Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian z frezem (felcem) czy bez - jaki zastosowaliscie?

Recommended Posts

Witam,

Chce zamowic styropian EPS 70 12 cm i do wyboru mam zwykly i z frezem (7 zł drożej za m3)

Nie wiem czy mam proste sciany bo nie mierzyłem na długości większej niż 2 m (do 2 m są proste).

Jaki wy stosowaliście styropian - zwykły czy z frezem ???

zamów sobie 12 zm z Frezem, Ci którzy piszą o podwójnym styropianie czyli np 2x6 cm na przekładke jak w Twoim przypadku nie ma sensu.

po 1 ) wiecej pracy , po 2 ) więcej kleju bo tzreba liczyć dwa razy klej do klejenia styropianu - bez sensu. Róznica 7 zł / m3 chyba nie jest wielkim kosztem a gdybyś chciał np. kleić dwukotnie i tak by Cie wyszło drożej ( klej dwukrotnie).

Opinia jest że i przy dociepleniu styropianem gładkim tez nie ma mostków termicznych ale ..... Własnie jest wiele ale... Styropain musi byc równiutki, wykonawcy muszą zrobić BARDZO poprawnie a o takich mało...

Więc dla bezpieczeństwa i świetego spokoju proponuje zdecydowanie FREz.

Pozdrawiam

Frezik ! :lol: , jak będziesz kupował to sprawdź czy nie jest krzywy, ja trafiłem u siebie 2 płyty krzywe " ) " , jak trawisz taki cały to słabo :evil: , na forum już widziałem takich co dostali taki :cry:

pozdrawiam

niby jak sprwadzi :)?

na hurtowni ma paczki rozrywać ?

zresztą prawnie dopuszczalne są odchyłk chyba do 1 cm/ 1mb. Tak mi sie wydaje.

pozdr

Po zejściu z produkcji powinny minąć przynajmniej 2-3 miesiące aby można go było kleić na sufit - w przypadku ksetonów - czy na ściany do ociepleń lub pod wylewkijezeli położy się zbyt świeży, będą szpary. Miałem taki przypadek w rodzinie - polożyli kasetony w jednym pokoju, który kupili w zimie i czekał do wiosny, i było OK, kupili ten sam wzór na wiosnę do innego pomieszczenia i po jakimś czasie mimo, że był położony na styk, potworzyły się szpary ok 1-1.5mm. Z zewnątrz bedziesz miał siatkę, ale od wewnętrznej strony bedzie "podsychać" i na łączeniu mogą wyjść szparki. Na paczkach powinna być data produkcji lub nadruk na brzegach płyt.Pozdrawiam