Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PĘKANIE ŚCIAN

aleks

Recommended Posts

Witam,

mój problem to rysowanie ścian na wysokości połączenia dwóch ław fundamentowych ( budynek częściowo podpiwniczony ). Najpewniej jest to wina złego połączenia tych ław, ale jak uniknąć dalszego pękania w tym miejscu?

Sciany są z betonu komórkowego (siporex). rysa jest też na ścianie fundamentowej z bloczków betonowych. Czy ława pęknięta - nie wiem.

ławy są zbrojone, ale jakby każda osobno (bo różne wysokości posadowienia), wieńca wspólnego na górze fundamentów nie ma, jest natomiast wieniec na stropie parteru i wieniec na murłacie po szerokości budynku, zachodzący po 1,5 m. na narożach na ściany szczytowe

jest to tak "fajnie" zrobione, że ława górna spiera sie na fundamencie ściany piwnicy, bez żadnych schodków. Czyli ostatni odcinek górnej ławy najpierw "wisi w powietrzu" na odcinku wykopu pod piwnice (który oczywiscie był troszke szerszy od ław piwnicy) a potem sie wspiera na fundamencie piwnicy ten ostatni odcinek ławy dolewany był później ( po podmurowaniu ścian piwnicy do wysokości tej ławy) i właśnie czuje że tu jest problem.

nie nie,

ława piwnicy jest ok. 0,8 - 1 m. poniżej ławy części niepodpiwniczonej, ława piwnicy jest zbrojona na całej długości i z nią problemu chyba nie ma.

To ława części niepodpiwniczonej spiera sie na fundamencie ( scianie fundamentowej ) piwnicy.

|

pęknięcie |

|

ława cz. niepodpiwniczonej ------------------------

ściana fundamentu piwnicy \ | |

\ | |

\| |

ława cz. podpiwniczonej ---------------------

ten trójkącik który wyszedł, to wybrana ziemia z wykopu pod piwnice (skos)

więc ten odcinek ławy części niepodpiwniczonej "wisi w powietrzu" i opiera się na końcu na ścianie piwnicy.

Nie jestem budowlańcem, tez mam dom cześciowo podpiwniczony. Ławy są schodkowe i stanowią jedną całość - to ściany stoją na ławach (zarówno części podpiwniczonej i niepodpiwniczonej) a nie odwrotnie. Nigdy nie widziałem czegoś podobnego jak u ciebie :o . Czy tak było w projekcie, czy też wykonawca chciał sobie ułatwić pracę i wykonał to cudo? A co na to kierownik budowy, lub projektant? Projekt kupowałeś gotowy czy masz indywidualny?

to raczej wymysł wykonawcy. Problem jest nie czyja to wina, tylko jak zachamować pękanie ścian. Radzono mi wyciąć na dole ściany w siporexie (pierwsza warstwa nad ścianą fundamentu) coś na kształt belki 10x10 cm na długości 2-3 m. , zazbroić i zalać to betonem. ponoć rozłoży obciąćenia miejscowe z tego miejsca na dłuższą powierzchnie ław i może przestanie pękać

Proponuję udać się to Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Budownictwa udzielają porad za darmo jeżeli w siedzibie. Nie wiem co i jak na budowie ale lepiej wydać parę złotych niż mieć problem do końca życia. Ściana ci pęka bo pęka ci fundament. Jak wylejesz belkę na ścianie fundamentowej to nie zabezpieczy cię to od pękania fundamentu.