aleks 27.08.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Witam, mój problem to rysowanie ścian na wysokości połączenia dwóch ław fundamentowych ( budynek częściowo podpiwniczony ). Najpewniej jest to wina złego połączenia tych ław, ale jak uniknąć dalszego pękania w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc 27.08.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 wiem, że to może trudny temat, ale zależy mi na podpowiedziach. Może ktoś sprubuje cos napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kamerun 28.08.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 tutaj raczej nikt ci nie pomoze, tutaj znają się tylko na bzdurach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 28.08.2003 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Z czego ściany? Czy ławy lub fundament też są pęknięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.08.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 ...idąc dalej, czy był zbrojony wieniec na fundamentach, czy jest zbrojony wieniec na stropie, czy są zbrojone murłaty po obwodzie? No i czy ławy były zbrojone? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleks 28.08.2003 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Sciany są z betonu komórkowego (siporex). rysa jest też na ścianie fundamentowej z bloczków betonowych. Czy ława pęknięta - nie wiem.ławy są zbrojone, ale jakby każda osobno (bo różne wysokości posadowienia), wieńca wspólnego na górze fundamentów nie ma, jest natomiast wieniec na stropie parteru i wieniec na murłacie po szerokości budynku, zachodzący po 1,5 m. na narożach na ściany szczytowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 28.08.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Ławy są schodkowe jak mniemam. Czy możesz dokładniej opisać w którym miejscu jest pęknięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleks 28.08.2003 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 jest to tak "fajnie" zrobione, że ława górna spiera sie na fundamencie ściany piwnicy, bez żadnych schodków. Czyli ostatni odcinek górnej ławy najpierw "wisi w powietrzu" na odcinku wykopu pod piwnice (który oczywiscie był troszke szerszy od ław piwnicy) a potem sie wspiera na fundamencie piwnicy ten ostatni odcinek ławy dolewany był później ( po podmurowaniu ścian piwnicy do wysokości tej ławy) i właśnie czuje że tu jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 28.08.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 czegoś nie rozumiem. To na czym stoi ściana piwnicy ta, która (niby) jest wymurowana pod ławą? Jak to ława wspiera się na fundamencie ściany piwnicy? Ława wisi w powietrzu? Chba coś mylisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleks 28.08.2003 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 nie nie, ława piwnicy jest ok. 0,8 - 1 m. poniżej ławy części niepodpiwniczonej, ława piwnicy jest zbrojona na całej długości i z nią problemu chyba nie ma.To ława części niepodpiwniczonej spiera sie na fundamencie ( scianie fundamentowej ) piwnicy. |pęknięcie | |ława cz. niepodpiwniczonej ------------------------ściana fundamentu piwnicy \ | | \ | | \| |ława cz. podpiwniczonej --------------------- ten trójkącik który wyszedł, to wybrana ziemia z wykopu pod piwnice (skos)więc ten odcinek ławy części niepodpiwniczonej "wisi w powietrzu" i opiera się na końcu na ścianie piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 28.08.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Nie jestem budowlańcem, tez mam dom cześciowo podpiwniczony. Ławy są schodkowe i stanowią jedną całość - to ściany stoją na ławach (zarówno części podpiwniczonej i niepodpiwniczonej) a nie odwrotnie. Nigdy nie widziałem czegoś podobnego jak u ciebie . Czy tak było w projekcie, czy też wykonawca chciał sobie ułatwić pracę i wykonał to cudo? A co na to kierownik budowy, lub projektant? Projekt kupowałeś gotowy czy masz indywidualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleks 28.08.2003 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 to raczej wymysł wykonawcy. Problem jest nie czyja to wina, tylko jak zachamować pękanie ścian. Radzono mi wyciąć na dole ściany w siporexie (pierwsza warstwa nad ścianą fundamentu) coś na kształt belki 10x10 cm na długości 2-3 m. , zazbroić i zalać to betonem. ponoć rozłoży obciąćenia miejscowe z tego miejsca na dłuższą powierzchnie ław i może przestanie pękać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 28.08.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Proponuję udać się to Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Budownictwa udzielają porad za darmo jeżeli w siedzibie. Nie wiem co i jak na budowie ale lepiej wydać parę złotych niż mieć problem do końca życia. Ściana ci pęka bo pęka ci fundament. Jak wylejesz belkę na ścianie fundamentowej to nie zabezpieczy cię to od pękania fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleks 28.08.2003 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 tak pewnie trzeba będzie zrobić, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts