Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D33 NIEDUŻY

Recommended Posts

Polanka, przed rozpoczęciem budowy poprosiłem kilka firm o wycenę budowy D33. Wszystkie oferty były znacznie droższe od wyceny, jaką otrzymałem po zsumowaniu prac wykonawców poszczególnych etapów budowy. Trochę to kosztuje nerwów i zaangażowania w budowę, ale uważam, że warto. Pozdrawiam. Maciek_s

• Odpowiedzi 611
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej!

Mam taką propozycję od człowieka od wody i kanalizacji. Zrobi mi całość wody i kanalizacji w domu (bez oczyszczalni) za 3300 zł . 2200 to są wszelkie materiały do domu, 1100 to robocizna. Daje rachunki VAT.

Co myślicie, czy to dobra propozycja?

Dzięki za opinie

Pozrawiam

Mariusz

• 2 weeks później...

Tak, wybrałem tego faceta

Wprowadzał wodę do domku wcześniej, przed zalaniem podłóg chudziakiem - zrobił to bardzo szybko i dobrze

Może nie jest najtańszy, ale chyba jest dobrym (mam nadzieję) fachowcem.

Wodę mam z własnej studni, więc zależy mi na dobrej robociźnie, aby potem nie mieć problemów. Facet założy mi jeszcze filtr do wody. Dotąd jednak nie wiem, jak ceny na takie usługi wyglądają w Polsce. Może ktoś już rozprowadzał wodę i może coś odpowiedzieć? Poza tym, na co powinienem zwrócić uwagę?

Pozdrwiam

Mariusz

FranekF, mówisz tylko o doprowadzeniu wody i odprowadzeniu ścieków, ale bez rurek do ogrzewania podłogowego?

Rozumiem, że sam nie robisz, tylko nadzorujesz pracę. W takim wypadku cenę masz podobną do mojej.

Pozdrawiam

Mariusz

Rury to plastik, facet wszystko sam kupuje, a potem jego firma wystawi mi na całość rachunek. Pewnie jakbym sam kupił, to zaoszczędziłbym ze 200 zl, albo kupił za dużo czegoś tam...

U mnie teraz zacznie się montowanie kominka, woda i kanalizacja wchodzi na początku maja, potem rozprowadzenie kabli elektrycznych po budynku (prąd do środka już wprowadziłem). Myślę, że w pierwszej połowie maja zacznę tynki, o ile facet wyrobi się w innym miejscu. Trochę tego wyrabiania w innym miejcu boję się, bo śniegi i mrozy mogły przesunąć tamtą inwestycję. Tynki oczywiście tradycyjne, 12 zł/m2. Drogo, ale facet sprawdzony.

Pozdrawiam

Mariusz

FranekF, tynkarz bierze 12 zł za m2 tylko za robociznę. Ile u Ciebie?

Teraz mam kominkarza, jak już napisałem wyżej. Za obudowanie kominka i rozprowadzenie rur na dole i górze (część rur jest już w murach) chce 2,7 tys. zł (to też tylko robocizna). Też drogi cholernik, ale tyle nasłuchałem się o facetach psujących ogrzewanie kominkowe, że nie chcę ryzykować. A kominek przynajmniej na początku ma ogrzewać domek.

Pozdrawiam

Mariusz

U mnie tynkują za 15,50 do metra kwadratowego (z materiałem). Z tym że pewnie w sumie dojdzie do 16, bo trochę drożej liczą za naroża. Dzisiaj mają skonczyć wszystko, więc będę mógł to ostatecznie podliczyć. Ale jestem zadowolony, bo ładnie wyszło i tynkowali kładąc listwy, więc przynajmniej wszędzie równa grubość tynku.

Pozdrawiam

Jakie ścianki działowe macie na poddaszu. Płyta K-G czy ścianka z suporexu. Ja jeszcze w tej chwili mam dylemat.

Kupuję okna i okazuje się że w tym naszym domu mogą być problemy ze standardowymi. Jak rozwiązaliście ten problem. Na jakiej wysokości od podłogi zamontowaliście okna. W projekcie jest 85 cm.

Mariusz,

Tynki wyszły po 15 PLN za metr, 5000 to tylko za dół. Góra będzie raczej w płytach GK

Dżek,

Też mi się wydaje, że pojęcia "typowe", "nietypowe" nie mają już sensu bycia. Właśnie robię wycenę okien i wszyscy robią je pod wymiar. Wstrzymuję się z ostatecznym zamówieniem okiem, bo od poniedziałku leją wylewki, więc wtedy ocenię czy zostawić je jak w projekcie. Na razie wydaja mi się trochę zbyt nisko od podłogi, ale zobaczę po wylewkach.

A jak z drzwiami wejściowymi? Tam jest przewidziane naświetle. Czy robiliście je razem z drzwiami (w jednej całości) czy osobno (jakieś nadpoże pomiędzy?).

franekF, moje drzwi będą miały małe naświetle u góry (nieotwieralne). Napisz, ile w cenie tynków wyniósł Cię materiał, a ile robocizna (czy da się to u Ciebie określić?). Ja mam na razie wykonany wstępny motaż kominka, brakuje tylko rozprowadzenia rur do trzech pomieszczeń).

Pozdrawiam

Mariusz

Franek. Jaką grubość ma wylewka, czy zbroiłeś. A propos okien. Nasze okna mają 165 cm wysokości. Takie okna są ofertach firm. W naszym domu wiem to teraz należało zaprojektować pomieszczenia na dole na wysokość 265 cm i wtedy wysokość okna wyniosłaby 143-145 - to są najbardziej typowe okna przez co cena ich jest o ok. 20% niższa.

Ja kupiłem już okna i dwa w kuchni i małym pokoju na dole bedę musiał zwężać o ok. 7-10 cm. (chodzi o wytrzymałość profilu).