Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie komina blachą.

Recommended Posts

W naszym kraju niepopularne. Ale są miejsca, gdzie blaszane (od wierzchu) kominy są powszechne. Co do zalet i wad technicznych to się nie wypowiem, a jesli chodzi o wizualne, to przy niezbyt wysokim kominie może to wyglądać fajnie, ale przy wyższym, to już gorzej, może jakieś przetłoczenia, czy inne urozmaicenie.

Tomlolo - komin dobrze wygląda i "komponuje" się z dachem. Tak sobie myślę, że blacha może być lepszym rozwiązaniem niż wykończenie komina klinkierem, bo odpada problem z ewentualnymi wykwitami (cegła) czy odpadającymi płytkami. Oczywiście koszt też będzie niższy. Martwi mnie tylko, że blachę może odrywać wiatr???

Nie ma szans na jakiekolwiek odrywanie. Solidnie się mocuje ruszt (łaty) do komina, panele z blachy na te same wkręty co blachodachówke się przykręca.

Mam pytanie: komin systemowy Rondo Plus (z dociepleniem ), jak zamocować ruszt-łaty do tego komina? Komin ma takie słabe Ścianki i jeszcze ten ceramiczny wkład, łatwo go uszkodzić podczas wiercenia. Z jakiego materiału dać te łaty? Drewniane? To chyba odpada. (ma być piec węglowy i kominek)Chcę dać na ten komin łupek lub płytki Euronitu. Czy np. łaty takie jak pod płyty regipsowe mogą być do tego zastosowane?

Ciężko mi się wypowiedzieć co do komina Rondo Plus. Ja mam Icopal Wulcan C, odległość od wkładu ceramicznego to parę cm a pustak obudowy jest z keramzyto-bedonu i na tyle solidny żeby w nim wywiercić otwory i umieścić dyble. A łaty to drewniane impregnowane (oczywiście środkiem nie zawierającym związków solnych) takie jak pod blachodachówkę.