Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wg tego co sie uczylem do uprawnien - a ciezko powiedziec na ile przepisy odnosnie zudow i spraw geodezyjnych sie wchlania - to odchyłka w wykonanym obiekcie budowlanym w poziomie np o 10 cm i pionie 30 cm (nie che mi sie szukac moze wielkosci te sa wieksze) - oznacza wykonanie obiektu niezgodnie z projektem i stanowi samowole - co moze skutkowac rozbiurka i wykonaniem prawidłowo... z tego co wiem to urzedy nie czepiaja sie az tak ... tzn zud w dokumentacj powykonawczej..

Wg mnie posumowujac - cokolwiek geodeta domierzy i co pozwoli budowlancom wykonac budynek zgodnie z projektem - zadziala,

a z drugiej strony jak dokladnie geodeta by nie domierzył osi, naroznikow zewnetrznych, scian działowych - a inwestor z ekipa zamiast prostokata wybuduja trojkat - to bedzie masakra

napewno musi byc jasno dogadane co jest domierzone - reszta miarka, sznurkiem i na chłopski rozum... i miec nadzieje ze budujemy na własnej działce a nie sąsiada ;)

edit: a co jak w przypadku zmiany materialu przekraczamy 'nieprzekraczalna' linie zabudowy ? wg mnie zmiana materiału o podobnych atestowanmych wlasciwosciach jest ok - zmiana technologii sciany - to zmiana konstrukcyjna

np moge przewidziec sciane 2w 24 + 12 i zamienic na 3 warstwowa 24+20+6 ? budynek jakby nie patrzec nam napuchnie ...

edit2: ale w sumie ja tylko ludzkie tyłki z morzem łącze i sie nie znam architekci i geodeci wiedza lepiej ;D mi sie wydaje

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296001

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To, że budynek ma być na właściwej działce i zachowane odległości od granic, nie ulega wątpliwości.

Jeśli chodzi o wymiary zewnętrzne to słyszałem od konstruktora, że można zwiekszyć wymiar zewn o 10% zachowując powyższe warunki..

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296027

No dobra zmusiłeś mnie :p

co prawda znalazlem zakrs tego co ma byc wytyczone:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA

z dnia 21 lutego 1995 r.

w sprawie rodzaju i zakresu opracowań geodezyjno-kartograficznych oraz czynności geodezyjnych obowiązujących w budownictwie.

(Dz.U. nr 25 z dnia 13 marca 1995 r. poz. 133)

Rozdział 3

Geodezyjne wyznaczanie obiektów budowlanych w terenie

§ 8. 1. Projekt zagospodarowania działki lub terenu należy opracować geodezyjnie, w celu określenia danych liczbowych potrzebnych do wytyczenia w terenie położenia poszczególnych elementów projektowanych obiektów budowlanych. W szczególności dane te powinny dotyczyć: punktów głównych budowli, przebiegu osi, linii rozgraniczających, linii zabudowy, usytuowania obiektów budowlanych, jak również projektowanego ukształtowania terenu.

2. Opracowanie geodezyjne projektu zagospodarowania działki lub terenu należy opierać na osnowie geodezyjnej.

3. W wypadku, o którym mowa w § 4 ust. 3, dane liczbowe potrzebne do wytyczenia mogą być wyznaczone tylko w stosunku do trwałych szczegółów sytuacyjnych uwidocznionych na mapie.

§ 9. Sposób i tryb ochrony znaków geodezyjnych regulują odrębne przepisy.

§ 10. 1. Geodezyjne wytyczenie obiektów budowlanych w terenie służy przestrzennemu usytuowaniu tych obiektów zgodnie z projektem budowlanym, a w szczególności zachowaniu przewidzianego w projekcie położenia wyznaczanych obiektów względem obiektów istniejących i wznoszonych oraz względem granic nieruchomości.

2. Wytyczeniu w terenie i utrwaleniu na gruncie, zgodnie z wymaganiami projektu budowlanego, podlegają geodezyjne elementy określające usytuowanie w poziomie oraz posadowienie wysokościowe budowanych obiektów, a w szczególności:

1) główne osie obiektów budowlanych naziemnych i podziemnych,

2) charakterystyczne punkty projektowanego obiektu,

3) stałe punkty wysokościowe - repery.

§ 11. Wykonawca prac geodezyjnych stwierdza wykonanie czynności, o których mowa w § 10, przez dokonanie odpowiedniego wpisu w dzienniku budowy.

Co zamyka dyskusje co - znaczy geodeta powinien wyznaczyc wszystko ;D ale przy domku jednorodzinnym - wyznacza tylko to co uzna za potrzebne ;) i jak wspomnialem najlepiej jak sie dogada z ekipa co wyznaczyl ;)

co do dokumentacji powykonawczej i rozbieznosci od wymiarow to szukam ...

znalazlem tylko zud z sieciami - tam jest w poziomie 30cm w zabudowanym i 50 w niezabudowanym - ale dom to nie siec :) wiec przepis nie pasuje

ale wydaje mi sie ze nie powinno byc zadnej rozbieznosci - a zwlaszcza w % - wtedy taki sklep 100x150m - moglby byc wiekszy o 1m ? to cos nie tak - mysle ze odstepstw nie powinno byc

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296040

... Jeśli chodzi o wymiary zewnętrzne to słyszałem od konstruktora, że można zwiekszyć wymiar zewn o 10% zachowując powyższe warunki..

Krzysztofik

słyszałes dobrze - tylko to sie ma nijak do tyczenia geodezyjnego ...

niektórzy autorzy projektów dopuszczaja aby ich projekt mozna było zmienić tj. zmniejszyć lub powiększyć o 5 % inni nawet o 10 % (sam z tego korzystałem poszerzając swój budynek o 1 m )

natomiast taki powiększony lub pomniejszony budynek i narysowany na planie zagospodarowania - ma być wytyczony na działce nie dowolnie i nie jak sie podoba geodecie tylko zgodnie mapką i zgodnie z prawem

a prawo stanowi tak jak zacytował theodolit

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296132

..................

Rozdział 3

§ 8. 1. Projekt zagospodarowania działki lub terenu należy opracować geodezyjnie, w celu określenia danych liczbowych potrzebnych do wytyczenia w terenie położenia poszczególnych elementów projektowanych obiektów budowlanych. W szczególności dane te powinny dotyczyć: punktów głównych budowli, przebiegu osi, linii rozgraniczających, linii zabudowy, usytuowania obiektów budowlanych, jak również projektowanego ukształtowania terenu.

2. Opracowanie geodezyjne projektu zagospodarowania działki lub terenu należy opierać na osnowie geodezyjnej.

3. W wypadku, o którym mowa w § 4 ust. 3, dane liczbowe potrzebne do wytyczenia mogą być wyznaczone tylko w stosunku do trwałych szczegółów sytuacyjnych uwidocznionych na mapie.

§ 10. 1. Geodezyjne wytyczenie obiektów budowlanych w terenie służy przestrzennemu usytuowaniu tych obiektów zgodnie z projektem budowlanym, a w szczególności zachowaniu przewidzianego w projekcie położenia wyznaczanych obiektów względem obiektów istniejących i wznoszonych oraz względem granic nieruchomości.

2. Wytyczeniu w terenie i utrwaleniu na gruncie, zgodnie z wymaganiami projektu budowlanego, podlegają geodezyjne elementy określające usytuowanie w poziomie oraz posadowienie wysokościowe budowanych obiektów, a w szczególności:

§ 11. Wykonawca prac geodezyjnych stwierdza wykonanie czynności, o których mowa w § 10, przez dokonanie odpowiedniego wpisu w dzienniku budowy.

Pozwoliłem sobie wytłuścić "wymiary zewnętrzne"

:wink:

A zaczeło sie niewinnie od kilku palików z deskami :-?

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296182

rzeczywiście zaczeło sie niewinnie :D

ale mysle, ze będzie to z korzyscia dla wszystkich forumowiczów jesli pewne rzeczy zostana doprecyzowane - niżby temat miał sie zakończyć pobieżnie z serią niedomówień

oś budowy czy oś budynku jest czyms innym niz oś sciany - to tak dla wyjasnienia ... :wink:

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296225

No kurde blaszka - podalem calosc dla wszystkich a ty patrzysz ze sa pieronskie osie - zauwaz ze napisalem ze obaj mielismy racje i chyba takim dojsciem do porozumienia moglismy skonczyc - a nie 'moje musi byc'

- osie konstrukcyjne

- charakterystyczne punkty budynku - w tym mieszcza sie narozniki budynku

generalnie nie zmienia to faktu, ze cokolwiek zostanie wyznaczone zgodnei z projektem MUSI efekt byc ten sam - niewazne czy geodeta wyznaczy osie i ekipa rozmierza reszte, czy wyznacza zewnetrzny naroznik budynku z izolacja - tzn najbardziej skrajny wymiar (nieorzekracalny) dla budynku. zmian co do kubatury obiektu, powierzchni zabudowy, wysokosci etc byc nie moze i to chyba tyle

aha i jak u mnie tyczyli tez ja zalatwialem plaiki i dechy i u mnie wytyczyl geodeta obrys zewnetrzny scian - na koniec dodac cos co moze byc niesamowite - budynek po odbiorze dokladnie jest na swoim miejscu o_O

pozdrawiam

Piotrek

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296230

To, że budynek ma być na właściwej działce i zachowane odległości od granic, nie ulega wątpliwości.

Jeśli chodzi o wymiary zewnętrzne to słyszałem od konstruktora, że można zwiekszyć wymiar zewn o 10% zachowując powyższe warunki..

ten konstruktor to chyba od origami :D

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296238

To zapewne sie znacie.

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296258

To zapewne sie znacie.

Oczywiście :D , z tą tylko różnicą, że a nie chodzę i nie opowiadam bzdur

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296309

arecki1338

a wlasnie, gdzie szukac tych palikow? na tartaku wszystko chyba dostane?

Chyba sobie zartujesz jak nie to czarno widze to twoje budowanie.

nie bardzo rozumiem twoj sarkazm czy argumenty (a wlasciwie ich brak) na ferowanie takimi wyrokami? :o

skad facet ma wiedziec gdzie i co kupic jak sie tym nie zajmuje?

jesli byles taki "mundry" jak pierwszy raz zaczynales budowe - to gratulacje

ale spusc troszke powietrze z tego balonika :)

i jesli juz cos wysmiewasz (tu :tartak jako miejsce zakupow) to moze warto wskazac przy okazji dobra odpowiedz (chyba ze sam jej nie znasz lol)

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296368

ps. moj geo - sam wszystko zalatwial - zylam w blogiej nieswiadomosci istnienia jakis palikow, linek i cholera wie czego jeszcze

byc moze cena byla wyzsza ale nie wnikalam

i gdyby teraz mi ktos kazal na cito zakupic takie utensylia :wink: tez bym prawde mowiac nie wiedziala gdzie je zdobyc - wiec moze dlatego nie rozumiem tych zgryzliwych uwag i podsmiewajek ze ktos "moze nie wiedziec" gdzie co i jak.

faktycznie - wielka zbrodnia i wstyd byc "zielonym" w tym temacie :roll: :roll: :roll:

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296375

Coś mi się wydaje, że powinieneś kupić dom.

Nie każdy musi budować sam.

Jeśli nie troszczy sie o zdobycie minimum wiedzy i przyjmuje postawe roszczeniową nawet wobec geodety, to widze tylko powyższe rozwiazanie.

Jeśli nie ma sie minimum zmysłu organizacyjnego, a bardzo chce się"samemu" wybudować dom to otwieramy portwelik i płacimy firmie budowlanej nie zajmując sie kołeczkami, deseczkami, gwoździkami czy sznureczkiem.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296426

nasi forumowi super hiper zorientowani w tematach budowlanych od nowości faceci zaś zajęli cały wewontek :roll:

arecki1338 ....tak, to jest normalne... ja też przygotowywałam paliki dla geodety....trza je jeszcze naostrzyć na końcach coby je można w ziemię wbić bez problemu, oprócz tego oczywiście deski i gwoździe też będa potrzebne. Dobrze byłoby żebyś miał pod ręką też niewielką ilość jakiejś farby (najlepiej żółtej albo czerwonej-coby z daleka było widać) i pędzel.

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296436

Dziekuje wszystkim za sensowne odpowiedzi, te niekoniecznie pomagajace w podjeciu decyzji pomijam, ale jestem pod wrazeniem umiejetnosci i wiedzy tych, ktorzy kiedys zaczynali i wiedzieli wszystko.
https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296542

Coś mi się wydaje, że powinieneś kupić dom.

Nie każdy musi budować sam.

Jeśli nie troszczy sie o zdobycie minimum wiedzy i przyjmuje postawe roszczeniową nawet wobec geodety, to widze tylko powyższe rozwiazanie.

Jeśli nie ma sie minimum zmysłu organizacyjnego, a bardzo chce się"samemu" wybudować dom to otwieramy portwelik i płacimy firmie budowlanej nie zajmując sie kołeczkami, deseczkami, gwoździkami czy sznureczkiem.

Pozdrawiam.

wiesz... mozna jeszcze znalesc forum muratora i w dobrej wierze zadac pytanie liczac na odpowiedz w stylu :" tak to normalne" albo : "nie, u mnie tak nie bylo - geodeta zalatwial wszystko sam"

i juz wiadomo (odpowiedz "kup dom" nie nalezy do odpowiedzi wyjasniajacych sprawe- bo nie mowi czy takie dzialania sa dziwne czy tez moze na porzadku dziennym)

i to wlasnie wg mnie jest zdobywaniem MINIMUM WIEDZY - bo gdzie indziej? na studia inzynierii budowlanej sie udac po to "minimum" czy jak?! zeby potem czasem nie zadac "prostego" pytania na forum?!

puknijcie sie!

facet wlasnie chce zdobyc to minimum wiedzy tu na forum ktore po to jest stworzone i faktycznie baaaardzo mu niektorzy pomogli!

i po uzyskaniu takowych albo wlasnie w stylu "czarno widze twoje budowanie" - faktycznie pozostaje zamknac forum i kupic gotowy dom

mam nadzieje ze jestescie z siebie i ze swoich odpowiedzi baaaardzo dumni i zadowloleni Panowie :):):)

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296545

ps. przyznam sie teraz publicznie ze tez nie mam /nie mialam zielonego pojecia czy geodeta wytycza dom ze swoimi "klamotami" czy tez Inwestor musi mu je dostarczyc

i jakos pomimo tego ze widocznie swiadczy to o braku "minimum wiedzy" na temat budowania domu i braku " jakiejkolwiek organizacji" - jeden dom zbudowalam i to calkiem sprawnie (kierujac i organizujac - nize ze wlasnorecznie i fizycznie) :) a drugi w planach

czary chyba jakies :)

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296556

........... jeden dom zbudowalam i to calkiem sprawnie (kierujac i organizujac - nize ze wlasnorecznie i fizycznie) :) a drugi w planach

czary chyba jakies :)

A ja nie planuje tylko buduje 2 dom. To ja decyduje kiedy i co ma być robione i za ile.

I zapewiam Cię iż moja interpretacja budowania dla siebie domu będzie zawsze inna od Twojej. :wink:

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2296716

..................

Rozdział 3

Pozwoliłem sobie wytłuścić "wymiary zewnętrzne"

:wink:

A zaczeło sie niewinnie od kilku palików z deskami :-?

Hehe. Dokładnie.

W sumie nie wiem co koledzy chcą sobie udowodnić.

Ogólnie jest przyjete że wytycza sie osie, bo tego wymaga przepis i budowlańcy wolą osie.

Kiedyś też tyczyłem czasem ściany, ale się gubili w tym, więc wytyczenie osi i wykonanie jednoznacznego szkicu kończy sprawę. A murarz ma projekt i wie jak pustaka postawić :), albo czasami i nie wie :).

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2297065

A wracając do ścian.

Przy opracowaniu wytyczenia na grunt trzeba wziąść pod uwage miary wykazane na planie zagospodarowania działki oraz do wytyczenia osi uwzglednić również projektowaną grubość ścian (czyli dodać grubość do odległości wpisanych na "mapkę").

Oczywiście projekt jednoznacznie stanowi o grubości, ale czasami bywa tak że w projekcie jest ściana jednowarstwowa 36 a inwestor zakłada postawienie z bloczka 24 i do tego ocieplenie 12. Jeśli majstrowi wyznaczy się ten od 36, to sie chłopak pogubi i na bank poprzesuwa budynek albo walnie się na wymiarach np. wewnętrznych.

A jeśli na domiar tego ściana fundamentowa ma inną grubość niż ściana budynku?

W projekcie osie ścian pokrywają się na kondygnacjach i błąd "fachowca" raczej byłby związany z partactwem niz błędem w sztuce :) przy wytyczeniu mu osi.

Dlatego trzeba tyczyć osie ścian a nie ściany.

I najlepiej jeśli tyczy się na wyznaczone znaki graniczne.

https://forum.murator.pl/topic/96302-geodeta-czy-to-normalna-praktyka/page/2/#findComment-2297092