Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka wysoko?? pomieszcze? w budynku (?ciany z Porothermu)

ronin

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie -

jaka powinan byc (jest najkorzystniejsza) wysokość pomieszczeń w budynku przy założeniu, że ściany będą jednowarstwowe z Porothermu 44.

Dodatek "z Porothermu 44" jest istotny z kilku powodów. Bloczek Porothermu 44 ma z zaprawą 25 cm wysokości (podobnie nadproża). Najłatwiej byłoby postawić 11 bloczków po 25 cm, co daje nam w sumie 275 cm - ale czy taka wysokość pomieszczeń nie jest za duża ??? Tym bardziej, że wykonawca mówi mi, że pomieszczenia będa jeszcze wyższe, bo dojdzie wysokość jednej cegły na której będzie opierał się strop - wysokość będzie wynosić około 282 cm. Od siebie dodam, że salon ma aż 42 m2. Ale resza pomieszczeń około 10-12 m. Sam na razie jestem "blokowiczem" z 256 cm wysokości i nie mam rozeznania w tym temacie.

Powiązana jest z tym równiez wysokość na jakiej znajda się okna. Przy powyższym rozwiązaniu byłyby one na wysokości 4 bloczków - czyli 100 cm. Ich górna krawędź wypadłaby na wysokości 250 cm.

Mogę zastosować inne rozwiązanie (Wienenberger dopuszcza je) - mianowicie, na ściance fundamentowej ułożyć pierwsza warstwę cegieł (na wysokośc 7 cm), potem 10 bloczkow, znów jedna warstwa cegieł - w sumie da to wysokośc okołó 265 cm..

Jakie macie w tym zakresie doświadczenia - wszelkie uwagi bardzo mile widziane.

Aha - jakby ktoś coś chciał od strażaka - macie już dyżurnego na forum :-).

Mogę tylko podpowiedzieć jak ja mam w projekcie. Wysokość ścian z porotermu "30" - 3 m. Za to wysokość ścian w pomieszczeniach ma być regulowana za pomocą płyt g-k na ruszcie. W salonie, bibliotece i kuchni mamy 2,90. w pozostałych małych pomieszczeniach - 2,70. Zdecydowaliśmy tak za namową architekta, ale jeszcze ściany nie stoją więc nie mogę tego zweryfikować w naturze. Póki co - myśle że wysokość ścian 2,7 jest ok, przez większość życia mieszkałam w starej kamienicy, gdzie do sufitu było 3 m a obecne mieszkanie w bloku (wys. 2,50) mi nie odpowiada.

Pozdrawiam,

gaga2

Ronin, nie jest aż tak źle - zapomniałeś o wytrąceniu warstw posadzki - jakieś 8-10 cm styropianu, 7 cm wylewki. Z drugiej strony nie musisz dawać cegły pod strop - unosisz belki stropu np gęstożebrowego nad ścianę, i masz betonową podlewkę ok 3 cm.

Ja mam wynikową wysokość 261 cm - i jest w sam raz.

Dwie ostatnie wypowiedzi trochę mnie osobiście pocieszyły - stwierdzenia w sam raz :wink:

Przez ugięcie stropu (opisywałem to już na Forum) musiałem opuścić płytami na stelażu sufit, żeby mieć pod nim równo :wink:

I po odliczeniu podłogi wyjdzie mi 2,62m - myślałem, że to nie zawiele... choć nie powiem - wolałbym mieć tak 2,70-2,75 (przynajmniej w salonie)

Ronin - odlicz sobie przeciez jeszcze grubość wylewki z ociepleniem i "właściwą" podłogę... żeby Ci w końcu za nisko nie wyszło :wink:

Ci co piszą, że mają 260cm i jest dobrze, gdyby mieli 275 jak ja, pisali by, że 275 jest lepiej.

Podniosłem wysokość parteru o jeden pustak 44P+W (25cm).

Okna zmieniłem na wyższe, ale węższe.

Główny kłopot to było przeprojektowanie schodów (wyższe o 2 stopnie), z dwubiegowych z szerokim spocznikiem na kombinowane; górny bieg - zabiegowy kosztem połowy spocznika, dolny pozostał bez zmiany.

Średnia wysokość warstwy Porothermu wyszła (w murowaniu) 24,2cm.

Jakoś te 2,50 stało się standardem a 2,80 luksusem. Przez całe życie mieszkałem w bloku (2,50 :D ) i mam tego dość, a specjalnie wysoki nie jestem. Myślę, że te małe wysokości wymyślili ci sami co małe klitki w blokach. Teraz buduję dom, w którym salon ma ok. 33m2 i jest otwarty na jadalnię i kuchnię (w sumie ok. 60m2). Dla salonu wybrałem wysokość 3,30m, jadalnia i kuchnia 3,15 i wcale tego nie żałuję. Nareszcie trochę przestrzeni !!! Jak się popatrzy na stare budownictwo w kamienicach to i większe wysokości można tam z łatwością znaleźć. Zawsze mi się podobało w takich pomieszczeniach. Dlatego nie ograniczyłem się do "luksusu" 2,80.

Podobanie się podobaniem, ale uważam, że w całym procesie budowy domu sztuką jest zachować optymalne proporcje, pomiędzy wygodą i odczuciami estetycznymi a ekonomiką i zdrowym rozsądkiem. Można mieć sufit i na wysokości 3-4 m, ale po co grzać niepotrzebnie taką kubaturę powietrza pod sufitem??? Inny przykład: budujemy dom o powierzchni użytkowej np. 200 m2. Dlaczego właśnie taki? A może tak wybudować dom o powierzchni 1000 m2 bo taki nam się podoba???

Ogrzewanie dodatkowej kubatury powietrza pod sufitem nie pociąga dużych kosztów, pod warunkiem, że nie zwiększyliśmy jednocześnie powierzchni okien. Bo ściany mają dobrą izolacyjność w przeciwieństwie do okien.

Natomiest w domu dwupoziomowym będziemy dożywotnio wdrapywać się po wyższych schodach kilka razy dziennie.

W wyższych pomieszczeniach światło dociera lepiej wgłąb pomieszczeń, co nie miało znaczenia w małych pokoikach w blokach mieszkalnych, ale stanie istotne w salonie o powierzchni 35m2.

Właśnie rozsył światła decyduje o naszych wrażeniach wizualnych, że pomieszczenie jest za niskie, lub komfortowo wysokie.

Gość bajzi
standardowa wysokość 280cm - od górnej warstwy posadzki przyziemia do górnej warstwy posadzki stropu nad przyziemiem: wychodzi 16 stopni po 17.5cm wys. trzeba z tym podwyższaniem uważać, bo schody i dziury w stropach są wyliczone z pewnością dla 280cm. sprawdź.

Dom który w założeniu ma większe przestrzenie niż mieszkanie, musi mieć wyższe pomieszczenia. Ja miałam w projekcie 2,8m a wyszło mi 2,7m bo dołożyłam podłogowe ogrzewanie (wodne). Mieszkam od prawie roku i myślę, że 2,7m to w domu jest ABSOLUTNE MINIMUM! Lepiej pomieszczenia wyglądają gdy mają te 2,8m lub więcej. W każdym razie żelazna zasada: LEPIEJ ZA WYSOKO (są sposoby na optyczne obniżenie sufitu) NIŻ ZA NISKO (wtedy klapa!)!

Pozdrawiam,

Alicjanka

bajzi, popraw się.

Przy wysokości pomieszczeń parteru 280cm, wychodzi różnica poziomow : 280+30(strop)=310cm i wychodzi 17 stopni po 18,2cm wysokości.

bajzi napisał dobrze "od górnej warstwy posadzki przyziemia do górnej warstwy posadzki stropu nad przyziemiem".

Jednak w przypadku domu jednorodzinnego 250 cm to zdecydowanie za mało.

a przy okazji zapomina o temacie pytania w wątku:

Reasumując:

- przy Porothermie mamy do dyspozycji ok. 2.60, lub 2,85, lub 3,10, lub 3.35 etc..

- wiąże się to nie tylko z upodobaniami, ale i z "kasą", proporcjami budynku

- wszystkiemu jest winien moduł Porothermu

- Porotherm rozmięka

- buduj pomieszczenia o wysokości 3,10, jak rozmięknie to opadnie do 2,85 i będzie w sam raz.

Pozdrawiam

Ja wyliczylem sobie tak (dom parterowy):

10warstw x 25 cm daje 250 cm + 34 cm wienca w sumie 284 cm.

Teraz odlicze z 20 cm na podloge i 5 na podwieszany sufit to da niecale 260 cm.

hmmm

Musze nad tym pomyslec. Chcialbym jeszcze z 10 cm...

Kolego, wieniec jest w stropie i nic nie podwyższy wieńcem pomieszczenia. 10 warstw to MAŁO 250 MINUS ok 15 wyjdzie ci nora.

Optymalne wg. mnie gla porotermu jest 11 warstw.

ronin "Tym bardziej, że wykonawca mówi mi, że pomieszczenia będa jeszcze wyższe, bo dojdzie wysokość jednej cegły na której będzie opierał się strop - wysokość będzie wynosić około 282 cm"

Zmień wykonawcę i to bez zastanowienia. Kompletny kit z tymi cegłami. Albo buduj z cegieł.

Kolego, wieniec jest w stropie i nic nie podwyższy wieńcem pomieszczenia. 10 warstw to MAŁO 250 MINUS ok 15 wyjdzie ci nora.

Optymalne wg. mnie gla porotermu jest 11 warstw.

Tak zgadza sie. O ile ktos ma strop, taki, jakim on powinien byc. Buduję dom parterowy z zupelnie nieuzytkowym poddaszem. I jest tak, ze na wiencu (jak zwykle) oparta jest konstrukcja dachu, a w konstrukcji dachu zawarta jest konstrukcja stropu. Wobec czego, strop wlasciwy (drewniany) opiera sie na wiencu.

Moje wyliczenia sa prawidlowe.

Co wiecej. W zasadzie dojdzie jeszcze wysykosc podwaliny, czyli jakies 12 cm.

Pozdrawiam