Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D33 NIEDUŻY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 611
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witamy mielismy problem z komputerem,ale sytuacja juz opanowana.Prace stanely na etapie zalewania stropu "Bob budowniczy "zaczol nowa budowe ale ma wrocic we wtorek.Na poczatku budowy zawalil tydzien bo konczyl robote,przed 15 sierpnia byly opoznienia bo deszcze potem swieto caly tydzien teraz rozpoczyna ukogos i znowu tydzien do tylu dobrze ze informuje nas a nie znika.Podchodzimy do tego spokojnie nie mamy planow,zeby w tym roku zamieszkac,a chcialoby sie.

ELAW zeczywiscie za 150 tys nie zbudujesz i nie zamieszkasz w Nieduzym,mysle ze jezeli dobrze rozplanujesz front robot to za te pieniadze jestes w stanie wybudowac w stanie surowym otwartym i to wcale nie musza byc najgorsze materialy.My na dzien dzisiejszy z kupionym pelnym materialem na dach wydalismy 120 tys przewidujemy jeszcze jakies 30-40 tys.Przyznam sie ze na pewnych rzeczach mozna bylo jeszcze zaoszczedzic.Wydawalo mi sie ze jestem przygotowana,ale tak nie ma jak budujesz pierwszy dom,drugi mysle ze bylby tanszy.BIERZ ZYCIE ZA ROGI!!! jak zaczniesz to skonczysz moze nie w jednym roku,ale skonczysz. :D :D :D

rozpoczyna ukogos i znowu tydzien do tylu dobrze ze informuje nas a nie znika.Podchodzimy do tego spokojnie nie mamy planow,zeby w tym roku zamieszkac,a chcialoby sie.

Niestety taka sytuacja powtarza się i póżniej, kiedy człowiek chciałby już zamieszkać, a tu zdany jest na łaskę i niełaskę wykonawców. Sam w tej chwili borykam sie z takimi wykonawcami, którzy zaczęli i nie mogą skończyć :evil:. Umowa z określonym terminem zakończenia prac i wysokimi karami za przekroczenie tego terminu to chyba jedyny sposób uniknięcie tego typu problemów.

Poza tym trwa właśnie montaż mebli, szaf wnękowych itp., gdyby nie to co napisałem wyżej to możnaby się lada dzień wprowadzać.

teraz przeszkadza nam pogoda mamy kiepski dojazd do dzialki droga nie jest utwardzona wiec przy takich opadach zaden ciezki samochod nie ma szana wjechania dzisiaj byl tego przyklad betoniara nie mogla dojechac wiec zalanie stropu odkladamy do leprzych dni bez deszczu co za tym idzie i wiezba i pokrycie przesowaja sie o te dni :evil: :evil: :evil: A diabli mnie biora.Mam nadzieje ze we wrzesniu troszeczke pogody bedzie i zdaze sie wstrzelic.Pozdrawiamy

Witajcie,

Co prawda nie buduję "Niedużego", ale za to buduję "Niewielki" :-)

Podobają mi się te wasze schody ze spocznikiem, szczególnie zdjęcie, które Oka umieściła i zastanawiam się czy w moim domku nie da się zastosować podobnego rozwiązania bo mam schody zabiegowe.

Chciałem Was zapytać o wymiary klatki schodowej i schodów. Chodzi o takie wymiary jak:

- szerokość schodów,

- długość schdów,

- ile stopni, itp.

A może ktoś jest w stanie podesłać mi skan tego fragmentu projektu ?

Z góry pozdrawiam i dziękuję

Pozdrawiam ![/url]

Podobają mi się te wasze schody ze spocznikiem (...)

A może ktoś jest w stanie podesłać mi skan tego fragmentu projektu ?

Jean_Luc podaj maila to prześlę Ci skany. Zwróć tylko uwagę, że w projekcie na spoczniku zaprojektowany jest jeden schodek. U siebie go zlikwidowałem, rozpoczynając schody trochę wcześniej. Wyszły wymiary schodków 18x25, głębokość schodka 25 cm troszkę się wydłuży po obłożeniu drewnem, a jeśli chodzi o wysokość 18 cm to jest jeszcze do zaakceptowania, ale to już raczej wysoki schodek, lepiej zrobić 1, 2 cm niższy.

Witajcie, jak tam Wasze budowy?

U nas wykończeniówka trwa i trwa, wykonawcy skaczą z budowy na budowę, i tak dobrze, że sporo prac wykonujemy własnymi siłami.

Koszty ocieplenia i zabudowy poddasza przerastają moje najczarniejsze scenariusze :roll: , robocizna wyniesie 7500zł, a materiały ok. 9000zł (dom wraz z garażem). Ale z wykonanych prac jestem zadowolony i zrobione mamy wszystkie wnęki i półeczki tak jak sobie to zaplanowaliśmy.

WITAM JUŻ OD KILKU TYGODNI CZYTAM FORUM, ALE PIERWSZY RAZ PISZĘ ( TAK MI SIĘ PRZYNAJMNIEJ W TEJ CHWILI WYDAJE) MÓJ PROBLEM JEST TAKI SAM JAK SETKI INNYCH FORUMOWICZÓW . CZY STAC MNIE NAWŁASNY DOM? NIEDUŻY- WYDAJE MI SIĘ IDAEALNY DLA NASZEJ RODZINY. MAM NADZIEJĘ ŻE NIE JEST DROGI W BUDOWIE . PYTANIE ( KTÓRE ZADEJĘ SOBIE KILKADZIESIĄT RAZY DZIENNIE, JESTEM WYKOŃCZONA ) CZY MAJĄC 150 TYŚ ZŁOTYCH NA BUDOWĘ ( MATERIAŁY I ROBOCIZNA ) JESTEM WSTANIE DOPRACOWAĆ GO NA 100 %. :roll: . lICZĘ ŻE OSOBY KTÓRE MAJĄ JUŻ ZA SOBĄ MIESIĄCE BUDOWY I MIESZKAJĄ W SWOIM DOMKU POMOGĄ MI PODJĄC DECYZJĘ.

CZY MAJĄC TYLKO?! TYLE PIENIĘDZY LEPIEJ PRZESTAĆ SIĘ ŁUDZIĆ I ZADRĘCZAĆ , ŻE POPROSTU JEST TO NIEREALNE .

ZDIĘCIA PIĘKNE. :lol: NIE WIEM CZY COKOLWIEK UDA MI SIĘ WYSŁAĆ . ZOBACZYMY .

POZDAWIAM CZEKAM NA ODPOWIEDZ.

CHYBA MI SIE NIE UDA . SZKODA. MOŻE JUTRO. MAN NADZIEJE ZE TO DOBRY ZNAK.

Przy takich ograniczeniach finansowych poszukaj domu z prostszym dachem.

ELAW zeczywiscie za 150 tys nie zbudujesz i nie zamieszkasz w Nieduzym,mysle ze jezeli dobrze rozplanujesz front robot to za te pieniadze jestes w stanie wybudowac w stanie surowym otwartym

Myślę, że trochę przesadzasz. Buduję dom o ciut większej powierzchni użytkowej + garaż w bryle budynku z dachem dwuspadowym. Stan surowy zamknięty wyniesie mnie 123 tyś. zł. (kończę stan surowy otwarty – okna i drzwi już zamówione). Do budowy nie używałem najtańszych materiałów tj. cegła z Cerpolu Kozłowice (droższa od Winerbergera), ścianki działowe w Silki, strop z Termatu, dach z Creatona (ceramika, glazura), okna z Oknoplastu (obustronny kolor z bajerami) + dachowe Veluxa, brama garażowa segmentowa Wisniowski, drzwi Gerda. W tej cenie są wszystkie poniesione koszty oprócz zakupu działki (wraz z uzbrojeniem, projektami itd.).

Zbliżamy się do finiszu, teraz największe obawy mam przed uruchomieniem instalacji co. Jeżeli wszystko pójdzie sprawnie i poczuję to ciepło płynące z grzejników :) to będzie można pomału przewozić rzeczy :D Chociaz z takich istotniejszych rzeczy to pozostały jeszcze schody, a szczególnie balustrada i barierki na górze, do czasu ich wykonania pokoje dzieci na górze pozostaną chyba nieczynne :( :wink:

120 tys piekny wynik na stan surowy zamkniety tylko pozazdroscic,nam nie uda sie zamknac w takiej cenie i chyba nikomu to sie nie udalo /patrz wyzej/.Jestesmy caly czas przed zalaniem stropu,moze we wtorek jutro potwierdzenie terminu. :x wszystko przesunelo sie o jakies trzy tygodnie.Teraz wiem co oznacza "czas to pieniadz"

:evil: :evil: :evil:

jestesmy po zalaniu stropu,dopiero :evil: :evil: wypadlismy z kolejki przez pogode i materialy,czyli ich brak.Czekamy na wolny czas naszego Boba Budowniczego,wpada do nas miedzy etapami na innej budowie.W tym tygodniu po niedzieli ma polozyc scianke kolankowa,a co z tego wyniknie czas pokaze :( :( cale szczescie ze nasze plany opiewaja na ten rok stan otwarty,bo gdybysmy zakladali wejscie to by nas diabli brali.Czy komos udalo sie uniknac przestojow?,a myslalam ze jestesmy przygotowani.pozdrawiamy

• 4 weeks później...
witamy Bob Budowniczy znalazl dla nas czas :lol: jeszcze scianka kolankowa schody wejsciowe scianki dzialowe razem z ciesla i moze snieg nas nie przykryje moze zdazymy przed opadami.Z mocami przerobowymi tragedia sami szefowie maja problem z ludzmi do pracy poprostu ich nie ma.Roky wszystko sprawdzone? weszliscie? mieszkacie?Jezeli tak to powodzenia i zadowolenia z Nieduzego :lol: :lol: :lol: Chyba tylko my zostalismy z niedokaczonym Nieduzym ale poradzimy sobie mamy wasze wczesniejsze posty z ktorych kozystamy :p :p pozdrawiamy

witamy Bob Budowniczy znalazl dla nas czas :lol:

jeszcze scianka kolankowa schody wejsciowe scianki dzialowe razem z ciesla i moze snieg nas nie przykryje moze zdazymy przed opadami.

Na pewno będzie dobrze :) !

Roky wszystko sprawdzone? weszliscie? mieszkacie?Jezeli tak to powodzenia i zadowolenia z Nieduzego :lol: :lol: :lol: Chyba tylko my zostalismy z niedokaczonym Nieduzym ale poradzimy sobie mamy wasze wczesniejsze posty z ktorych kozystamy :p :p pozdrawiamy

Czy my mieszkamy? Prawie, że tak... już dosłownie ostatnie prace wykończeniowe m.in łazienka. W razie jakiś pytań chętnie służę pomocą. POWODZENIA :) !