czarnyf22 16.02.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 witam zaczynam od niedawna zabawe z lutowaniem czy ma ktoś jakieś porady dotyczące lutowania twardego(ustawienia palnika, nagrzewanie rur, itp.) Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 16.02.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Najważniejszy jest właściwy topnik - reszta to"mały pikuś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnyf22 16.02.2008 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 dzięki a czy przekroju rury np. fi15,18,22 wystarczy rure nagrzewać w jednym miejscu żeby lut wypełnił całe złącze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 16.02.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Przy lutowaniu na twardo musisz grzać dokłądnie w punkcie lutowania. A w ogóle to z jakiego materiału rury chcesz lutować i jakim spoiwem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnyf22 16.02.2008 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Przy lutowaniu na twardo musisz grzać dokłądnie w punkcie lutowania. A w ogóle to z jakiego materiału rury chcesz lutować i jakim spoiwem ? rury miedziane-lut twardy za pomocą lutu do miedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penio 18.03.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Przy lutowaniu na twardo musisz grzać dokłądnie w punkcie lutowania. A w ogóle to z jakiego materiału rury chcesz lutować i jakim spoiwem ? rury miedziane-lut twardy za pomocą lutu do miedzi Po co sobie utrudniasz życie? Ja jeszcze nie widziałem, żeby ktoś lutował na twardo instalację miedzianą. Rury z miedzi lutuje się na miękko. Kup najzwyklejszy palnik na naboje- koszt poniżej 100zł,do tego lut i pastę i jazda... Palnik nie da temp., która mogłaby zniszczyć miedź a ten nabój gazu starczy na dość długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 18.03.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Penio ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 19.03.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 a coz to jest lut twardy i do czego sie stosuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnyf22 19.03.2008 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Przy lutowaniu na twardo musisz grzać dokłądnie w punkcie lutowania. A w ogóle to z jakiego materiału rury chcesz lutować i jakim spoiwem ? rury miedziane-lut twardy za pomocą lutu do miedzi Po co sobie utrudniasz życie? Ja jeszcze nie widziałem, żeby ktoś lutował na twardo instalację miedzianą. Rury z miedzi lutuje się na miękko. Kup najzwyklejszy palnik na naboje- koszt poniżej 100zł,do tego lut i pastę i jazda... Palnik nie da temp., która mogłaby zniszczyć miedź a ten nabój gazu starczy na dość długo. a jeżeli chodzi o lutowanie insalacji solarnej? to cyna chyba raczej za słaba jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.03.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Są różne luty cynowe, niektóre mają temperaturę topnienia ok 400 C, sprawdzą się na pewno w instalacji solarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.03.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 a coz to jest lut twardy i do czego sie stosuje? Teoretycznie luty miękkie - do 300 C, twarde - powyżej 550 C, w praktyce istnieją też luty pośrednie. Lutowanie miękkie stosuje się głównie do łączenia stopów miedzi, cynku, aluminium, a twarde do stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnyf22 20.03.2008 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Są różne luty cynowe, niektóre mają temperaturę topnienia ok 400 C, sprawdzą się na pewno w instalacji solarnej. jakbym chciał zrobić taki lut żeby wytrzymał 400 c to wystarczy rure podgrzać propanem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 21.03.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Przy lutowaniu na twardo musisz grzać dokłądnie w punkcie lutowania. A w ogóle to z jakiego materiału rury chcesz lutować i jakim spoiwem ? rury miedziane-lut twardy za pomocą lutu do miedzi Po co sobie utrudniasz życie? Ja jeszcze nie widziałem, żeby ktoś lutował na twardo instalację miedzianą. a ja nie widziałem, żeby ktoś lutował rure od klimy inaczej.... wszystko zależy co będzie w rurze a nie z czego rura !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 21.03.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Są różne luty cynowe, niektóre mają temperaturę topnienia ok 400 C, sprawdzą się na pewno w instalacji solarnej. jakbym chciał zrobić taki lut żeby wytrzymał 400 c to wystarczy rure podgrzać propanem? Lut do pracy w 400C musi mieć temperaturę topnienia ze 600C albo więcej, a to już propanem będzie ciężko, proponuję MAPP GAS lub acetylen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 24.03.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 1.Palnik acetylenowo-tlenowy2.Boraks w proszku3.Drut mosiężny 4.Okulary spawalnicze5.Najważniejsze- dobry spawacz.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 24.03.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 lut twardy - do instalacji gazowej zgodnie z przepisami lut mietki - do innych instalacji od lat tak robie i nie ma problemow oczywiscie mozna potraktowac ogrzewanie c.o. lutem twardym ale po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts