jaszczurka 27.03.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 U nas podłogówka jest na całym parterze prócz sypialni tam grzejnik straszy-ale z całego serca dziekuje za to ze on tam jest! umarłabym z przegrzania gdyby była podłogówka.Ja nie mam pojęcia jak Wy macie ustawione ze niby się schładza na noc...to chyba niemożliwe! u nas piec na drewno wyłącza sie ok 5 nad ranem i 22 stopnie utrzymują sie do 17godz.wiec jak moze sie ostudzić do 18,19 stopni w godz czy dwie? chyba przez 2dni musiałby byc piec wyłaczony.rozpalamy dopiero na wieczór.(olejowy ktory mamy chyba wogóle by sie nie właczył,bo czujka na dole, a tam ciagle 22stopnie)Jak chcę właczyć piec olejowy,zeby na gorze zaczeły grzac grzejniki, to musze oszukać..ustawić temp przynajmniej na 23 zeby zaczał chodzić,bo inaczej góra zimna!-tu rada przy grzaniu mieszanym-czujnik najlepiej montowac tam gdzie sa grzejniki.bo tam gdzie podłogówka dłuzej jest ciepło i piec nie zareaguje .Tam gdzie znajdują się grzejniki zmiana temperatury jest momentalna! jest chłodniej rano,mniej przyjemnie niż na dole ,ale nie wyobrazam sobie dzieci spiacych w tem 22,5/23 stopnie bo tak jestw dzien.Ja jestem za systemem mieszanym podłogówka wszedzie tam gdzie sie nie spi!A i odp na pytanie ,my mamy PANELE na podłodze i podłoga oddaje ciepło nic nie gorzej od kafli Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96316-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-czy-tradycyjne/page/3/#findComment-2378756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.03.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Ja w sprawie podłogówki. Jeśli ktoś ma w pomieszczeniu z podłogówką za gorąco, to znaczy, że szwankuje coś w sterowaniu. Przecież nie musi lecieć na pełnej mocy. Mam w każdym pomieszczeniu czujniki temperatury na ścianie i po osiągnięciu zadanej temperatury powietrza w pomieszczeniu termostat daje sygnał do siłownika w rozdzielaczu, a ten wyłącza dopływ wody. Jak temperatura spadnie, to daje sygnał, żeby się znowu grzało. I tak w kółko. Mimo ciepełka w pomieszczeniu podłoga NIE JEST ciepła, tylko letnia, albo ledwie letnia! Odczuwa się w pomieszczeniach z podłogówką temperaturę przeważnie o 2-3 stopnie wyższą niż wskazuje to termometr. Ciepło znajduje się w rejonie dolnym, tam, gdzie my, a nie pod sufitem. UWAGA! Pogłoski o unoszącym się kurzu 1,50m nad podłogą rozpowszechniają hydraulicy, którzy nie robią instalacji podłogowych, bo nie potrafią. I tak sobie krąży ta "prawda ludowa". Ciepło oddawane przez podłogówkę jest przez EMISJĘ (promieniowanie), a nie KONWEKCJĘ (krążenie), dlatego kurz jest na podłodze, a nie w powietrzu, chyba, że ktoś ma podłogowe elektryczne, ale to się dzieje za sprawą pola elektrostatycznego, które jest przez kable wytwarzane. Sztuka wykonawcza mówi, że podłogówka jest efektywna w pomieszczeniach od 8 m2. Jeśli ktoś się boi, że może nie nagrzać, to można zagęścić rurki np. co 10 cm (też się bałam i w niektórych pomieszczeniach kazałam tak zrobić). WARTO robić podłogówkę, jest oszczędniejsza w eksploatacji (w rurkach płynie woda o temp. trzydziestukilku stopni, albo mniej, a nie 60 jak w kaloryferach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96316-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-czy-tradycyjne/page/3/#findComment-2378863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 28.03.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Nie rozumiem-to w kazdym pomieszczeniu masz sterowanie? i oddzielnie ustawiasz temperature ? My mamy jeden centralny czujnik w holu, i on odczytuje temperature.Wsumie to u mnie salon,hol i kuchnia to jedno,nie ma sensu robic oddzielnych.Nie mowie ze jest za ciepło tylko ze podłogówka nie jest w stanie wychłodzic sie o 2-3 stopnie w ciągu 2 godz np na noc.... to jest niemozliwe.podłoga oddaje ciepło przez pare dobrych godz pomimo ze piec jest wyłaczony.Tak jak dzis np...jest ciepło na podwórku i piec mam wyłaczony... ale co z tego jak podłoga oddaje ciepło, bede miala 22,5 do wieczora, gdzie na gorze bedzie ok 21 bo tam grzejniki,ktore nie grzeją od rana, wieczorem na dole jest przyjemnie, a na gorze już odczuwalny chłód.Na to nie ma rady.No mozna w sumie wyłączyc podłogówke i będą grzaly tylko grzejniki.... jakos teraz o tym pomyslalam hehe Ogolnie rzecz biorąc ja jestem za ogrzewaniem podłogowym,nikt mi nie powie że nie ogrzeje domu tak jak grzejnik to bzdura totalna! nasz salon ma ponad 40m2 i 3 ogromne witryny 2.8/2.3 i jest ciepło az za bardzo ,mamy jeden grzejnik w salonie nie wiem po co!!! mąż sie uparł zeby był przy oknie,teraz sam mowi ze nie potrzebny jest,i zazwyczaj jest przykrecony!Jak powiedzmy 3 punkty(grzejniki) ogrzeją mocniej pomieszczenie niz powierzchnia 40m2 ktora na całej dł/szer oddaje cieplo??????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96316-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-czy-tradycyjne/page/3/#findComment-2379640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 28.03.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Nie rozumiem-to w kazdym pomieszczeniu masz sterowanie? i oddzielnie ustawiasz temperature ? My mamy jeden centralny czujnik w holu, i on odczytuje temperature.Wsumie to u mnie salon,hol i kuchnia to jedno,nie ma sensu robic oddzielnych. U mnie jest tak samo, ale w łazienkach, sypialniach i tzw gabinecie i pokoju rekreacyjnym są osobne czujniki sterujące podłogówką. Wiadomo, że bezwładność podłogówki jest duża ale ... podłogówka nie jest w stanie wychłodzic sie o 2-3 stopnie w ciągu 2 godz np na noc.... taki problem nie występuje bo w sypialniach są indywidualne nastawy temperatury z dodatkowym sterownikiem czasowym. Troszkę prób i można określic o której godzinie zacząć grzać i do jakiej temperatury aby osiągnąć komfortowe warunki do snu i na dodatek w każdym pomieszczeniu inne. Pamiętać tylko trzeba o zamykaniu drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96316-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-czy-tradycyjne/page/3/#findComment-2379785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.03.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Tak, w każdym pomieszczeniu mam osobną regulację, bo chciałam mieć możliwość osiągania różnych temperatur. W łazience chciałam bardzo ciepło, w kuchni mniej, w salonie cieplej niż w kuchni, a w przedpokoju niezbyt ciepło. Każdy z tych rejonów jest osobną sekcją i mogę go dowolnie zaprogramować. Mimo, że kuchnia, jadalnia i salon to jedno pomieszczenie, mam w nich osobne regulacje i jestem zadowolona. Podłogówka ma dużą bezwładność (około 6 godzin) i podobno mija się z celem zmienianie temperatury na dzienną i nocną, bo, według obliczeń fachowców (było kiedyś w muratorze), jes to nieekonomiczne. Dlatego warto mieć osobne sterowanie w każdym pomieszczeniu. Specjalnie pilnowałam hydraulika, żeby nie zrobił mi wszystkich pomieszczeń na dole na jednej sekcji, żebym mogła mieć różne temperatury w różnych częściach domu. Na górze też nie mam grzejników, w pokojach mam ścienne, też każdy regulowany osobno. Ten, który jest nieużywany można ogrzewać minimalnie, albo wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96316-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-czy-tradycyjne/page/3/#findComment-2379796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 28.03.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 ciepło w stopy to rewelacja, super uczucie, ja mam w mieszkaniu na całej powierzchni panele i pod nimi podłogówkę, w kuchni też, no w łazience mam płytki w domu planujemy podłogowe w kuchni, łazienkach, holach - tam gdzie będą kafle, może częściowo wtedy w salonie, ale tu nie wiemy, do tego w łazience po grzejniku obowiązkowo, teraz nie mam oi jest koszmar, ręczniki wiecznie mokre, a ciuchy nie raz rozkładam na ziemi by wyschły ale u góry w sypialniach chyba będa grzejniki, mimo ciepłych nóżek również mam wrażenie że grzejniki są zdrowsze, jest to zupełnie inne ciepło, przyjemniejsze (ogrzewać będziemy ekogroszkiem) i jeszcze pytanie: Jeżeli w salonie podłogówka to co nad nią? Oglądałam drzewo egzotyczne - piękne i pewnie trwałe, ale podobno pod nie nie można podłogówki kłaść? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96316-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-czy-tradycyjne/page/3/#findComment-2379827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.03.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Dlaczego myślisz, że z kaloryferów jest zdrowsze ciepełko? Kaloryfery wysuszają powietrze i całą zimę trzeba pamiętać o nawilżaniu, żeby gardło nie dokuczało. A poza tym przy kaloryferach powietrze krąży, czyli unosi ze sobą drobiny kurzu. Przy podłogówce ciepło z podłogi (albo ze ścian przy ogrzewaniu ściennym) jest oddawane przez emisję (promieniowanie) i nie krąży aż tak. Nie spotkałam fachowych (medycznych) uzasadnień, że z podłogówki ciepło jest niezdrowe. Owszem, rozpowiadają to hydraulicy starej daty, którzy nie robią ogrzewania w tym systemie, bo nie potrafią, ale zniechęcają do tego klientów, żeby ich nie stracić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96316-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-czy-tradycyjne/page/3/#findComment-2380144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 28.03.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 To ja nie mam tak:( wiem tylko ze na gorze w łązience oddzielnie mozna ... Ale ja tam nie narzekam i tak jest rewelacyjnie! Oszczednosć niesamowita! grzejniki praktycznie non-stop musza byc gorące zeby utrzymać żądaną temp. wiec i piec praktycznie na okragło musi chodzic,a podłogówka nagrzeje sie.... a piecyk tylko czuwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96316-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-czy-tradycyjne/page/3/#findComment-2380372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.03.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Można wszędzie, tylko trzeba dopilnować hydraulika, żeby zrobił tak, jak chcesz, a nie tak jak mu wygodnie. U znajomych zrobił jedną sekcję dla łazienki i sypialni i klapa. Albo za gorąco w sypialni, albo za zimno w łazience! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96316-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-czy-tradycyjne/page/3/#findComment-2380441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 28.03.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Dlaczego myślisz, że z kaloryferów jest zdrowsze ciepełko? Kaloryfery wysuszają powietrze i całą zimę trzeba pamiętać o nawilżaniu, żeby gardło nie dokuczało. A poza tym przy kaloryferach powietrze krąży, czyli unosi ze sobą drobiny kurzu. Przy podłogówce ciepło z podłogi (albo ze ścian przy ogrzewaniu ściennym) jest oddawane przez emisję (promieniowanie) i nie krąży aż tak. Nie spotkałam fachowych (medycznych) uzasadnień, że z podłogówki ciepło jest niezdrowe. Owszem, rozpowiadają to hydraulicy starej daty, którzy nie robią ogrzewania w tym systemie, bo nie potrafią, ale zniechęcają do tego klientów, żeby ich nie stracić. W pełni popieram Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96316-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-czy-tradycyjne/page/3/#findComment-2381014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 03.04.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 podlogowka w calym domu 150 m2 uzytkowej. Grzejniki jedynie 3 w garazu oraz drabinkowe w lazienkach +podlogowka. Caly dol w gresie. Nie wiem co bym zrobil przy dwojce dzieci oraz psie z podloga z paneli lub drewna na pewno calkowita wymiana po dwoch latach. Gora parkiet bambusowy w sypialni, pozatym korytarz gres oraz 3 pokoje w panelach roznych firm. Oczywiscie gres sprawdza sie znakomicie i ladnie grzeje parkiet bambusowy takze, natomiast panele nie przewodza tak ciepla jeszcze nigdy nie byly wyczuwalnie cieple. Podlogowke w calym domu reguluje dwoma kolektorami po jednym na pietrze. W wiekszych pomieszczeniach jak pokoj telewizyjny czy sypialnia i salon sa pozlozone dwie petle kazda regulowana tak wiec moge dokladnie podregulowac temperature w sypialani lub pod lozkiem zamknac petle zeby nie grzala.Calosc ogrzewana kominkiem z plaszczem wodnym Makroterm oraz piecem kondensacyjnym Vaillant EKO. Cala zime grzalem jednak tylko kominkiem sporadycznie piecem, rozpalalem kominek co drugi dzien na 5-7 godzin. Temperatura nie spadla ponizej 21 C maks 24 gora domu chlodniejsza 21 C. Drugi raz tez na pewno bedzie podlogowka ale dodakowo zainstaluje kolektory aby one ja grzaly.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/96316-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-czy-tradycyjne/page/3/#findComment-2390683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts