Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga z desek

mireczka78

Recommended Posts

mam pytanie dotyczące podłogi drewnianej or parkietu!!!!

4 lata temu nadbudowywałam mój dom i teraz dopiero biorę się za kładzenie podłóg. Mam położone deski na legarach, nie są one pewnie całkiem równie więc chyba parkiet tu odpada, wydaje mi się że lepsza będzie lita deska podłogowa, ale jestem w tym laikiem, czy może mi ktoś doradzić co kupić, gdzie, ile mniej więcej kosztuj usługa kładzenia??? Mam już schody bukowe więc najlepiej by chyba było też położyć deski bukowe, gdzie w okolicy katowic mogę dostać ttanie i dobre deski???

na podłoge nie polesam desek bukowych maja najwieksza zdolnosc do zmieniania wymiarów pod wpływem zmian wilgotosci i temp,polecam deskae warstwowa dab 5 mm na sklejce 15 mm wyszlifowana ostatecznie o wym 2*20*220 cm,moze byc z fazka ,szczotkowana ,rustic,antico rustic w cenie 120 zł do lakierowania lub olejowosku 0694 28 83 41 sprzedaz detaliczna od kwietnia.

Deski bukowej rzeczywiście nie ma co polecać natomiast dąb czerwony bedzie z pewnością zbliżony mocno kolorem...jeśli są deski podkładem nie widzę żadnych przeciwskazan do układania surowego parkietu najlepsze podłoże pod parkiet jakie może być...to właśnie podłoga ślepa...i jeszcze wysezonowana w warunkach optymalnych przez 4 lata...

Cokolwiek leży na tych legarach, musi być do nich porządnie zamocowane. Inaczej mówiąc, jeśli ta ślepa podłoga będzie się ruszać, rozleci się położony na tym parkiet.

Nie spotkałem się dotąd z rozwiązaniem polegającym na układaniu parkietu dodatkowo na deskach fixowanych do legarów. Istnieje i owszem sprawdzone rozwiązanie, w którym do legarów przykręca sie płyty osb, zachowując między płytami minimalną szczelinę 2-3 mm i nieco większą (do 0,5 cm) przy ścianach, na OSB zaś klei się normlanie (np. klejami pouliretanowymi) parkiet.

Ja mam na legarach deskę podłgową 22x200x1000-2000, dąb, olejowaną, układaną na pióro-wpust i fixowaną śrubami do legarów.

Cokolwiek leży na tych legarach, musi być do nich porządnie zamocowane. Inaczej mówiąc, jeśli ta ślepa podłoga będzie się ruszać, rozleci się położony na tym parkiet.

Nie spotkałem się dotąd z rozwiązaniem polegającym na układaniu parkietu dodatkowo na deskach fixowanych do legarów. Istnieje i owszem sprawdzone rozwiązanie, w którym do legarów przykręca sie płyty osb, zachowując między płytami minimalną szczelinę 2-3 mm i nieco większą (do 0,5 cm) przy ścianach, na OSB zaś klei się normlanie (np. klejami pouliretanowymi) parkiet.

Ja mam na legarach deskę podłgową 22x200x1000-2000, dąb, olejowaną, układaną na pióro-wpust i fixowaną śrubami do legarów.

Co do pierwszego akapitu to logiczne rzecz jasna...

Drugi akapit wiekszość sal gimnastycznych jest położonych na tzw. ślepej podłodze. Mam domek w Wiśle gdzie właśnie nabiłem parkiet na deski(deski wyrównałem cykliniarką) ten parkiet może i skrzypnie raz na 3 miesiące ale pracy większej nie wykazuje...(tak samo jak na starszych i dużych nawet po 500 metrów salach gimnastycznych.)

Nie widzę celowości kupowania płyty osb skoro jest 28mm deska wystarczy ja podrównać i przykleić bądź przybić bezpośrednio...szkoda kasy...