wiolas22 15.02.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Witam, mam problem z wyborem sposobu ogrzewania. Budujemy domek parterowy, pow. użytkowa to ok, 150 mkw. W domu będzie ogrzewanie elektryczne (kocioł elektryczny) + kominek z płaszczem wodnym. Zastanawiam się tylko czy zrobić tradycyjną instalację czy lepiej zainwestować w wodne ogrzewanie podłogowe. Jak to się sprawdza, czy to prawda że takie ogrzewanie jest w stanie dostatecznie ogrzać cały dom? Może ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 15.02.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 hej, witamy na forum a przeczytaj co jest napisane pod twoim nickiem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 15.02.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 hej, witamy na forum a przeczytaj co jest napisane pod twoim nickiem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 16.02.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Witam Zrób wodne ogrzewanie podłogowe a gwarantuje ze będzie to najmądrzejsza decyzja . Ja mam karoryfery na górze a na dole podłogówkę i sądzę że kaloryfery to całkowita porażka . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolas22 16.02.2008 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Dzięki za odpowiedź, bardzo kusząca jest wizja domu bez kaloryferów, ale nie znam nikogo osobiście kto ogrzewałby cały dom podłogówką i dlatego szukam odpowiedzi w necie. Preferujemy temperatury w granicach 21-23 stopnie, dlatego wydaje mi się że byłoby to dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuuska1 16.02.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 W kuchni i w łazience mam kaloryfery i podłogówkę .Obecnie jednak kaloryfery są zakręcone bo zbyt gorąco. Jednak jak dla mnie jedno i drugie być powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 16.02.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 ogrzewam 170 m2 w parterze podłogówką, temperaturka jest jak najbardziej w porządku nie wyobrażam sobie życia bez ciepełka w stópki Tobie też polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 16.02.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 chyba jednak najlepszym wariantem jest ogrzewanie kombinowane, tj. podlogowka i grzejnikowe, z wlasnych obserwacji wiem, ze z reguly duze powierzchnie ogrzewane sa podlogowką, łazienki podlogowka+grzejnik, sypialnie tylko grzejniki,zaryzykowalbym, ze powyzsze stalo sie juz pewnym standardem, inne metody - jak np. tylko podlogowka czy tylko grzejniki - sa efektem indywidualnych preferencji inwestorow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 16.02.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Mam podlogowke w calym domu . Zadnych grzejnikow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 16.02.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Też mamy podłogówkę w całym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 16.02.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 jak wyżej...podłogówka po całości (dom 300 m2)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 16.02.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Tylko podłogówka, ale w łazienkach warto zamontować grzejniki rurkowe do suszenia ręczników. Mają one możliwość włożenia spirali grzewczej. Latem jest to super pomysł.Latem jest często ciepło ,ale wilgotno i włączenie grzałki w grzejniku jest super pomysłem. Mam takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolas22 16.02.2008 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Jak widać zdania są podzielone. Jednak myślę że jeżeli zdecyduję sie na podłogowe to m.in po to żeby nie patrzeć na "piękne" grzejniki pod oknami. Oczywiśce grzejnik w łazience musi być z powodów jakie podał mariusz12. A skoro osoby, które mają samą podłogówkę i sprawdziły jej wydajność nadal polecają ten system to jestem skłonna zaryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 16.02.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 w łazienkach oczywiście dodatkowe grzejniki, to raczej konieczneznajomy narzeka, bo nie zrobił i ma za chłodno w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 16.02.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 U nas też podłogówka w całym domu ~200 m2, kominek z płaszczem wodnym, kocioł elektryczny i solary. Kominek 18 kW (pali się tylko w dzień bo jeszcze nie mieszkamy) bez problemu wystarcza do utrzymania temp 22 - 23*C. Kocioł elektryczny wyłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANRAMI 16.02.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 witamu nas dwa w jednym, ale tylko dlatego, ze maz sie uparł i zamontowalismy podłogówke ja jestem przeciwko pomimo tego co mowia inni wiem,ze beda odrzewac grzejniki, uważam ze jest niezdrowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolas22 16.02.2008 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 witam u nas dwa w jednym, ale tylko dlatego, ze maz sie uparł i zamontowalismy podłogówke ja jestem przeciwko pomimo tego co mowia inni wiem,ze beda odrzewac grzejniki, uważam ze jest niezdrowa Możesz uzasadnić swoją wypowiedź, dlaczego uważasz że jest niezdrowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANRAMI 16.02.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 witam u nas dwa w jednym, ale tylko dlatego, ze maz sie uparł i zamontowalismy podłogówke ja jestem przeciwko pomimo tego co mowia inni wiem,ze beda odrzewac grzejniki, uważam ze jest niezdrowa Możesz uzasadnić swoją wypowiedź, dlaczego uważasz że jest niezdrowa? chodzenie po ciepłej podłodze zle wplywa na krążenie w efekcie moga wystapic problemy obrzeki nóg ,zapalenia zył i schorzenia z tym zwiazane ,innym powodem dla którego nie chołduje podłogowce to fakt ze w sytuacji gdy podłoga nagrzewa sie i kurz unosi na wysokośc mniej wiecej okolo 1,5 metra co dla mnie nie jest bez znaczenia bo jestem uczulona na roztocze i nie ma tu znaczenia porzadek bo wiadomo ze roztocza w kazdym domu sa moze to bardzo hipochondryczne podejscie ale tak juz mam pomimo to podłogówkę tez mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 16.02.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 te obrzeki to chyba przereklamowane są co do lewitujacego kurzu to fakt - alergicy nie są fanami podlogowki, szczegolnie w sypialniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 16.02.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 mylisz się zarówno w kwestii obrzęków jak i unoszenia kurzu...sporo już było na Forum...nie będę sie powtarzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts