arecki1338 15.02.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Dzis bylem u geodety omowic sprawe wytycznia domu, wszystko ladnie, ale kazal mi przygotowac pale, deski i gwozdzie. Czy to normalna praktyka, czy geodeta powinien przyjechac wyposazony w ten sprzet? czy zazwyczaj wytyczaja tylko narozniki, bez wewnetrznych fundamentow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 15.02.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Coś mi się wydaje, że powinieneś kupić dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 obowiązkiem geodety jest wyznaczyć naroza budynku na specjalne zyczenie klienta i za odpowiednio wyższą opłate może wytyczac sciany wewnętrzne, wbijac kołki, kupowac deski a nawet zatańczyć i zaspiewac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 15.02.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Tak to normalna praktyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.02.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 u nas geodeta przyjeżdża nawet z kanapkami dla gospodarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.02.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Coś mi się wydaje, że powinieneś kupić dom. a jak notariusz będzie chciał od niego jakąś kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 15.02.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 ja tam wole jak mi osie pod sciany zewn. wytyczy.reszte robie sam, czytaj: kilometr sznurka rozwijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 15.02.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 obowiązkiem geodety jest wyznaczyć naroza budynku No niezabardzo. Powinno się wytyczać osie ścian, wg rzutu fundamentów. Czasami zmienia się materiał (jego grubosć z ociepleniem) a osie sa niezmienione. Geodeta nie powinien się zastanawiac na tym etapie jakie będziesz miał sciany tylko wytyczyc osie i zrobic jednoznaczny szkic tyczenia dla budowlańca lub kierownika budowy, aby było wiadome co wykonał. A materiał do pracy geodeta powinien mieć swój, który wrzuci w koszty usługi za która oczywiście mu zapłacisz. W związku z tym, że przy wykopie pod ławy paliki "wylecą" powinno się wyznaczyc odnosniki - generalnie po dwa na punkt, aby z przecięć mozna było odtworzyć punkty osiowe. Ale czasami majster sam sobie przenosi na ławy. Kwestia uzgodnienia. Tak naprawdę to dla łebskiego budowlańca wystarczą dwa punkty - reszta to kąty proste i długości do wyznaczenia na bierząco. Geodeta (uprawniony) powinien ci wytyczenie wpisać w dziennik budowy (ważna data - pozwolenie na budowe musi byc prawomocne) - geodeta tak naprawdę rozpoczyna dziennik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 15.02.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Znałem przypadki, że samozwańczy geodeta czyli fachowiec od wszystkiego tak budynek sobie do budowy wyznaczył, że znalazł sie on u sąsiada na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 15.02.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Mój geodeta też mówił mi ,że mam kupić deski , paliki , gwoździe . Ale powiedział mi gdzie mam kupić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 15.02.2008 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 a wlasnie, gdzie szukac tych palikow? na tartaku wszystko chyba dostane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 15.02.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 może zalezy od regionu.myślę że w moim klient miałby nie lada problem szukając. głupio bym się czuł każąc kupić kilka palików. wolałbym podac cenę 20zł wyższą i bez wstydu zrobic robotę.sam nie wiem.. dziwne nastawienie mają koledzy po fachu, ale cóż, może w ten sposób wypracowali sobie wiekszy szacunek? ciężko ocenić.gdy wznawiam granice a właściciel chce zakopać kamienie graniczne, to wtedy sam musi sobie szukać, bo kamienie granitowe są drogie i ciężkie, a samochody z reguły wykorzystuje sie osobowe a nie ciężarowe do jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 15.02.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 arecki1338 a wlasnie, gdzie szukac tych palikow? na tartaku wszystko chyba dostane? Chyba sobie zartujesz jak nie to czarno widze to twoje budowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.02.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 wszyscy się mądrzą... nie pamiętacie już jak zaczynaliście budować swój pierwszy dom? podjedź do tartaku i powiedz że potrzebujesz materiał na ławice - paliki i deski podaj ile będzie naroży budynku zakup trochę gwoździ w sklepie żelaznym (lub skłądzie budowlanym) 80mm - możesz kupić od razu paczkę 5kg bo i tak zaraz będą potrzebne jeżeli masz już ekipę to ściągnij ich żeby byli przy tyczeniu domu przez geodetę to sobie sami ławice ustawią tak jak będą chcieli - będą mieli idealnie powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.02.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 a wlasnie, gdzie szukac tych palikow? na tartaku wszystko chyba dostane? rany julek, ociosaj se deseczkę.I tak wyleci z ziemi przy wykopach U mnie geodeta przyniósł własne... ale ja pomalowałam je różową farbą w sprayu i był to dobry pomysł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.02.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 niby czemu dobry? faktycznie ławice lepiej ustawić po zdjęciu humusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.02.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 bo je było widać... z daleka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 16.02.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 obowiązkiem geodety jest wyznaczyć naroza budynku No niezabardzo. Powinno się wytyczać osie ścian, wg rzutu fundamentów. Czasami zmienia się materiał (jego grubosć z ociepleniem) a osie sa niezmienione. Geodeta nie powinien się zastanawiac na tym etapie jakie będziesz miał sciany tylko wytyczyc osie i zrobic jednoznaczny szkic tyczenia dla budowlańca lub kierownika budowy, aby było wiadome co wykonał. A materiał do pracy geodeta powinien mieć swój, który wrzuci w koszty usługi za która oczywiście mu zapłacisz. W związku z tym, że przy wykopie pod ławy paliki "wylecą" powinno się wyznaczyc odnosniki - generalnie po dwa na punkt, aby z przecięć mozna było odtworzyć punkty osiowe. Ale czasami majster sam sobie przenosi na ławy. Kwestia uzgodnienia. Tak naprawdę to dla łebskiego budowlańca wystarczą dwa punkty - reszta to kąty proste i długości do wyznaczenia na bierząco. Geodeta (uprawniony) powinien ci wytyczenie wpisać w dziennik budowy (ważna data - pozwolenie na budowe musi byc prawomocne) - geodeta tak naprawdę rozpoczyna dziennik budowy. A ja tam szczegółów przepisow nie znam - ale jak dla mnie (wg mojego stanu wiedzy) wazne sa zewnetrzne wymiary budynku - w sumie pozniejsza dokumentacja powykonawcza odnosci sie wymiarow zewnetrznych.. Pozatym prawo budowlane nie przewiduje miejsca na samodzielna zmiane materialow ... zmiana bloczkow z 24 na 36 48 lub 52cm jest raczej istotna zmiana konstukcyjna i jak np zmiana materialu spowoduje - zwiekszenie wymiaru zewnetrznego domu o 12-30cm nie jest 'teoretycznie' porzadane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 obowiązkiem geodety jest wyznaczyć naroza budynku No niezabardzo. Powinno się wytyczać osie ścian, wg rzutu fundamentów. Czasami zmienia się materiał (jego grubosć z ociepleniem) ... A ja tam szczegółów przepisow nie znam - ale jak dla mnie (wg mojego stanu wiedzy) wazne sa zewnetrzne wymiary budynku ... mysle dokładnie tak jak theodolit i dziwi mnie, ze niektórzy geodeci tego nie wiedzą ... (osie budynku mozna równiez wyznaczyc) ale istotniejszy jest wymiar zewnętrzny budynku i jego odlgłości od granic sąsiednich działek, przewodów elektrycznych, szamba, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 16.02.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 obowiązkiem geodety jest wyznaczyć naroza budynku No niezabardzo. Powinno się wytyczać osie ścian, wg rzutu fundamentów. Czasami zmienia się materiał (jego grubosć z ociepleniem) ... A ja tam szczegółów przepisow nie znam - ale jak dla mnie (wg mojego stanu wiedzy) wazne sa zewnetrzne wymiary budynku ... mysle dokładnie tak jak theodolit i dziwi mnie, ze niektórzy geodeci tego nie wiedzą ...Wg mojego stanu wiedzy, jesteście w błędzie. Trzymanie się wymiarów zewnętrznych to odstępstwo od warunków konstrukcji. Jeżeli w jakikolwiek sposób przesuniesz oś ściany,tymsamym zmieniasz konstrukcje budynku i wszystkie czynniki mające wpływ na wytrzymałosc. Nieprawdą jest, że nie można zmieniać grubości ścian stosując materiały atestowane. Jeżeli zmieniasz grubość ściany ze względu na zmiane materiałów to tylko pod warunkiem zachowania osi scian. Mam nadzieje że sie nie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts