Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika naLeśnika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PS. No to mi zagwozdkę z tymi roletami zrobiłeś! Ile ma grubości ta skrzynka? Wlezie pod styropian, czy niechętnie? :wink: :roll:

wejdzie bez problemu ;) ja będę miał 10 cm styropiany.

Podobnie jak wladek zrobiłem wcięcie w nadprożach

http://img356.imageshack.us/img356/9495/dscn6132so2.jpg

Ale jeszcze podstawowe pytanie jakie chcesz mieć rolety intermo czy RKS?

Zdaje się, 8) że chcę te intermo czy jak im tam... :roll: :wink: Te od zewnątrz, co nie robią mostka termicznego, a nie te które się daje nad ramę okna. Tyle, że ja mam już nadproża normalne :wink: ( ściana 25 cm i nadproże 25 cm ) więc jak przyłożę kasetę do nadproża ( 16 - 20 cm :roll: ) to chyba mi się w 15 cm styropianu nie zmieszczą? :roll: :wink: :( No chyba. że jakieś "bonie" wokół okien sobie wymyślę, to coś z tego wyjdzie, nie? :roll:

pozdrówki M

madmegs, możesz zrobić bonie, to ci się schowa skrzynka. U nas tak robimy, bo pod skrzynkę rolety włożyliśmy jeszcze 3 albo 4 cm styropianu. Ocieplamy 15-tką (+klej, siatka, tynk - dodatkowe centymetry :wink: ), ale bonie też trzeba będzie zrobić.

naLeśnik, co się tak spieszysz z parapetami? Chcesz je montować razem z tynkami? U mnie na razie tylko wybrane, montaż - jak ekipa od kartongipsów będzie kończyła robotę.

A przy okazji, orientuje się ktoś ile kosztuje robocizna za: ocieplenie, ułożenie kostki betonowej, murowanie ściany z klinkieru?

....naLeśnik, co się tak spieszysz z parapetami? Chcesz je montować razem z tynkami? U mnie na razie tylko wybrane, montaż - jak ekipa od kartongipsów będzie kończyła robotę.

hmmm...spieszę się? no nie wiem ;) ale rozważam zamontowanie ich jeszcze przed tynkami. W sumie i tak tynkowanie odwleka mi się o kolejny tydzień, dobrze będzie jak przed długim weekendem majowym rozpoczną, więc szkoda marnować czasu.

Biorę pod uwagę z marmuru i właśnie z konglomeratu.

A przy okazji, orientuje się ktoś ile kosztuje robocizna za: ocieplenie, ułożenie kostki betonowej, murowanie ściany z klinkieru?

niestety nie orientuje się ale zapytam sąsiada bo robi ocieplenie ile za m2.

Wczoraj dostałem wycenę od kominkarza.

1 - 12.8 tys zł

http://img6.imageshack.us/img6/944/w491v3.jpg

2 - 12,0 tys zł

http://img19.imageshack.us/img19/5743/w753v2.jpg

wkład to Tarnava 16kW plus do tej ceny jeszcze 2 tys za rozprowadzenie grawitacyjne powietrza do 4 pkt. średnio na odległość 2m.

prawie 15 tys za kominek......hmm

Ja w pewnej sprawie ,niecierpiącej zwłoki :lol:

Otóż nie wiem czy dobrze kumam,ale obiło mi się o uszy,że Ty leśnikiem jesteś? W związku z tym moje pytanie:

Słuchajcie, spotkaliście się z taką opinią, że krokwi i kontrłat nie można impregnować roztworem na bazie soli, jeśli się daje membranę? Ja tak na ulotce producenta wyczytałam A z tego co widzę, to prawie wszyscy mają "zieloną" więźbę Pytałam w tartaku - to jest produkt solny

Nasza wspólna znajoma, wynalazła takie coś i to coś mnie także zaniepokoiło :-?

Proszę o odpowiedz. Z góry dziękuję

Ta wspólna znajoma to ja :oops: ta co się za bardzo interesuje i ma z tego same dylematy :oops: :oops: :oops:

Jak powiedziałam o tym wykonawcy to chyba się lekko zdziwił ( aczkolwiek usiłował po sobie nie dać poznać :wink: ) i odparł, że skoro producent tak pisze, to on mi te krokwie potraktuje jakim drewnochronem lub innym podobnym preparatem :roll: :lol: Na robale chyba dobry, nie? Znaczy przeciwko robalom? :wink:

Ale czy wszystkim :roll: ?

Nasz wykonawca wcześnie wspomniał,to chyba było z rok temu,żebyśmy nie impregnowali w tartaku,bo to tylko impregnacja z nazwy. On to na budowie specjalnym roztworem solnym zaimpregnuje,tak jak kiedyś to robiono. I podobno żaden robal w to nie wejdzie :wink:

Ale ciekawe co zastałoby z tej membrany za kilka lat?

W wyniku reakcji z solą

nie przesadzacie trochę? :) :roll:

Zakładając że wszelkie impregnaty są na bazie soli, to jaki producent folii robiłby ją ze świadomością że na większości dachów sparcieje i będzie miał reklamacje? Moim zdaniem czarny marketing jakiegoś producenta...

acha - więźbę mam impregnowaną ciśnieniowo, czymś zielonym (ściągana z Niemiec) do tego wysokoparoprzepuszczalna membrana strotexa - jak zgnije, to stawiam Wam czteropaka :)