rrmi 16.02.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Interesuja mnie Wasze opine w temacie szkolenia.Dzwonilam troche do szkoleniowcow , jeden zaproponowal kliker inni szkola tradycjnie .Jakie mace doswiadczenia ?Dodam moze, ze chodzi mi poki co bardziej o wychowanie , podstawy.Na posluszenstwo planuje pozniej. Maly ma 4 miesiace , ale jest bardzo rozpieszczony , chcialabym dlatego zaczac jak najszybciej.Poki nie ma za wielu zlych nawykow.Pomimo rozpuszczenia go do granic przyzwoitosci przychodzi na wolanie , ale na smyczy nie daje rady go prowadzic. Czuje , ze musze skorzystac z pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 16.02.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Powiem tak: mam trzy dorosłe psy, dwa szkolone, jeden nie był szkolony. I mimo, że ten nieszkolony nie jest jakimś wariatem, to grzeczny pies, to różnica między życiem z psem szkolonym i nieszkolonym jest KOLOSALNA! Dlatego całym sercem polecam kursik PTI. Zaprocentuje na pewno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.02.2008 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Leo Mam swiadomosc , ze na szkolenie isc powinnam .Zastanawiam sie tylko czy na kliker czy na tradycyjne.Jaki szkolenie przeszly Twoje cuda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 16.02.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 rrmi, ja też miałam świadomość, że powinnam trzeciego psa szkolić, ale zaszły pewne okoliczności, które zgasiły mój zapał do szkoleń skutecznie na kilka lat (śmierć ukochanego tresera)... do tego moje lenistwo. Niemniej jednak, pomimo lenistwa wybieram się na wiosnę na szkolenie z 11-miesięczną sunią, nauczona doświadczeniem Moje psy były szkolone metodą tradycyjną (sunia PT I i PT II, pies PT I) i jestem bardzo zadowolona z efektów. Na takie szkolenie pójdę też z najmłodszą. Nie znam metody klikierowej, a ponieważ tradycyjna zdała egzamin to po co zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.02.2008 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Dziekuje Leo. Masz wieksze doswiadczenie wiec zapytam. Jaki wiek uwazasz za dobry na rozpoczecie szkolenia ? Roznie ludzie mowia , ja mysle , ze u nas juz czas. Pabli ma 4 miesiace [jutro ] . Zasugerujesz cos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 16.02.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 4 miesiączki to dobry czas na psie przedszkole (jeśli takie jest dostępne tam gdzie mieszkasz), ale na pewno za wcześnie na regularne szkolenie, które byłoby zbyt dużym obciążeniem chociażby fizycznym dla szczeniaka. W psim przedszkolu częstotliwość przerw i długość wykonywanych ćwiczeń jest dostostowana do maluchów (czyli przerwy są częstsze a cykl ćwiczeń krótszy). Że nie wspomnę o tym, że przedszkolaki jednak trochę inaczej się uczą, jest więcej zabawy Jeśli nie masz możliwości pójścia do psiego przedszkola, to istnieje też opcja normalnego szkolenia, ale jakby indywidualnym tokiem, czyli psiak częściej odpoczywa, co wcale nie będzie przeszkadzało innym trenującym. Myślę, że 7 - 12 miesięcy to optymalny wiek, żeby zacząć normane szkolenie. I zapewne nigdy nie jest za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 16.02.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Aaaa, no i wszystkiego naj z okazji miesięcznicy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.02.2008 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Aaaa, no i wszystkiego naj z okazji miesięcznicy!!! Dziekuje bardzo Bedziemy swietowac U mnie szkolenie bedzie indywdualne . I tez jednak zdecydowalismy sie na metode tradycyjna chcialam jednak popytac , bo moze ktos sobie chwali kliker . Takie tam rozterki Jutro przyjezdza Pani trenerka na spotkanie i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 16.02.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Na pewno ktoś klikier chwali W moim przypadku nie chciałam szkolić indywidualnie, bo zależało mi na obyciu pupili z innymi psami i nauczeniu ich skupienia na mnie, kiedy wokół jest tak wiele atrakcyjniejszych rzeczy od wymagającej pańci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 16.02.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 LeoAureus ma rację z tym obyciem i skupieniem. Tego psiak się chyba nie nauczy na indywidualnym szkoleniu. Moim zdaniem, chociaż ja mam za sobą szkolenie tylko jednego psa ale za to kompleksowe (tzn. z przedszkolem 4 stopnie) psie przedszkole (pod warunkiem, że dobrze prowadzone) jest niezastąpione. Pies doskonale się socjalizuje, poźniej na szkoleniach już często nie ma do tego okazji, a poza tym czym skorupka... No, a do tego była to świetna zabawa nie tylko dla psa, ale i dla mnie Zresztą ja szkoliłam psa m.in. dla swojej przyjemności, bo mnie się to strasznie podobało, ale przedszkole było najfajniejsze!!! Co do metody, to zależy co się rozumie przez "tradycyjne". Czy to ma oznaczać naukę posłuszeństwa poprzez szarpanie psa na smyczy, karcenie? Czy ma to być szkolenie pozytywne , tylko nieklikierowe. Ja gorąco polecam metody pozytywne, czy z klikierem czy bez. Możesz sobie poczytać o szkoleniu pozytywnym tutaj: http://www.szkoleniepsow.fora.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.02.2008 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 mww Oczywscie , ze pozytywne .Nie pozwolilabym zeby ktos mi ciagal jakas kolczatka mojego skarba Wiem , ze macie racje z tym grupowym szkoleniem , ale nie dam chyba rady z jakiegos tam powodu. Zasadniczo potrzeba jest dosc duza na grupowe , bo z socjalzacja jestesmy opoznieni bardzo No nic , pogadam jutro z trenerka. Dziekuje Wam O klikerze czytalam wiele dobrego , ale podchodze do tego jak do czegos czego zupelnie nie znam.Znalam natomiast psa , ktorego wychowywano z klikerem , bo zeby powiedzec szkolono- to za duzo . Nie widzialam w tym niczego szczegolnego. No i trzeba pametac , zeby miec kliker przy sobie. Gorzej jak w snieg wpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 16.02.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 poprzedni post trochę zmieniłam ze względu na ortografię Czy to 4 miesięczne maleństwo to te śliczności z Twojego avatarka ? Życzę powodzenia w wychowaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 16.02.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 No właśnie nie wiem dlaczego niektórzy ludzie kojarzą szkolenie "tradycyjne" z barbarzyństwem, kolczatką, szarpaniem itp... Suka moja obydwa szkolenia przeszła na zwykłej, parcianej obroży. I zdarzało się, że ją szarpnęłam za tę obrożę, np. przy nauce nieprzyjmowania pokarmu od innych lub podnoszenia z ziemi. I nie uważam, że ją katowałam, obroża była szeroka, wygodna, krzywdy jej nie robiłam. Psu trzeba jakoś zasygnalizować, że źle robi i musi mu się to kojarzyć z nieprzyjemną rzeczą. Oczywiście podstawą szkolenia było nagradzanie, najpierw smakołyki, potem coraz mniej, dobre słowo, pochwała itd. Z klikierem natomiast kojarzy mi się zajęta ręka No i co jak się zgubi, albo zapomni zabrać ze sobą? Ehh... wolę tradycyjną Szkoda rrmi, że nie możesz iść na grupowe szkolenie, niedosyć, że jest weselej to są nowe znajomości i można przed grupą ludzi być dumnym ze swojego psa To korzyści dla dwunożnych, czworonożne na pewno mają ich więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT 16.02.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 polecam pomocne forum http://www.szkoleniepsow.fora.pl/ i na początek książkę Pat Miller ,,Nasz wierny przyjaciel pies. Metody pozytywnego wzmacniania psów w treningu" Klikera używa się tylko do nauki, jak już psa czegoś nauczysz to nie klikasz przed nagradzaniem, więc nie musisz go zawsze mieć przy sobie Mi się jeszcze nie zgubił ale ja używam głównie w domu Gdybym miała pod ręką szkoleniowca, który szkoli klikerem to bym się nawet sekundy nie zastanawiała i zgłosiła do niego ja musiałam się z książek uczyć (o wiele trudniej niż jak ktoś pokaże).[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek65 17.02.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 4 miesiączki to dobry czas na psie przedszkole (jeśli takie jest dostępne tam gdzie mieszkasz), ale na pewno za wcześnie na regularne szkolenie, które byłoby zbyt dużym obciążeniem chociażby fizycznym dla szczeniaka. W psim przedszkolu częstotliwość przerw i długość wykonywanych ćwiczeń jest dostostowana do maluchów (czyli przerwy są częstsze a cykl ćwiczeń krótszy). Że nie wspomnę o tym, że przedszkolaki jednak trochę inaczej się uczą, jest więcej zabawy Jeśli nie masz możliwości pójścia do psiego przedszkola, to istnieje też opcja normalnego szkolenia, ale jakby indywidualnym tokiem, czyli psiak częściej odpoczywa, co wcale nie będzie przeszkadzało innym trenującym. Myślę, że 7 - 12 miesięcy to optymalny wiek, żeby zacząć normane szkolenie. I zapewne nigdy nie jest za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek65 17.02.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 4 miesiączki to dobry czas na psie przedszkole (jeśli takie jest dostępne tam gdzie mieszkasz), ale na pewno za wcześnie na regularne szkolenie, które byłoby zbyt dużym obciążeniem chociażby fizycznym dla szczeniaka. W psim przedszkolu częstotliwość przerw i długość wykonywanych ćwiczeń jest dostostowana do maluchów (czyli przerwy są częstsze a cykl ćwiczeń krótszy). Że nie wspomnę o tym, że przedszkolaki jednak trochę inaczej się uczą, jest więcej zabawy Jeśli nie masz możliwości pójścia do psiego przedszkola, to istnieje też opcja normalnego szkolenia, ale jakby indywidualnym tokiem, czyli psiak częściej odpoczywa, co wcale nie będzie przeszkadzało innym trenującym. Myślę, że 7 - 12 miesięcy to optymalny wiek, żeby zacząć normane szkolenie. I zapewne nigdy nie jest za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 17.02.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 rrmi i jak było??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.02.2008 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Czy to 4 miesięczne maleństwo to te śliczności z Twojego avatarka ? Tak , to jest moj krolewicz Wiecej zdjec jest w moich komentarzach , poczynajac od grudnia. Leo Fajnie bylo. Pani wlasnie niedawno pojechala. Zapisalismy sie jednak na grupowe [hurrrra] , bo grupa bedzie cwiczyla po sasiedzku wiec nie wybrzydzalismy Szkola zaczyna sie zaraz po wielkanocy. Bedzie trwala prawie do wakacj , zakonczy sie egzamnem na PT . Zaraz po wakacjach zaczniemy Agility. Ta szkola tez szkoli sportowcow , maja wlasny tor. Bardzo sie ciesze. Pani ocenila Pablisia jako nieufnego , fajnego gnojka Na mnie sprawila dobre wrazenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 17.02.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 rrmi, super, że grupowe!!! My zaczynamy już w marcu (muszę zadzwonić i się dopytać), ciekawe jestem czy będę zadowolona, bo to inny treser (a właściwie treserka). Ty to przynajmniej już znasz szkoleniowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek65 17.02.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 rrmi, super, że grupowe!!! My zaczynamy już w marcu (muszę zadzwonić i się dopytać), ciekawe jestem czy będę zadowolona, bo to inny treser (a właściwie treserka). Ty to przynajmniej już znasz szkoleniowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts