ertevu 16.02.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Mam dylemat , właśnie przeczytałem w" Nowy Poradnik majstra budowlanego " str. 453 cytuję " Przy niskim poziomie wody gruntowej nie jest konieczne wykonywanie izolacji wodoszczelnej , ponieważ zarówno styropian , jak i płyty z wełny mineralnej nie podciągają kapilarnie wody z warstw dolnych.."Ponieważ z kolei mój hydraulik od podłogówki stwierdził też , że pierwsza warstwa styropianu musi być sklejona z betonem ( chudym ) bo inaczej będą sie warstwy rozjeżdzały - to jakim klejem mam to zrobić. Gdybym nie stosował tej folii - użyłbym normalnego kleju do styropianu , klej jest rozrabiany wodą , ale z biegiem czasu woda byłaby wchłonięta przez beton , i byłoby ok.A przecież nie będę kleił tym klejem do folii , bo ta woda nigdy nie odparuje.Dodam na koniec ,że mój dom stoi na idealnie suchym piasku , i nawet z boku nie styka się z ziemią ( humusem ) . Woda , co najmniej metr poniżej fundamentów.P.S Na zakończenie przypomnę jeszcze historię pewnej forumowiczki która jak dobrze pamiętam zastosowała folię zarówno pod jak i nad styropianem , i po krótkim czasie kiedy z jakiś względów dokopała się do tego styropianu - ze zgrozą ujrzała narośnięte grzyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 16.02.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Ja się dołączam, bo prawdę mówiąc pierwszy raz słyszę o klejeniu styropianu do podłogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.02.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Pierwsze słyszę, żeby styropian kleić do chudziaka ...zresztą pod styropianem powinna być jeszcze folia lub papa...więc tym bardziej nie wiem o co biega . Mój majster zatwierdził opcję: chudziak, dwa razy folia, styropian, folia , wylewka....i nie wspominał nic o klejeniu...zresztą robił mi już wylewkę w kotłowni i nic chłopaki nie kleili . Dopytaj majstra bo chyba cos źle zrozumiałeś, albo dobrze zrozumiałeś i jakieś innowacje chłop wprowadza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.02.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 dwa razy folia, styropian, folia , wylewka....i. Dokładnie tak. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 16.02.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 ertevu, ten hydraulik to tylko w temacie chudziaka taki kreatywny, czy zaplodnil cie innymi ciekawymi pomyslami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 16.02.2008 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Słuchaj , nawet mi się już o tym hydrauliku nie chce mówić, bo dał mi wycenę na użyte materiały mniej więcej 3 razy hurtownia- a i tak ma Pan z dużym upustem - powiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.02.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 ewidentny kombinator ... ustaw go jeśli dasz radę a jeśli nie to pogoń dziada bo Cię jeszcze na niejednym ochachmęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 16.02.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 z materialami to stary numer .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 16.02.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 widzę że nie tylko ja miałem takiego hydraulika który tnie na materiale więcej niż na robociźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 16.02.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Sorki ale muszę tu strzelić sobie 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 16.02.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 ...na pewno ma jeszcze kilka innych i nie omieszka wysypać ich, jak z rękawa zadziwiając inwencjami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.02.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 " Przy niskim poziomie wody gruntowej nie jest konieczne wykonywanie izolacji wodoszczelnej , ponieważ zarówno styropian , jak i płyty z wełny mineralnej nie podciągają kapilarnie wody z warstw dolnych.." Ponieważ z kolei mój hydraulik od podłogówki stwierdził też , że pierwsza warstwa styropianu musi być sklejona z betonem ( chudym ) bo inaczej będą sie warstwy rozjeżdzały - to jakim klejem mam to zrobić. . ja bym nie mylił dwóch pojęć izolacja przeciw wilgociowa i wodoszczelna. dla mnie położenie foli to nie jest izolacja przeciwodna co do przyklejania to robi się przecież podłogę pływającą a to nijak ma się do przyklejania czegokolwiek podejrzewam iż hydraulik chce przyklejć płyty aby mu łatwiej było rurki do podłogówki przyczepić do styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 16.02.2008 23:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 widzę że nie tylko ja miałem takiego hydraulika który tnie na materiale więcej niż na robociźnie. Ja nie miałbym pretensji gdyby mi powiedział : w hurtowni ta rura jest po 5 zł ale ja muszę po nią pojechać , wiedzieć co kupić dlatego chcę od pana po 9zł i taki będę chciał narzut na materiał - ale kiedy on mi wmawia ,że po jego rabacie ona w hurtowni jest po 9zł ... to co ja mogę o takim człowieku myśleć?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 17.02.2008 02:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 to co ja mogę o takim człowieku myśleć?. wywal go bo jak cię nie oszuka na tym to wyrwie kasę na czymś innym niestety z takimi ludzmi własnie tak nalezy postępować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 17.02.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Mój majster zatwierdził opcję: chudziak, dwa razy folia, styropian, folia , wylewka.... A jaką dajecie folię na chudziaka? czemu 2 razy? ja słyszałam, żeby dac taką folię jak pod murłatą taką jak "papa" -ale to strasznie drogo wyjdzie na 65m.kw. Co Wy dawaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 17.02.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 będę dawać (już w przyszłym tygodniu ) podwójnie zwykłą czarną folię budowlaną... jedna warstwa ma 0.2mm , czyli podwójnie to da 0,4mm szukałam, przeglądałam, czytałam, radziłam się...i zdecydowałam że nie ma co się babrać z papą i lepikiem ... w zupełności wystarczy folia pod styropian jeśli masz wątpliwości - poszukaj...były takie tematy niedawno poruszane na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 17.02.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 w zupełności wystarczy folia pod styropian Twoja odpowiedź bardzo mnie cieszy -a jeszcze bardziej cieszy mój portfel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 17.02.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 wiesz....są tacy na forum dla których niezbędne jest położenie papy pod styropian, bo zawsze sie tak robiło i już kiedy zaczęłam drążyć temat i dopytywać o konkrety... to jakby niewiele było tych konkretów "za" papą ktoś nawet próbował wyjaśniać pojęcie "podciągania kapilarnego wody" , ale mnie to nie przekonało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 17.02.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 wiesz....są tacy na forum dla których niezbędne jest położenie papy pod styropian, bo zawsze sie tak robiło i już kiedy zaczęłam drążyć temat i dopytywać o konkrety... to jakby niewiele było tych konkretów "za" papą ktoś nawet próbował wyjaśniać pojęcie "podciągania kapilarnego wody" , ale mnie to nie przekonało niekiedy niezbedne jest położenie i zgrzewanie papy pod styropian, robi się to w trudniejszych warunkach gruntowych (glina, wysoki poziom wód), lub na inwestycjach wielorodzinnych. Na wielorodzinnych stosujemy nawet papę na specjalnym welonie 25zł/m2. Przy domkach jednorodzinnych w prostych warunkach gruntowych, wystarczy folia x 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 18.02.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Przy domkach jednorodzinnych w prostych warunkach gruntowych, wystarczy folia x 2 A tą folię się jakoś specjalnie układa? domyślam się że zapewne naprzemiennie... Czy jakoś się ją jeszcze skleja żeby nie "jeździła'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts