Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Geodeta - czy to normalna praktyka?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

obowiązkiem geodety jest wyznaczyć naroza budynku

na specjalne zyczenie klienta i za odpowiednio wyższą opłate może wytyczac sciany wewnętrzne, wbijac kołki, kupowac deski a nawet zatańczyć i zaspiewac

No niezabardzo. Powinno się wytyczać osie ścian, wg rzutu fundamentów.

Czasami zmienia się materiał (jego grubosć z ociepleniem) a osie sa niezmienione. Geodeta nie powinien się zastanawiac na tym etapie jakie będziesz miał sciany tylko wytyczyc osie i zrobic jednoznaczny szkic tyczenia dla budowlańca lub kierownika budowy, aby było wiadome co wykonał.

A materiał do pracy geodeta powinien mieć swój, który wrzuci w koszty usługi za która oczywiście mu zapłacisz.

W związku z tym, że przy wykopie pod ławy paliki "wylecą" powinno się wyznaczyc odnosniki - generalnie po dwa na punkt, aby z przecięć mozna było odtworzyć punkty osiowe. Ale czasami majster sam sobie przenosi na ławy. Kwestia uzgodnienia.

Tak naprawdę to dla łebskiego budowlańca wystarczą dwa punkty :) - reszta to kąty proste i długości do wyznaczenia na bierząco.

Geodeta (uprawniony) powinien ci wytyczenie wpisać w dziennik budowy (ważna data - pozwolenie na budowe musi byc prawomocne) - geodeta tak naprawdę rozpoczyna dziennik budowy.

może zalezy od regionu.

myślę że w moim klient miałby nie lada problem szukając. głupio bym się czuł każąc kupić kilka palików. wolałbym podac cenę 20zł wyższą i bez wstydu zrobic robotę.

sam nie wiem.. dziwne nastawienie mają koledzy po fachu, ale cóż, może w ten sposób wypracowali sobie wiekszy szacunek? ciężko ocenić.

gdy wznawiam granice a właściciel chce zakopać kamienie graniczne, to wtedy sam musi sobie szukać, bo kamienie granitowe są drogie i ciężkie, a samochody z reguły wykorzystuje sie osobowe a nie ciężarowe do jazdy.

wszyscy się mądrzą... nie pamiętacie już jak zaczynaliście budować swój pierwszy dom? :-?

podjedź do tartaku i powiedz że potrzebujesz materiał na ławice - paliki i deski podaj ile będzie naroży budynku

zakup trochę gwoździ w sklepie żelaznym (lub skłądzie budowlanym) 80mm - możesz kupić od razu paczkę 5kg bo i tak zaraz będą potrzebne

jeżeli masz już ekipę to ściągnij ich żeby byli przy tyczeniu domu przez geodetę to sobie sami ławice ustawią tak jak będą chcieli - będą mieli idealnie

powodzenia

a wlasnie, gdzie szukac tych palikow? na tartaku wszystko chyba dostane?

rany julek, ociosaj se deseczkę.I tak wyleci z ziemi przy wykopach :D

U mnie geodeta przyniósł własne... ale ja pomalowałam je różową farbą w sprayu i był to dobry pomysł..

Czasami zmienia się materiał (jego grubosć z ociepleniem) a osie sa niezmienione. Geodeta nie powinien się zastanawiac na tym etapie jakie będziesz miał sciany tylko wytyczyc osie i zrobic jednoznaczny szkic tyczenia dla budowlańca lub kierownika budowy, aby było wiadome co wykonał.

A materiał do pracy geodeta powinien mieć swój, który wrzuci w koszty usługi za która oczywiście mu zapłacisz.

W związku z tym, że przy wykopie pod ławy paliki "wylecą" powinno się wyznaczyc odnosniki - generalnie po dwa na punkt, aby z przecięć mozna było odtworzyć punkty osiowe. Ale czasami majster sam sobie przenosi na ławy. Kwestia uzgodnienia.

Tak naprawdę to dla łebskiego budowlańca wystarczą dwa punkty :) - reszta to kąty proste i długości do wyznaczenia na bierząco.

Geodeta (uprawniony) powinien ci wytyczenie wpisać w dziennik budowy (ważna data - pozwolenie na budowe musi byc prawomocne) - geodeta tak naprawdę rozpoczyna dziennik budowy.

A ja tam szczegółów przepisow nie znam - ale jak dla mnie (wg mojego stanu wiedzy) wazne sa zewnetrzne wymiary budynku - w sumie pozniejsza dokumentacja powykonawcza odnosci sie wymiarow zewnetrznych..

Pozatym prawo budowlane nie przewiduje miejsca na samodzielna zmiane materialow ... zmiana bloczkow z 24 na 36 48 lub 52cm jest raczej istotna zmiana konstukcyjna i jak np zmiana materialu spowoduje - zwiekszenie wymiaru zewnetrznego domu o 12-30cm nie jest 'teoretycznie' porzadane ...

Czasami zmienia się materiał (jego grubosć z ociepleniem) ...

A ja tam szczegółów przepisow nie znam - ale jak dla mnie (wg mojego stanu wiedzy) wazne sa zewnetrzne wymiary budynku ...

mysle dokładnie tak jak theodolit i dziwi mnie, ze niektórzy geodeci tego nie wiedzą ...

(osie budynku mozna równiez wyznaczyc) ale istotniejszy jest wymiar zewnętrzny budynku i jego odlgłości od granic sąsiednich działek, przewodów elektrycznych, szamba, itd

Czasami zmienia się materiał (jego grubosć z ociepleniem) ...

A ja tam szczegółów przepisow nie znam - ale jak dla mnie (wg mojego stanu wiedzy) wazne sa zewnetrzne wymiary budynku ...

mysle dokładnie tak jak theodolit i dziwi mnie, ze niektórzy geodeci tego nie wiedzą ...

Wg mojego stanu wiedzy, jesteście w błędzie.

Trzymanie się wymiarów zewnętrznych to odstępstwo od warunków konstrukcji.

Jeżeli w jakikolwiek sposób przesuniesz oś ściany,tymsamym zmieniasz konstrukcje budynku i wszystkie czynniki mające wpływ na wytrzymałosc.

Nieprawdą jest, że nie można zmieniać grubości ścian stosując materiały atestowane.

Jeżeli zmieniasz grubość ściany ze względu na zmiane materiałów to tylko pod warunkiem zachowania osi scian.

Mam nadzieje że sie nie myle :wink: