meldować się w tym miejscu więc i aktualizacji NIP nie będę składał.A tak na marginesie działkę kupiłem od gościa, który mieszka w domu ponad 400m2 w tej samej wsi co ja buduję a zameldowany jest w miescie w jakiejś klitce w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.02.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 .... Do Wowki: Nie zamierzam meldować się w tym miejscu więc i aktualizacji NIP nie będę składał. ..... Druk NIP-3 Część B.4 - Adres miejsca zamieszkania Część B.5 - Adres miejsca zameldowania Właściwość terytoriana Urzędu Skarbowego zależy od miejsca zamieszkania a nie miejsca zameldowania. Na 100% kiedyś w swoim życiu wypełniałeś ten formularz. Na 100% podpisałeś ten formularz. Jesteś zobowiązany w ciągu 1 miesiąca zgłosić każdą zmianę danych występujących w tym formularzu. A danych tych jest całkiem sporo. ....................................................... Tekst pouczenia z druku NIP3 Za wykroczenia skarbowe dotyczące obowiązków ewidencyjnych, o których mowa w art. 81 Kodeksu karnego skarbowego, grozi sankcja karna.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 14.02.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Tak naprawdę US nie jest zainteresowany Twoim budynkiem bo jego powstanie nie wiąże się z żadnym podatkiem, którym US się zajmuje. Tak jak napisał Wowka - najszybciej dowiedzą się od Ciebie (NIP lub choćby oświadczenie majątkowe - jeśli należysz do kręgu osób, które mają obowiązek je składać). Ciekawią mnie tylko powody Twojej tajemniczości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.02.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 ... Ciekawią mnie tylko powody Twojej tajemniczości... Prawdopodonie wykazywane w zeznaniach PIT dochody nie umożliwiają przeprowadzenie inwestycji budowlanej. Czyli grozi wymierzenie podatku od nieujawnionych dochodów + grzywna. Jeśli się mylę to zapewne włodek30 mnie poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
włodek30 14.02.2008 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Wowka nie mylisz się, jest tak jak napisałeś.Jeśli chodzi o adresy zameldowania/zamieszkania w drukach NIP to nie będę nic zmieniał. Będę dostępny pod "starym" adresem tzn mogę tam odbierać korespondencję. Chyba sąsiadów nikt pytać nie będzie czy aby napewno tam mieszkam a nie jestem tylko zameldowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.02.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 włodek30 - Twoja decyzja.Czy obydwa adresy są w tej samej miejscowości? Jeśli są w innych to może zachodzić konieczność zmiany właściwości US. Pozostaje życzyć byś zawsze pozostawał w dobrosąsiedzich układach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
włodek30 14.02.2008 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Różne miejscowości, sąsiednie gminy ale US ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.02.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 ... Czy orientujecie się kiedy US dowiaduje się (i od kogo np. PINB, Urząd Gminy ????) o tym, że na mojej działce powstał dom? W uzupełnieniu poprzedniej informacji. US dowie się o wybudowanym budynku także we wszystkich przypadkach zmiany własciciela domu, czyli: - darowizny, - spadku, - sprzedaży, - postępowania komorniczego w stosunku do Twojej osoby, - a także w pewnych przypadkach podziału majątku w wyniku przeprowadzonego postępowania rozwodowego Raczej przez najbliższe 6 lat sen nie będzie najspokojniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.02.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 dlaczego własnie 6 lat? nikt się tym nie zainteresuje. No chyba, że zadrzesz z miejscowymi i ktoś sie poskarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 15.02.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 US może jedynie się "dowiedzieć" o Twoim domu od życzliwego sąsiada lub gdy np. nie zapłacisz podatku do gminy. Wtedy tytuł wykonawczy idzie do US. Z druku NIP3 nic nie wynika. Bo jakim cudem NIP ma być powiązany z danymi o działce US taką aktualizację traktuje jak tysiące innych i wklepuje ją do systemu. Musiałbyś mieć naprawdę wyjątkowego pecha żeby być wytypowanym do kontroli. Teraz mi wpadło do głowy że takim bodźcem dla US może być wniosek VZM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.02.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 dlaczego własnie 6 lat? Dokumenty związane z rozliczeniem PIT należy przechowywać przez 5 lat od momentu ich wytworzenia i rozliczenia. Upływ terminu rocznego liczy się z końcem danego roku kalendarzowego. US ma taki sam przedział czasowy na kontrolowanie zeznań. A, że dokumenty wytworzone w danym roku rozlicza się w roku następnym - dlatego też w praktyce 5 a nie 6 lat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 20.02.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 dowie się wtedy gdy bedziesz też coś odliczał - np różnicę w vacie, lub gdy można jeszcze coś odliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts