Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ochrona

Recommended Posts

Ja mam Solid. Jak na razie nie narzekam. Montaż przebiegł sprawnie. Nie mam jeszcze ocieplonego poddasza, więc zdarzały się alarmy w czasie dużych wiatrów, ale to i dobrze, bo przynajmniej sprawdziłąm skuteczność interwencji.

Wiatry jak wiatry. U mnie raz jedna sikorka waląca w drzwi balkonowe (biedna dostała się do środka i nie potrafiła wylecieć) "wezwała na pomoc" grupę interwencyjną.

Innym razem panowie sami wzbudzili czujkę gdy patrolowali teren, bo przez przypadek czujka ich przez folię wyłapała. To się zdziwili.

Śpi się trochę spokojniej czy ktoś czuwa.

My właśnie dzisiaj podpisujemy umowę z firmą ochroniarską, od 2 dni mamy wstawione wszystkie okna i bramę i jednak wolę dmuchac na zimne....

A alarm już jest? Jeżeli nie ma, to w niektórych regionach mogłoby być już za późno.

Zapomniałam dopisac :oops: ....oczywście jest, co prawda rano jeszcze firma z nim walczyła ale mam nadzieję, że już wszystko działa, czekam właśnie na wieści z placu boju :D

Witam świadczymy usługi w zakresie projektu i montażu systemów zabezpieczeń między innymi alarmów. Świadczymy usługi na terenie Ślaska oraz osciennych

Jeśli jest ktoś zainteresowany bezpłatną poradą, kosztorysem proszę o kontakt.

Preferowany @

[email protected]

Wojciech Krawczak

0660-140-204

Ja mam Solid. Jak na razie nie narzekam. Montaż przebiegł sprawnie. Nie mam jeszcze ocieplonego poddasza, więc zdarzały się alarmy w czasie dużych wiatrów, ale to i dobrze, bo przynajmniej sprawdziłąm skuteczność interwencji.

Wiatry jak wiatry. U mnie raz jedna sikorka waląca w drzwi balkonowe (biedna dostała się do środka i nie potrafiła wylecieć) "wezwała na pomoc" grupę interwencyjną.

Innym razem panowie sami wzbudzili czujkę gdy patrolowali teren, bo przez przypadek czujka ich przez folię wyłapała. To się zdziwili.

No to jestem pełen "podziwu" że firma patrolowała teren bez wezwania a może czegoś szukali

No to jestem pełen "podziwu" że firma patrolowała teren bez wezwania a może czegoś szukali

Aż tak dobrze to nie ma. Po prostu przyjechali na interwencję spowodowaną najprawdopodobniej przez inne zwierzątko a obchodząc teren zostali złapani przez czujkę. Doszedłem do tego po jakiś 2 tygodniach, gdy sam przechodząc pod daszkiem kątem oka zobaczyłem błysk czujki i usłyszałem alarm.

(...)Doszedłem do tego po jakiś 2 tygodniach, gdy sam przechodząc pod daszkiem kątem oka zobaczyłem błysk czujki i usłyszałem alarm.

To dziwne :o - jaka masz centralę ?? W mojej Integrze Satela każde wyzwolenie alarmu jest na wyświetlaczu LCD sygnalizowane opisem jaka czujka została aktywowana ... ponadto moge odczytać zdarzenia systemu i sprawdzic z logów jaka czujka aktywowała alarm ...

Zawsze wiadomo co powoduje alarmy / nawet te fałszywe / i mozna wówczas zlokalizować powód aktywowania alarmu ...

(...)Doszedłem do tego po jakiś 2 tygodniach, gdy sam przechodząc pod daszkiem kątem oka zobaczyłem błysk czujki i usłyszałem alarm.

To dziwne :o - jaka masz centralę ?? W mojej Integrze Satela każde wyzwolenie alarmu jest na wyświetlaczu LCD sygnalizowane opisem jaka czujka została aktywowana ... ponadto moge odczytać zdarzenia systemu i sprawdzic z logów jaka czujka aktywowała alarm ...

Zawsze wiadomo co powoduje alarmy / nawet te fałszywe / i mozna wówczas zlokalizować powód aktywowania alarmu ...

Na mojej centralce też podaje numer czujki. Niestety mam cały czas instalację tymczasową (czekna na dokończenie poddasza) i na razie sam się jeszcze nie orientuję gdzie która czujka. Zresztą nie wpadłbym na to jak ona była wzbudzana, gdybym jej od dołu nie zobaczył.

Aż tak dobrze to nie ma. Po prostu przyjechali na interwencję spowodowaną najprawdopodobniej przez inne zwierzątko a obchodząc teren zostali złapani przez czujkę. Doszedłem do tego po jakiś 2 tygodniach, gdy sam przechodząc pod daszkiem kątem oka zobaczyłem błysk czujki i usłyszałem alarm.

Sorki że się czepiam, ale założyli Ci alarm na okna zakryte folią? Przecież możesz mieć mnóstwo fałszywych załączeń

Sorki że się czepiam, ale założyli Ci alarm na okna zakryte folią? Przecież możesz mieć mnóstwo fałszywych załączeń

Nie - okna były zamontowane. Ta folia o której wspominam zasłaniała pustkę nad wejściem do domu. Drzwi wejściowe są w lekkiej wnęce, nad którą będzie wkrótce daszek. Wtedy zamiast daszku była położona folia, żeby ptaszki nie wlatywały do środka.

pozdrawiam,

Ajur

u mnie podczas duzych wiatrów alarm się nie włacza...

no moze po zjedzeniu fasoli w duzej ilosci ;D

My zmontowaliśmy sobie sami instalację - z dobrych komponentów - specjalnie omineliśmy zasady sztuki instalatorskiej co do czujek. Centrale np. Satel można wykorzystać do budowy domu pseudointeligentnego. Dzięki czemu tylko my wiemy co, gdzie i jak jest chronione - tego samego nie polecam tylko tym których firmy ochroniarskie zatrudniają tylko starych wyjadaczy zarabiających od 10k w górę, i biorących powyżej 1000zł za miesiąc...

Znam przypadek gdzie 2 tygodnie po odmowie przyjęcia podpisania umowy na ochronę domku delikatnie został splądrowany. A przez kilka lat było tak spokojnie.