woytek 27.08.2003 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Sąsiad nakłanie mnie do renowacji ogrodzenia, zamiast tradycyjnego wpuszczania 60 cm w grunt ( nad ziemią jeszcze 30 cokół) proponuje 'pływający fundament'.W ziemię fundament ma być zagłębiony niecałe 10 cm. dylatacje między fundamentem pływającym a słupkami, sam fundament słupka zapuszczony 60 cm w ziemię.Czy ktoś ćwiczył takie patenty? 2-3 metry od planowanego ogrodzenia są drzewa, prawie już 100 letnie to też argument by nie iść z fundamentem zbyt głęboko. pozdrawiamwoytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 27.08.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 10cm to za malo - moze popekac wskutek wysadzen mrozowych. Ale 60cm to tez przesada - chyba ze macie jakies grunty wysadzeniowe. Ja bym wybral zloty srodek i wykonal fundament na ok. 30cm w ziemie (slupki nieco glebiej). D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 27.08.2003 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Dziękuję, a czy konieczne są dylatacje między słupkiem a fundamentem pływającym? Słupki na pewno będą głęboko zapuszczone ( 60 cm).woytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 27.08.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Dylatacje na pewno by nie zaszkodzilu ale ladniej bedzie jak fundament bedzie ciagly. Ja bym sie nie przejmowal dylatacjami i zalewal calosc. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts