areq 21.07.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Ja chcę teraz zrobić tak:Mam kredyt w CHF obecnie w wysokości 70tys CHF brany po 2,45PLN za CHF w 2005r.Chcę go przewalutować na złotówkowy przy obecnym kursie.Czy coś tracę? Owszem rata wzrośnie mi z 870PLN na 1100PLN...ale już się nie martwię o spread czy ryzyko kursowe oraz....zadłużenie maleje mi do kwoty 140tys miast początkowych 180tys.Zakładam z nadzieją,że frank się umocni w stosunku do PLN, a stopy kredytowe u nas zlecą do 4,5/5,0% za około dwóch-trzech lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 17.10.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Ja chcę teraz zrobić tak: Mam kredyt w CHF obecnie w wysokości 70tys CHF brany po 2,45PLN za CHF w 2005r. Chcę go przewalutować na złotówkowy przy obecnym kursie.Czy coś tracę? Owszem rata wzrośnie mi z 870PLN na 1100PLN...ale już się nie martwię o spread czy ryzyko kursowe oraz....zadłużenie maleje mi do kwoty 140tys miast początkowych 180tys. Zakładam z nadzieją,że frank się umocni w stosunku do PLN, a stopy kredytowe u nas zlecą do 4,5/5,0% za około dwóch-trzech lat. A pomyśleć,że latem większość ludzi stukało się w czoło jak mówiłem co chcę zrobić.Fajnie mieć rację...:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 17.10.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Na fali obecnego kryzysu finansowego liczyłem własnie dzis "co by było gdyby". Przewalutowywałem sie w tym roku przy kursie 2,17 (jestem wiec w plecy) ale przy obecnym liborze3m 3,06% i marży 0,75% moja miesieczna rata dalej jest o 300 zl mniejsza niz gdybym sie nie przewalutował i został z kredytem w PLN - wibor6m to 6,8% plus marża 0,5%. Krytyczna wartościa dla mnie byłby kurs 1 CHF = 3,15 zl. Wtedy rata "frankowego" kredytu zrownałaby sie z ratą "zlotowkowego" kredytu przy założeniu, ze stawki libor/wibor pozostałyby niezmnienne. Patrzac jednak, ze 1CHF/1EUR to 0,66 gdyby 1 CHF kosztował 3,15 to 1 EUR kosztowałoby 4,77 zl. Jakos trudno jest mi sobie wyobrazic 1 EUR = 4,77 zl. Poki co dalej bawie sie w "spekulacje". Dotychczasowy zysk na niższych ratach zlotwkowych wzgledem frankowych postanowiłem wbrew rynkowi zamienic na "spadajace w przepasc" akcje PKO BP. Jestem albo szalony, albo kretynem albo geniuszem. Historia pokaze. Zakupiłem 200 akcji PKO BP po 28 zl. Ciekawe jaka bede miał mine za pare lat gdy bede wspominał obecne decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts