dekom 26.08.2003 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Jestem na etapie wyboru projektu domu. Mam dylemat z garażem. Wyczytałem (Gazeta Wyborcza z 16-07-2003, dodatek DOM, str. 8 ), że osobny garaż może przylegać do granicy działki z drogą. Można więc wykorzystać wymaganą 6-cio metrową odległość pomiędzy domem a drogą na garaż, który tylną ścianą mógłby z kolei przylegać do domu. Według wspomnianego artykułu jest to rozwiązanie zgodne z prawem budowlanym. Z innego źródła dowiedziałem się, że podobno podatek od nieruchomości jest od osobnego garażu kilkakrotnie wyższy za m2 niż w przypadku garażu będącego częścią domu. Chcę mieć garaż na 2 samochody. Najbardziej odpowiadałoby mi, gdyby jego front znajdował się przy samej drodze (najdalej 1m od granicy), a tył łączył się z domem. Oczywiście wolałbym płacić mniejszy podatek - jak za garaż będący częścią domu. Czy da się te dwie rzeczy pogodzić? Czy ktoś mógłby naświetlić ten problem?Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 26.08.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Wystarczy, żeby garaż był połączony z domem... i już jest częścią domu, a nie odrębym budynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekom 27.08.2003 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Wg wspomnianego artykułu połączenie tylną ścianą z domem wciąż daje prawo do przysuniecia garażu do drogi. Jeśli to prawda, to jak wówczas wygląda podatek od nieruchomości za powierzchnię garażową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 27.08.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Nie pamiętam, gdzie był ten artykuł (chyba w Muratorze... ), ale o ile pamiętam, aby garaż podlegał niższej opłacie musi wchodzić w skład domu, czyli mieć z nim bezpośrednie połączenie. Spróbuj poszukać w archiwalnych numerach Muratora. Jest ponoć również orzeczenie NSA w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 27.08.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Dekom - sprawdź w Wzizt co mówia na temat linii zabudowy, najczęściej nakazuje ona odsunąć wszelkie obiekty budowlane właśnie o 6 m od drogi (na wszelki słuczaj)Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts