Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy potrzebna jest folia pod styropian w podłodze ? -dylemat

ertevu

Recommended Posts

Rozmawiałem wczoraj z mocno chwalonym wykonawcą wylewek betonowych.

Stwierdził, że w większości wypadków warstwy są takie:

- chudziak

- styropian (najlepiej 2 warstwy)

- folia na zakładki, najlepiej pozaklejana, wywinięta na ściany do góry (razem z izolacją poziomą znajdującą się pod ścianami - aby te 2 izolacje były ze sobą połączone)

- wylewka

Jak spytałem co z izolacją pod styropianem, to stwierdził, że bardzo rzadko je dają, głównie dlatego, że nawet jeśli w chudziaku jest wilgoć to styropian nie podciąga wilgoci do góry, a gdyby nawet to na nim pod właściwą wylewką jest folia, która odizoluje właściwą wylewkę od wilgoci z chudziaka.

Podobno temat wielokrotnie konsultowany z różnymi kierownikami budowy i przez nich zaakceptowany.

Tak więc w jego pracy przed wilgocią chroni styropian (bo nie podciąga kapilarnie wody) oraz folia na styropianie.

Jeszcze przy okazji porozmawiam ze swoim kierownikiem... Ale wylewkowy chyba mnie przekonał.

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zrobię tak samo - tzn bez folii pod styropian - natomiast dobra ( mocna ) folia na styropian - aby nie popękała podczas chodzenia przy wylewkach. Nie będę natomiast wyginał poziomej folii spod ścian. Uważam ,że nie ma takiej potrzeby skoro wokół ścian zastosuję izolacyjną taśmę dylatacyjną .Pozdrawiam.

Ja zrobię tak samo - tzn bez folii pod styropian - natomiast dobra ( mocna ) folia na styropian - aby nie popękała podczas chodzenia przy wylewkach. Nie będę natomiast wyginał poziomej folii spod ścian. Uważam ,że nie ma takiej potrzeby skoro wokół ścian zastosuję izolacyjną taśmę dylatacyjną .Pozdrawiam.

Moim zdaniem powinieneś jednak tą folię wywinąć, aby folia spod ścian z folią na styropianie były ze sobą na zakład. Pianka dylatacyjna to moim zadaniem jednak kiepska izolacja.

A może zamiast wywijania folii spod ścian dołóż dodatkowy pas folii przy ścianach (podkładając delikatnie pod styropian przy ścianie tak z 5-10 cm z wywinięciem folii na ścianę).

Nawet stworzyłem rysunek tego o czym myślę:

http://images6.fotosik.pl/137/0139063265e9eff1m.jpg

Nie wiem na jakim poziomie masz folię pod ścianami - czy na poziomie góry chudziaka? Jeśli tak to jak nie wywiniesz po bokach wylewek nie będziesz miał ciągłości izolacji poziomej ścian i tej na styropianie.

A tak jest u mnie wywinięta w dół izolacja pod ścianami:

http://images6.fotosik.pl/85/e3a3c8181a0182f0m.jpg

I teraz nie wiem, albo dam dodatkowy pas folii jak powyżej, albo bez niej (i tak będę miał ciągłość izolacji):

http://images6.fotosik.pl/137/fc27e909d3ae3002m.jpg

Dla tych co mają wątpliwości - na rysunkach nie uwzględniałem tematu izolacji cieplnej ścian fundamentowych i parteru.

Rozumiem ,że masz obniżony poziom w stosunku do ścian fundamentowych . U Ciebie rzeczywiście izolacja dodatkowa izolacja " pionowa " jest potrzebna. Ale ja mam równo z chudziakiem - i skoro zakładam ,że styropian " nie podciągnie " wody , pozostanę tylko przy taśmie dylatacyjnej.

P.S jakim programem można robić takie rysunki?.

Rozumiem ,że masz obniżony poziom w stosunku do ścian fundamentowych . U Ciebie rzeczywiście izolacja dodatkowa izolacja " pionowa " jest potrzebna. Ale ja mam równo z chudziakiem - i skoro zakładam ,że styropian " nie podciągnie " wody , pozostanę tylko przy taśmie dylatacyjnej.

P.S jakim programem można robić takie rysunki?.

Zastanów się jeszcze nad takim problemem - jeśli zamoknie ściana zewnętrzna nad izolacją poziomą, np. od deszczu (przy niskim cokole zewnętrznym budynku) to od tej ściany może trochę wilgoci przejść przez dylatację do wylewki. Aby przed tym właśnie się zabezpieczyć proponuję ten dodatkowy pasek folii. Ale rób jak uważasz.

A program - to po prostu Corel Draw.

Szanowni koledzy ( i oczywiście koleżanki :) ), nie chcę nikomu mieszać w głowie,

psuć ustalonych już planów, chciałbym jedynie tylko przypomnieć że:

1. nie jest prawdą że styropian nie bierze wody

Styropian potrafi zmieścić w sobie dużo pary wodnej ale też i samej wody.

2. styropian, wełna czy pianka jest dobrym izolatorem WYŁĄCZNIE wtedy

kiedy jest idealnie sucha.

Jeśli izolacja termiczna pod wylewką będzie choć lekko wilgotna, wasze kotły

będą miały wielki apetyt na opał.

3. nikt nie ma suchego gruntu - chyba że ktoś tu pisze z Sahary :)

Oczywiście w południe, bo wieczorami jest tam już zimno i wokół pełno rosy.

Tak więc jeszcze raz się zastanówcie nad rezygnacją z izolacji przeciw wilgociowej

pod swoimi podłogami, bo nie jest to decyzja którą potem można łatwo naprawić. :(

1. nie jest prawdą że styropian nie bierze wody

Styropian potrafi zmieścić w sobie dużo pary wodnej ale też i samej wody.

2. styropian, wełna czy pianka jest dobrym izolatorem WYŁĄCZNIE wtedy

kiedy jest idealnie sucha.

Jeśli izolacja termiczna pod wylewką będzie choć lekko wilgotna, wasze kotły

będą miały wielki apetyt na opał.

3. nikt nie ma suchego gruntu - chyba że ktoś tu pisze z Sahary :)

Oczywiście w południe, bo wieczorami jest tam już zimno i wokół pełno rosy.

Generalnie to zgadzam się z Tobą. Ale piszemy tu o następujących aspektach:

1. dobre warunki gruntowe, więc podłoże generalnie suche

2. właśnie w całym tym wywodzie chodzi o to, że jeśli są 2 folie, to jeśli się tam dostanie woda (a może z różnych względów, co już było w tym wątku opisane) to styropian właśnie będzie mokry, bez możliwości wyschnięcie, no i dodatkowo mogą pojawić się grzybki...

3. mam taką nadzieję, że jeśli nie będzie dolnej folii, to nawet jeśli ta wilgoć delikatnie się pojawi, to będzie miała szansę przez chudziaka wyemigrować powolutku do ziemi, a jeśli dolna folia będzie to lipa

4. myślę, że nikt nie ma wątpliwości, że powinna być górna warstwa folii na styropianie (właśnie to stwierdzenie w tym momencie dało mi do myślenia, patrz niżej)

5. WIEM!!! ZNALAZŁEM!!! EUREKA!!! mam drugie rozwiązanie - zrobić tylko dolną folię pod styropian, natomiast na styropian już nie kłaść folii; przy podłogówce zastosować styropian systemowy z wypustkami, na zakładkę - będzie wilk syty (nie będzie 2 folii) i owca cała - dobre odizolowanie przeciwwilgociowe od chudziaka i ziemii

Niestety cieszysz się przedwcześnie. Przy podłogówce musi być folia na styropianie i to taka specjalna z warstwą aluminiową (i rastrem ). Moim zdaniem nie ma co martwić się o to ,że poprzez dziurki w folii zrobione chociażby spinkami do rur wejdzie trochę wody z wylewki. Najpierw wejdzie , potem tą sama drogą wyjdzie. W końcu sucha wylewka doskonale zaabsorbuje poprzez te dziureczki tę wodę i ją usunie.

dobre warunki gruntowe, więc podłoże generalnie suche

Co to znaczy podłoże generalnie suche ? Podłoże nigdy nie jest suche i niech nikogo nie zmyli

taki fakt, że nie stoi tam woda, albo grunt wzięty w palce rozsypuje się. Nie ma gruntu suchego,

po prostu nie ma, jest tylko bardziej lub mniej wilgotny. Jakakolwiek wilgoć w styropianie

będzie przypominać wilgotne buty na mrozie. Masz dobrą czapkę, ciepłą i suchą kurtkę,

a w nóżki zimno jak ^%$&%, a kociołek na to ......mniam, mniammmm....pyszny ten gaz :D

O grzybki nie musisz się martwić. Papa, styropian czy folia wody nie produkują, może się zdarzyć

sytuacja że ktoś zamknie mokry styropian foliami i sam sobie zrobi kuku. Na to trzeba zwrócić

uwagę i foliować wyłącznie dobrze wysuszony styropian.

Proponuję zastanowić się skąd wzięła się woda w zegarku wodoszczelnym ?? :D :D

Zegarki same wody nie produkują to pierwsze założenie, jeśli pod szkiełkiem widać wodę - parę

to znak że nie jest on wodoszczelny. Brzozo, weź słoik, nabierz powietrza z łazienki, tam go zakręć

i wyjdź z nim na zewnątrz. Na szkle po chwili pojawi się rosa.

Teraz weź inny słoik, suszarką do włosów nadmuchaj do środka przez chwilę i zakręć.

Podobnie wyjdź z nim na zewnątrz, ale ubierz się ciepło, bo na rosę się nie doczekasz....:D

zmierzam do tego, ze były juz przypadki kiedy rozebrano fragment posadzki i pod folia stwierdzano wode ...

zatem czy lepiej jest mieć "poslizg" między styropianem i jastrychem i mozliwą wode ?

czy lepiej nie opatulac styropianu dwoma foliami i miec sucho ?

Gdzieś ostatnio czytałęm że daje się albo pod albo nad.

Nie sądzę aby styropian zwykły pod posadzki mógłby pobrać tyle wody że mogłoby to wpłynąć na jego lambdę.

Np. mamy pod posadzką piasek- "suchy" i z tego "suchego" piasku podciągnie woda do styro? Jakoś nie chce mi sie w to wierzyć.

To może najlepiej dac styro wodoszczelny np. Aqua, ja akurat taki będę dawał więc nie mam problemu ale ze zwykłym myślę że przy "suchym" gruncie nie będzie problemu.

pzdr

zmierzam do tego, ze były juz przypadki kiedy rozebrano fragment posadzki i pod folia stwierdzano wode ...

Rozumiem czego się obawiasz, ale to nie jest alternatywa między mieć folię i grzyba, albo

nie mieć folii i mieć sucho. Przypadki o których piszesz (woda na dolnej folii) były spowodowane

wyłącznie brakiem zrozumienia technologii.

Deszczowe jesienne dni, styropian trzymany na zewnątrz zaciągnął wilgotnego powietrza w swoją

strukturę (styropian to 95% powietrza). Potem przyszli panowie i z samego rana ciach-mach dawać

ten styropian do domu. Za pół godziny jest już szczelnie przykryty folią. Inwestor się cieszy :D

Szybkie chłopaki...Teraz ten styropian zacznie się wychładzać od zimnego podłoża i chłodne

powietrze nie będzie już w stanie utrzymać w sobie tej ilości wody którą wcześniej mogło.

Woda się wykropi jak z wilgotnego ręcznika w worku foliowym - wyniesionym na zewnątrz.

Ot cała tajemnica wytwarzania się wody pod wylewką.

Myślę Rico że jesteś w błędzie i to dużym.

Pisałem to już raz i powtórzę jeszcze. Na styku dwóch przegród o różnych temperaturach a taką tu mamy sytuację (folia na zimny chudziak powyzej ciepły styropian), zawsze wykropli się w mniejszym lub większym stopniu woda lub wilgoć i tego się nie uniknie bo nie zmienimy praw fizyki. Ważne natomiast aby umożliwić tej wilgoci swobodne odparowanie. Myślę że jeszcze jedna folia nad styro skutecznie to uniemożliwi i grzybek gotowy.

pzdr

Pisałem to już raz i powtórzę jeszcze. Na styku dwóch przegród o różnych temperaturach a taką tu mamy sytuację (folia na zimny chudziak powyzej ciepły styropian), zawsze wykropli się w mniejszym lub większym stopniu woda lub wilgoć i tego się nie uniknie bo nie zmienimy praw fizyki. Ważne natomiast aby umożliwić tej wilgoci swobodne odparowanie. Myślę że jeszcze jedna folia nad styro skutecznie to uniemożliwi i grzybek gotowy.

pzdr

Ale ten styropian to jakiś grzejnik ma w sobie zamontowany, że będzie "ciepły"? :)

Na styku przegród styropian nie będzie wcale cieplejszy, niż beton pod nim. Natomiast jest coś takiego jak punkt rosy - zapewne ta wilgoć może się pojawiać w którymś miejscu, trzeba by tylko policzyć w którym. Grunt pod domem ma temperaturę około 6C.

Oczywiście szanuję twoje zdanie....ale zostaję przy swoim. :wink:

pzdr

Nie powołuj się na fizykę, bo to wcale nie jest prawda....

Skropliny pojawią nie na styku "dwóch przegród" jak piszesz ale na styku dwóch ośrodków,

przegroda może być jedna, lub może jej nie być wcale jak w przypadku kondensacji pary wodnej

w postaci mgieł - gdy wieczorem wilgotne powietrze zaczyna się schładzać.

Pojawiają się też nie "zawsze" jak uważasz, ale tylko wtedy gdy oziębiany gaz jest wilgotny.

Jeśli włożysz do worka foliowego wygrzany ciepły sweter i worek zwiążesz, to możesz wyjść

z nim na silny mróz, stać tam tydzień i nie zobaczysz w nim żadnych skroplin. :)

Bo i skąd miałyby się tam wziąć ? :D :D

To głosujmy - dajemy pod czy nad?

Dobry pomysł, w końcu mamy demokrację :D

To może jeszcze przegłosujmy gdzie najlepiej instalować kocioł c.o.

1. pod trawnikiem

2. wewnątrz domu

3. na ścianie zewnętrznej ale od południa

Co wyjdzie z głosowania tak robimy, bo tak na pewno będzie dobrze. :D ;)

Nie powołuj się na fizykę, bo to wcale nie jest prawda....

Skropliny pojawią nie na styku "dwóch przegród" jak piszesz ale na styku dwóch ośrodków,

przegroda może być jedna, lub może jej nie być wcale jak w przypadku kondensacji pary wodnej

w postaci mgieł - gdy wieczorem wilgotne powietrze zaczyna się schładzać.

Pojawiają się też nie "zawsze" jak uważasz, ale tylko wtedy gdy oziębiany gaz jest wilgotny.

Jeśli włożysz do worka foliowego wygrzany ciepły sweter i worek zwiążesz, to możesz wyjść

z nim na silny mróz, stać tam tydzień i nie zobaczysz w nim żadnych skroplin.

Bo i skąd miałyby się tam wziąć ?

Zgadzam się z tym co tu napisałeś Last Rico, niemniej w swoim dalszym rozumowaniu popełniasz wg mnie zasadniczy błąd zakładając że cała posadzka tzn mam na myśli styropian wylewki parkiet dylatacje to jedno szczelne pudełko zakręcone jak ten słoik czy sweter w folii.Pamiętaj o tym że dom nie jest postawiony w kosmosie w próżni tylko na Ziemi i w podłogę dyfunduje para wodna, leje się woda niekoniecznie z pękniętej rury w ścianie, zmywamy ją itp. Styropian to 95% powietrza.

Jak słusznie zauważył frykow łatwo obliczyć punkt rosy przy zakładanej temperaturze i wilgotności (kalkulat. punktu rosy).

Wg mnie pod posadzką są wprost wymarzone warunki ku temu w określonych porach roku.

pzdr