Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uwaga na firm? NIKOM z Hajnówki

Gość ex-czytelniczka MURATORA

Recommended Posts

Proponuję nowe hasło reklamowe:

"NIKOM - nikomu nie przepuści".

Wspaniałomyślnie rezygnuję z honorarium autorskiego (podatek od niego pewnie musiałyby pokryć dopiero moje dzieci) 8)

Rozumiem, że mogły być trudności obiektywne (laureaci nie chcieli mebli do kuchni o pow. 10m2, lub różowego koloru drzwiczek ;)), ale terminu obiecanego na Forum dotrzymywałbym za cenę odcisków na dowolnej części ciała - straciliście kilka tys. potencjalnych klientów, a wciąż przybywa więcej :-?

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja by na miejsu laureatów pozwał Muratora i Nikom do sądu. W prawie cywilnym jest coś takiego jak przyrzeczenie publiczne i z tym mielismy tu do czynienia (patrzcie proces Wałęsy o słynne 100 milionów ).

A tak swoją drogą Muratorowi zależy chyba na reklamodawcach ( NIKOM reklamuje swoje sklepy w tej gazecie) a nie na czytelnikach.

Owszem jest coś takiego jak przyrzeczenie publiczne i sprawa z Nikomem się kwalifikuje.Natomiast z Wałęsą ktoś się wtedy potwornie wygłupił,gdyż w żaden sposób nie było to przyrzeczenie.

Jedyną korzyścią było to,że społeczeństwo poszerzyło swoją wiedzę o jedną instytucję prawa cywilnego więcej.

Pozdrawiam

opal

:)

Gość laureaci

od wczorajszego ranka mamy meble w mieszkaniu.

Dotarły w takim stanie, że NIKOMU NIGDY NIE POLECAMY NIKOM-u.

Czekamy na tantiemy związane z wymyślonym hasłem reklamowym!

chcę publicznie na forum zaputać Gościa Nikom, gdzie są zapowiadane od roku przeróbki?

Forumowiczów zapraszam do obejrzenia zestawu w Muratorze nr 1(225)/ 2003 - to te zielone meble i zapewniam, że nic nie zostało zmienione, choć firma NIBY dostosowała je do naszej kuchni. Przez rok!

Meble mają porysowane grzbiety,poobijane półki i są zużyte w stopniu wskazującym na wielokrotne montowanie i transport.

W związku z tym, że nie pasują w ogóle do naszej kuchni, przyspożyły nam nowych kłopotów.

Obiecuję, że jak już zrobimy robotę za "firmę od sprzedawania legend" to usiądę i napiszę Szanownym Forumowiczom, jakie firma zrobiła sobie z nas jaja! Rozrywka gwarantowana![/b]

Poobijane bo w końcu mają już rok ;)

A tak na poważnie, poczytałem i dochodzę do wniosków

następujących: Pracuje w firmie która dość mocno współpracuje

z wieloma innymi firmami (nie będę robił kryptoreklamy). Tak się składa

że codziennie mam kontakt z klientami którzy też są firmami.

Powiem jedno - czasem człowiek jest po prostu bezsilny, bo nie jest

w stanie pomóc klientowi gdyż sprawa została przekazana i "utknęła"

w tym czy innym punkcie.

Podejrzewam że w takiej właśnie sytuacji został postawiony Murator (z dużej, nie z małej litery).

Myślę że wszystkie osoby które psioczyły na wydawnictwo z którego forum korzystają zachowały się conajmniej niestosownie.

Co do tajemniczej Pani A.S. z firmy "NIKOM - Nikomu nie polecamy"

podejrzewam że jakby mogła to by na plecach te meble przyniosła.

Winę moim zdaniem ponosi firma jako organizacja - źle zorganizowana, mające gdzieś problemy indywidualnych odbiorców, nie potrafiąca poradzić sobie w przypadku najprostszej reklamacji.

Smutne, ale to polska rzeczywistość, myślę że zarząd firmy może nawet

nie zdawać sobie sprawy że tak zostali tu obsmarowani, podczas

gdy zaręczam, że jest wiele firm które zatrudniają pracowników których

jedynym zadaniem jest śledzenie opinii o firmie w mediach.

Tyle moich przemyśleń, pozdrawiam

Tak jak wcześniej pisałam, nagroda jeszcze nie dotarła nie tylko z winy NIKOM. Proszę o powstrzymanie się przed osądzaniem kogokolwiek.

W odpowiedzi na powyższe pytania informuję, że na własną odpowiedzialność aby temat uskutecznić, zgodnie z prośbą Laureatów oddałam projekt do realizacji bez potwierdzenia ... i ... No właśnie...

Niezależnie od wszystkiego kuchnia dojedzie w w/w terminie

A.S

z tego chyba wynika, że A.S. to kobieta :D

Swgo czasu otarłem się o media (nie mówię o padnięcie na skrzynkę napięciową albo potknięcie się o rurociąg) i konkursy ze sponsorowaną nagrodą odbywają się na zasadzie barteru.

Czasopismo X organizuje konkurs i żeby nie wyłożyć gotówki, której zawsze jest za mało, napuszcza handlowców od powierzchni reklamowych na firmy. Firma Y daje nagrodę, którą na fakturze wycenia na cenę umowną ( często wyższą niż rzeczywista) w Czasopismo oferuje w zamian powierzchnię reklamową o określonej wartości.

Tak więc formalnym właścicielem nagrody jest Czasopismo, które zakupiło w barterze za powierzchnię reklamową Nagrodę.

Umowa barterowa zawiera jedynie dodatek o dostawie (Czasopismo nie ma obowiązku trzymać tego u siebie), z resztą Nagrodę wręczyło Czasopismo i ono dla Laureata jest stroną umowy, jaką zawarł biorąc udział w konkursie.

Odsyłanie Laureata do dostawcy uważam za brak powagi ze strony Czasopisma i nierówne traktowanie podmiotów. My, z Baożej łaski osoby fizyczne, jesteśmy tylko statystyka do określania ceny za 1cm2 powierchi reklamowe a REKLAMODAWCA jest najważniejszy.

Tak to wygląda w większości wydawnictw, rozgłośni i takich tam.

Gazeta w kiosku sprzedawana jest już ze stratą w porównaniu z kosztem wydawniczym, gdyby nie REKLAMODAWCA to oni by nie żyli.

WIęc łatwo jest umyć rączki i życzyć powodzenia.

STRONĄ W KONKURSIE JEST MURATOR NIE NIKOM (abstrahując od ich braku klasy i uczciwości, widocznie o PR tylko w dzienniku słyszeli)

I trochę cytatów z Kodeksu Cywilnego i Orzecznictwa (by LEX)

Tytuł XXXVI. PRZYRZECZENIE PUBLICZNE

Art. 919. § 1. Kto przez ogłoszenie publiczne przyrzekł nagrodę za wykonanie oznaczonej czynności, obowiązany jest przyrzeczenia dotrzymać.

§ 2. Jeżeli w przyrzeczeniu nie był oznaczony termin wykonania czynności ani nie było zastrzeżenia, że przyrzeczenie jest nieodwołalne, przyrzekający może je odwołać. Odwołanie powinno nastąpić przez ogłoszenie publiczne w taki sam sposób, w jaki było uczynione przyrzeczenie. Odwołanie jest bezskuteczne względem osoby, która wcześniej czynność wykonała.

Art. 920. § 1. Jeżeli czynność wykonało kilka osób niezależnie od siebie, każdej z nich należy się nagroda w pełnej wysokości, chyba że została przyrzeczona tylko jedna nagroda.

§ 2. Jeżeli była przyrzeczona tylko jedna nagroda, otrzyma ją osoba, która pierwsza się zgłosi, a w razie jednoczesnego zgłoszenia się kilku osób - ta, która pierwsza czynność wykonała.

§ 3. Jeżeli czynność wykonało kilka osób wspólnie, w razie sporu sąd odpowiednio podzieli nagrodę.

Art. 921. § 1. Publiczne przyrzeczenie nagrody za najlepsze dzieło lub za najlepszą czynność jest bezskuteczne, jeżeli nie został w nim oznaczony termin, w ciągu którego można ubiegać się o nagrodę.

§ 2. Ocena, czy i które dzieło lub czynność zasługuje na nagrodę, należy do przyrzekającego, chyba że w przyrzeczeniu nagrody inaczej zastrzeżono.

§ 3. Przyrzekający nagrodę nabywa własność nagrodzonego dzieła tylko wtedy, gdy to zastrzegł w przyrzeczeniu. W wypadku takim nabycie własności następuje z chwilą wypłacenia nagrody. Przepis ten stosuje się również do nabycia praw autorskich albo praw wynalazczych.

2002.09.12 wyrok SN U IV CKN 1274/00 LEX nr 56062

Przyrzeczeniem publicznym w rozumieniu art. 919 § 1 k.c. jest uczynione publicznie przyrzeczenie nagrody za określone zachowanie się. Uznaniu go za uczynione publicznie sprzeciwia się skierowanie oświadczenia przyrzekającego do oznaczonej, indywidualnie określonej osoby, która może ubiegać się o nagrodę. Jednak jeżeli przyrzekający wskazał takie osoby za pomocą pewnej ogólnej właściwości, to okoliczność, że na tej podstawie mogą one zostać zindywidualizowane, nie stanowi przeszkody do uznania przyrzeczenia za skierowane do nieoznaczonych osób.

56062

Dz.U.64.16.93: art.919

Gość laureaci

Ciekawe, jakim cudem przeniesiono nas tutaj!! Ciężko było znaleźć!!

Jak napisał Sztaudynger "Prawda kole w aureolę"!!!!

Obiecaliśmy ostatnie słowo o meblach:

Dojechały, a jakże, tyle, że NIKOM zapomniał nas zawiadomić o konkretnym terminie dostawy i w związku z tym kierowca nocował z meblami na parkingu i stracił jeden dzień pracy.

Firma nie dała żadnego spisu, co wchodzi w skład zestawu więc kierowca rozładował według swojego uznania ( miał kilka różnych zestawów).

Przy sprzęcie AGD nie ma żadnych instrukcji obsługi ani gwarancji.

Najgorsze jest jednak to, że dostaliśmy piekarnik UŻYWANY. Na blasze i kratce był zakrzepły tłuszcz.

NIKOM nie uwierzył i bąknął coś o kontroli jakości przed odprawą.

Ale fakty są jakie są.

W dodatku nie dokonano żadnych zadeklarowanych przeróbek ( tutaj wersje wujaśnień NIKOM-u i MURATORA są sprzeczne).

Na koniec ostrzeżenie:

UWAGA BO NIKOM ZNÓW ROZDAJE NAGRODY W KOLEJNYM KONKURSIE!!!

Z poważaniem i podziękowaniem dla wszystkich forumowiczów

Laureaci

Gość NIKOM
A.S. - tak - jestem kobietą, tak - staram się zrobić wszystko co w mojej mocy, tak- przeniosłambym sama meble gdyby to było możliwe, tak- odoszę się zawsze z szacunkiem i poważaniem do każdego rozmówcy. 0691 693 423

• 1 month później...
Ale wstyd! A ja myślałam, że murator to pismo, które ma jakieś idee. Co to znaczy, że Murator jest niewinny... na pewno był związany umową, że za ufundowanie mebli, NIKOM zamieści kilka słów o sobie, albo i więcej niż kilka. Murator pozwolił Laureatów wpuścić w maliny. Nie wszyscy maja tyle kasy co murator, że takie incydenty puszczają mimo uszu. Nawet nie o kasę chodzi, ale o sprawiedliwośc! Jaki finał sprawy Drodzy Laureaci?

• 1 month później...