Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika naLeśnika

Recommended Posts

Witaj, miło Cię poczytać i zobaczyć, że jesteś..

już tu odpiszę :) dziękuję :)

nie martw się, to gibkie chłopaki, ja juz sie napatrzyłam..

ale opowiadali, że najgorzej im siedzieć na mokrym, w pupe zimno ibrrr, sprzet zimny i mokry..ja to bym pewnie pognała po ciepłe gatki i po dobre rekawice dla nich.. :D ci moi o chodzili po dachu w tenisówkach..bo lekkie i miękkie..zimno m było, piwko pili, ale u mnie zdążyli przed śniegiem i deszczem ..

zaglądam dzis z prośbą..napisałeś, żeś leśnik, może byś mi podpowiedział, czy warto i jak zbudować u mnie paśnik dla saren :D bo przychodza do nas 3-4 nad rzeczkę..trzymaja się z boku..chciałabym je może trochę podkarmiać, ale czy wolno :roll:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

....zaglądam dzis z prośbą..napisałeś, żeś leśnik, może byś mi podpowiedział, czy warto i jak zbudować u mnie paśnik dla saren :D bo przychodza do nas 3-4 nad rzeczkę..trzymaja się z boku..chciałabym je może trochę podkarmiać, ale czy wolno :roll:

może zabrzmi to brutalnie ale nie powinnaś dokarmiać zwierzyny!!

dlaczego?

po pierwsze, to miejsce jest jak myślę blisko zabudowań? a nie można przyzwyczajać zwierzyny do karmienia blisko takich miejsc, choćby ze względu na wałęsające się psy oraz zwierzyna traci instynkty dzikości.

po drugie pokrywa śnieżna nie jest zbyt duża, sarny spokojnie w takich warunkach znajdują sobie pożywienie, teraz głównym pożywieniem są pędy malin i jeżyn oraz liście krzewinek np. jagody. Sarna np. może sobie spokojnie poradzić nawet z 50 cm warstwa śniegu aby dostać się do pożywienia, oczywiście przy założeniu że śnieg nie jest mocno zmarznięty.

po trzecie dokarmianiem zwierzyny zajmują się myśliwi i na ogół (przynajmniej u mnie tak jest) wywiązują się ze swojego zadania bardzo dobrze .

Zdaję sobie sprawę że chyba nie takiej odpowiedzi oczekiwałaś ale wierz mi tak będzie lepiej.

Nooooo, a ja włąśnie rozmawiałam z myśliwym i powiedział, że można postawić paśnik, ale fakt, nie wspomniałam Mu o bliskości innych zabudowań, może dlatego tak radośnie do tego pomysłu podszedł :roll:

Serdeczności zostawiam dla Was na cały dzień :D :D :D

jeśli rozliczasz się na metry a nie na rolki to za dużo. u mnie wyszło 375 metrów tylko dlatego że na całe rolki.

ale to też zależy od stopnia skomplikowania dachu i ilości lukarn, koszów itd. więc myślę że nawet jak zawyżone to niewiele

ty masz okna dachowe - tam się robi jakieś rynienki z folii i takie tam :wink: