darbil 14.02.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Planuję remont pokrycia dachowego poprzez położenie (wstępne krycie papą) blachodachówki Planja Smart w powłoce hard coat satyna. Dekarz proponuje mi obłożenie powlekaną blachą wysokiego, murowanego komina z zaciekami od sadzy na tynku . Czy to dobre rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 14.02.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 W naszym kraju niepopularne. Ale są miejsca, gdzie blaszane (od wierzchu) kominy są powszechne. Co do zalet i wad technicznych to się nie wypowiem, a jesli chodzi o wizualne, to przy niezbyt wysokim kominie może to wyglądać fajnie, ale przy wyższym, to już gorzej, może jakieś przetłoczenia, czy inne urozmaicenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darbil 14.02.2008 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Komin jest wysoki z uwagi na stromy dach. Dekarz proponuje wykończenie blachą doginaną na kształt saidingu w układzie poziomym. Zaletę takiego wykończenia tłumaczy tym, że będzie to zrobione takim samym materiałem jak pokrycie dachu co oznacza jednakową trwałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlolo 14.02.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 U mnie będzie zrobione dokładnie tak samo (obudowa dla komina systemowego). http://img101.imageshack.us/img101/5800/kominblachacz1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darbil 14.02.2008 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Tomlolo - komin dobrze wygląda i "komponuje" się z dachem. Tak sobie myślę, że blacha może być lepszym rozwiązaniem niż wykończenie komina klinkierem, bo odpada problem z ewentualnymi wykwitami (cegła) czy odpadającymi płytkami. Oczywiście koszt też będzie niższy. Martwi mnie tylko, że blachę może odrywać wiatr??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlolo 14.02.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Nie ma szans na jakiekolwiek odrywanie. Solidnie się mocuje ruszt (łaty) do komina, panele z blachy na te same wkręty co blachodachówke się przykręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darbil 14.02.2008 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Dziękuję. Wygląda to przekonująco. A czy inni mają podobne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jari111 14.02.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Nie ma szans na jakiekolwiek odrywanie. Solidnie się mocuje ruszt (łaty) do komina, panele z blachy na te same wkręty co blachodachówke się przykręca. Mam pytanie: komin systemowy Rondo Plus (z dociepleniem ), jak zamocować ruszt-łaty do tego komina? Komin ma takie słabe Ścianki i jeszcze ten ceramiczny wkład, łatwo go uszkodzić podczas wiercenia. Z jakiego materiału dać te łaty? Drewniane? To chyba odpada. (ma być piec węglowy i kominek)Chcę dać na ten komin łupek lub płytki Euronitu. Czy np. łaty takie jak pod płyty regipsowe mogą być do tego zastosowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlolo 15.02.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Ciężko mi się wypowiedzieć co do komina Rondo Plus. Ja mam Icopal Wulcan C, odległość od wkładu ceramicznego to parę cm a pustak obudowy jest z keramzyto-bedonu i na tyle solidny żeby w nim wywiercić otwory i umieścić dyble. A łaty to drewniane impregnowane (oczywiście środkiem nie zawierającym związków solnych) takie jak pod blachodachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darbil 15.02.2008 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Niestety nie wiem jak jest z Rondo Plus, mój komin jest murowany z pełnej cegły. Co do łat to można rozważyć zastosowanie kombiłat (profile metalowe)jakie mają w ofercie producenci blachodachówki ale to jest na pewno droższe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts