Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NASZA CHATKA - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ewo napisz troszkę więcej o projekcie - bowiem wówczas będzie łatwiej dyskutować czy koszty związane z tym konkretnym projektem (robocizna) to dużo czy mało.

Dziękuję za życzenia dla mnie i również życzę jak najmniej konfliktowej budowy bez niepotrzebnych problemów z budowlańcami.

Tak w zasadzie to na tym projekcie nie ma zmian co do tarasu i ganku

U nas będzie tak:

taras od ogrodu będzie po całej szerokości salonu i zadaszony na szerokości 1,5 m.

natomiast wejściowy ganek będzie zrobiony od garażu do końca budynku, cały zadaszony

niestety projekt po zmianach nie jest jeszcze zeskanowany.

pozdrawiam i życzę powodzenia

• 5 months później...

Dzięki NaLeśniku.

Ale wiesz jak się czyta te wszystkie dzienniki i ludzie którzy zaczęli załatwianie mniej więcej w tym samym czasie już stawiają mury a my jeszcze w papierologii to człowiekowi kończy się cierpliwość.

A ja na dodatek nie lubię przestojów. W swojej pracy jak mamy spokój i ciszę to jestem strasznie zmęczona a jak mamy "sajgon" i tłum się kłębi w poczekalni to jestem w swoim żywiole.

A tutaj czekałam OSIEM miesięcy.

To naprawdę sukces z mojej strony że jeszcze nie zwariowałam.

Człowiek się uczy całe życie, cierpliwości też.

Pozdrawiam, pa

cześć

mam kosztorysy na robociznę za stan surowy dwóch różnych firm budowlanych:

zakres robót:

fundamenty, ściany zewn. i wewn., działowe, strop, murłata, schody kominy, tarasy.

1 firma propozycja - 22000 pln

2 firma propozycja - 42000pln

Wybraliście opcję nr 2, a co było nie tak z tymi tańszymi? Musze przyznać, że różnica cen jest ogromna :)

Wybraliśmy firmę droższą z tego względu że po 1 opuścili na 40,000.

po 2. w cenie mieści się WSZYSTKO co ma być do wymurowania, zabetonowania w ramach tego projektu, a druga firma na każdy element wyznaczała osobną cenę

a nie wszystko było wyszczególnione w cenniku

po 3. ta niska cena była bardzo podejrzana, firmy nikt nie znał - sami się zgłosili.

po 4. firma droższa była polecana na forum przez kilku inwestorów a nasz kierbud też już kiedyś z nimi współpracował i nie mógł nic złego na nich znaleźć.

po 5. sprawdziliśmy kilka firm i wszyscy się dziwili że tamci budują prawie za darmo.

chcieliśmy mieć firmę sprawdzoną.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Cieszę się, że w końcu budowa ruszyła pełną parą. Czy dachówkę i klinkier już zamówiłaś? ja mam na swoim kominie właśnie kalahari ton, całkiem fajnie wygląda i ładnie pasuje do czerwonych dachówek (tych ciemniejszych też).

Robicie przerwę zimową, czy działacie na budowie całą zimę?

Powodzenia i ładnej pogody życzę :D

No tak budowa ruszyła i mamy chwilowy przestój, tak około tygodnia.

ale ekipa stwierdziła że do wejścia cieśli ze wszystkim się wyrobią.

Więźba zamówiona, dachówka też, tylko nie mogę się zdecydować na klinkier.

Kalahari ton czy Sahara ton?

Chyba nie będziemy robić przerwy zimowej.

Trwa kasting na instalacje.

Pozdrawiam i pogody życzę.

Witaj Lutca!

Zajrzalam do Twojego dziennika skuszona tytułem, my tez stawiamy chatkę :wink: :D , nawet gabaryty i układ podobny, szczególnie poddasze i zewnątrz (my nie mamy garazu w bryle).

zainteresował mnie post o budowie S14, masz tu link od mojego męża ;) http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=240 gdzie możesz znaleźć najbardziej aktualne/gorące informacje nt tej obwodnicy ktorych nie znajdziesz nigdzie indziej.

Moi znajomi też mieszkają w tej okolicy (Szczecinska/Rąbienska), w tym tyg jadę obejrzec ich sliczny już zamieszkały domek :D

pozdrawiam i zyczę wytrwałości!

mogę Ci jeszcze polecić ekipę od instalacji CO i wod-kan, to firma Komfort tel. 34 311 31 13. Są z Pajęczna ale robią w szerokiej okolicy. Po czasie stwierdzam, ze to najbardziej profesjonalna i kompetentna firma na mojej budowie, wykonawstwo kompleksowe, byli zawsze przygotowani, mają wlasny sprzęt, wykonują projekt i obliczenia, potrafią doradzić- nic przypadkowego. Po zakonczonej robocie (nawet etapach) przyjezdzał wlasciciel sprawdzic czy wszystko ok i spytac o opinię. Jesli się zdecydujesz, podam Ci również namiar na 2 sympatycznych panów z tej firmy, ktorzy bezpośrednio u mnie wykonywali te instalacje. POLECAM ich z ręką na sercu!