Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zagłębienie na brodzik w płycie

MCB

Recommended Posts

Witaj,

A nie zastanawiałeś się czy nie lepiej mieć ten brodzik podniesiony?

Ja się zastanawiałem.

Wiem, troszkę mniej efektownie to wygląda, ale:

- możliwość poślizgu mniejsza wchodząc do niego;

- podłogówkę chciałbym mieć pod nim, żeby ciepło w nóżki było podczas wchodzenia;

- syfon założyć łatwiej i takie tam.

Zastanów się.

Pozdrawiam

Tylko pamietajj , że jeśli chcesz zrobić profilowaną podłogę aby był spływ wody to powinnaś zastosować jak najmniejsze kafelki a zwykle są duże na podłogach w łazienkach (duże będą wygladały na krzywo położone - estetyka do bani) a połączenie dużych i małych kafli też może wyglądać różnie ;-) a jeszcze kolory dobrać - duuużo chodzenia i dobierania

Wiem,

ale może wyjdzie coś takiego:

___________................................___________

...................\_______....________/

................................\../

lub takiego:

___________................................___________

...................\_....______________/

......................\../

Z dużych płytek też można, tylko trzeba fachowca!

Obrazek nie wychodzi. Poprawiam. Zobaczę co wyjdzie.

MCB

A czy poniżej masz jakieś pomieszczenia? Czy dawałeś specjalną izolację. Ja też myślę o prysznicu bez brodzika...

Ajur

Pomieszczeń brak. Podłoga to Legalett.

Izolacja pod płytki oczywiście będzie.

MCB

Też myślę o takim rozwiązaniu, tyle że z progiem rozgraniczającym część natryskową i łazienkową.

Jakiego typu izolację powinno się dać w przypadku rozwiązania brodzika wykonanego z kafelków i w jaki sposób tą izolację się montuje / przykleja.

Mam na chwilę obecną wylewki, pod całością powierzchni podłogówka, jest zostawiony otwór pod syfon.

A czy poniżej masz jakieś pomieszczenia? Czy dawałeś specjalną izolację. Ja też myślę o prysznicu bez brodzika...

Ajur

Pomieszczeń brak. Podłoga to Legalett.

Izolacja pod płytki oczywiście będzie.

MCB

Też myślę o takim rozwiązaniu, tyle że z progiem rozgraniczającym część natryskową i łazienkową.

Jakiego typu izolację powinno się dać w przypadku rozwiązania brodzika wykonanego z kafelków i w jaki sposób tą izolację się montuje / przykleja.

Mam na chwilę obecną wylewki, pod całością powierzchni podłogówka, jest zostawiony otwór pod syfon.

folia w plynie na podloge i sciany + taśma w narożniki

Wracając do pytania: czym obniżyć fragment podłogi o 1-2cm?

Płyta betonowa.

MCB

ja zatopiłem styropian 30 mm/ później wymodelowali klejem do płytek z zatopioną siatką z włókna szklanego + izolacja przeciwodna + miały płytki ale ja w końcowej fazie zdecdydowałem się na brodzik stalowy z 2 cm progiem

MCB napisał:

Wracając do pytania: czym obniżyć fragment podłogi o 1-2cm?

...

młotek i meselek

Można ewentualnie frezarką do betonu, wypożyczenie w Wawie to 108 pln netto za dobę + jakaś opłata za zużycie frezu. Ewentualnie naciąć kątówką wiele rowków i skuć meselkiem, młotek może być mechaniczny.