Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D33 NIEDUŻY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 611
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo mi się podoba Twój domek!

A mnie Twój

Jeszcze nie zacząłem, więc może jeszcze zmienię projekt.

Ja myślę o stanie surowym, że to są ściany, stropy, schody, dach i okna.

Chcę wykończeniówkę zrobić sam bo sie znam na tym, ale liczyłe, że na stan surowy zamknięty wydam mniej niż Ty.

Ten domek jest ciekawy bo można wykończyć dół i nawet na kilka lat odpuścić sobie wykończenie góry.

A może, jakby pokombinować (np tańszy materiał - gazobeton) to dało by się zrobic stan surowy zamknięty za 50-60 tys ?

Jakby całe poddasze zostawic na później, włącznie ze ściankami działowymi i instalacjami (nie mówiąc o wykończeniówce), dach z blachodachówki (na razie bez okien) to jak myślisz może się udać?

A jakiej wysokości jest ścianka kolankowa?

Dużo kosztował Cię dach? (materiał + robocizna)

Schodów jeszcze nie mamy (mamy schodo-drabinę, którą zbiliśmy we dwójkę z mężem). Stolarze chcą za schody ok 6 tys. więc chyba skończy się na tym, że zrobimy je sami, z kupionych deseczek. Mój mąż jest optymistą, bo sam zrobił płot, więc niby ma już doświadczenie :lol:

Śmieję się, ale powinno sie udać.

Na Twoje pytania odpowiem jutro, muszę zapytać męża bo nie jestem pewna co do wysokości ścianki kolankowej.

A! W przypadku dachu czterospadowego blacha kosztuje tyle samo ile dachóweka cementowa, bo blacha ma dużo odpadów.

Marzyciel:

Ścianka kolankowa to dwa suporexy- 60 cm. Dach z robocizną to ok. 30-35 tys. w naszym przypadku.

Trudno mi powiedzieć, czy po odrzuceniu instalacji wod- kan i posadzek zmieściłbyś się w 60 tys. Dużo zależy od kosztów robocizny.

Porozglądaj się, poszukaj tańszych materiałów (ale nie przesadzaj i nie oszczędzaj na jakości), to wszystko jest do znalezienia. My też szukaliśmy tanich hurtowni i różnych okazji.

Życzę powodzenia i trzymam kciuki :lol:

Domka:

Szczęściara! :lol:

A można gdzieś Twój domek zobaczyć? :wink: a

mój mąż też rozpatruje ten projekt

szacuje koszty przy zastosowaniu gazobetonu i silki

twierdzi że przy kładzeniu blachodachówki robi się lżejszą konstrukcje dachu (i przez to tańszą)

ale jeszcze nie wiemy czy zmieścilibyśmy się w granicach finansowych o które pytasz

środki mamy ograniczone i sami zrobimy niewiele

do podjęcia ostatecznej decyzji BARDZO chcielibyśmy zobaczyć jak wygląda poddasze

Odpowiedź do wszystkich, którzy chcą ten domek zbudować za ok. 60.000 zł. Wg mnie jest to niemożliwe. Ja wydałem dwa late temu ok. 60.000 zł mając duże opusty w hurtowniach. Obecnie przy takim wzroście stali, suporeksu i innych materiałów budowlanych nie liczcie na taki koszt. Obecnie stan surowy otwarty (mury + dach) to wg mnie ok. 80.000 zł.

Wykończenie poddasza. Po dociepleniu i płytach g-k pomieszczenia znacznie się zmniejszyły. Cieszę się jednak, że zdecydowałem się na wieksze pojedyncze okna 78*140. Bez schylania dochodzę do okna i go otwieram. Przy tych proponowanych w projekcie chyba 60*118 (mam takie jedno na górze na klatce schodowej), żeby go otworzyć to trzeba się schylić (mam 178 cm).

To ja przesunąłem ściankę pomiędzy kuchnią a pomieszczeniem gospodarczym i spiżarnią o 30 cm. Uważam, że to dobry pomysł.

Nam wyszło między 75 a 80 tys. (stan surowy z dachem)

Też zrobiliśmy po jednym wiekszym oknie zamiast dwóch małych na podadszu. Dokładnie o tych samych wymiarach co Ty. Wyglądają pięknie i są bardzo funkcjonalne.

Do oświetlenia klatki schodowej użyliśmy okna z luksferów.

Jak się mieszka w Niedużym?

Pozdrawiam!

Za późno... :lol: :lol:

My ze względu na strony świata i ułożenie domku na działce robimy sypialnię w małym pokoju a gabinet w projektowej sypialni. Będzie tylko łóżko i komoda z toaletką- na to miejsca wystarczy. Czy ktoś ma podobne doświadczenia?