franekF 28.04.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Murator przygotowuje artykuł na temat budowania D33. Czy zwrócił się do Was o podzielenie się doświadczeniami? Ode mnie chciał tylko zdjęcie, widocznie za daleko mu do Bielska-Białej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 16.05.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Zamieściłem kilka nowych zdjęć z budowy "mojego" D33. Jakby ktoś chciał popatrzeć, zapraszam na moją stronkę www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Moja budowa - w tej chwili mam już rozprowadzoną wodę i kanalizę. Mam też kable prądowe, tv oraz telefoniczne. Zaraz wejdzie tynkarz (mam nadzieję, bo spóźnia się skandalicznie). Zastanawiam się nad zamówieniem schodów drewnianych - czy ktoś z Forumowiczów ma już schody i może coś podpowiedzieć?FranekF, a co u Ciebie, co obecnie robisz?PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 20.05.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Ja przy budowie od razu wylałem sobie schody betonowe. Pod schodami wykopałem dół i w przyszłości będzie tam piwnica (nawet spora). Dlaczego betonowe. Wg mnie będą tańsze (położę na nie terakotę) i ta dodatkowa piwnica. Powiedz jak zagospodarowałeś sobie łazienkę na dole. Mój tato chce robić rozprowadzenie wody, a ja nie wiem dokładnie gdzie mam postawić armaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 29.05.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Dżek, mam nadzieję, że zdążyłeś przeczytać nasze posty o ustawieniu łazienki, zanim zniknęły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 09.06.2003 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Nie wiem czy wszystkie info o łazienkach. 2 tygodnie mnie nie było na forum też. U mnie trwa budowa ścianek na poddaszu. Suporex lub jak kto woli Belit 8 cm. Trochę boję się czy to nie za cienko, ale murarze mówią, że czasmi ludzie budują z szóstki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jenna 18.06.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 uff.. super,że coś znalazłąm o D 33, uwaznie sobie poczytałąm (jeśli za mało uważnie, to mnie poprawcie). Czy kuchnia nie jest za mała albo zbyt "na widoku??". Zastanawiamy się nad wyborem tego projektu i jest to dla mnie b. ważne, bo oboje z meżem nie nalezymy do fanatyków natyczmiastowego sprzątania, ale elementarne poczucie estetyki wymaga,żeby jakoś pochować te brudne gary, np. jak są goście, czy kuchnia w D33 nie jest za bardzo czescia salonu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 18.06.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Faktycznie kuchnia nie jest za duża. Ja powiekszyłem ją o 30 cm. Przesuwając ściankę pomiędzy kuchnią a pom. gospodarczym i spiżarką. Uważam, że to dobry pomysł. Odnośnie garów też mieliśmy takie obawy. Rozwiązaliśmy to w ten sposób (najlepiej to bym narysował). Podajcie adres email. Poza tym oprócz okien (które śą za wysokie 165 cm) to projekt jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 18.06.2003 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Kuchnia nie wydaje mi się za mała, wszystko się zmieści, co potrzeba. Ja ją trochę odgrodziłem od salonu ścianką narożną (na projekcie jest namalowana taką przerywaną kreską).Na upartego można ją całkowicie zamknąć, tylko po co? Ja wolę otwartą kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jenna 20.06.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 a ja mam taki pomysł, żeby tę kuchnię barkiem, np. odgrodzić, widziałąm w lipcowym Muratorze artykuł o D33 i tamci ludzie spod Poznania tak zrobili. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 24.06.2003 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Mi takie odgrodzenie się nie podoba. Pomimo planów zakupu zmywarki chciałbym mieć w kuchni taki kąt w którym mógłbym postawić gary i itp., miejsce którego nie widać z salonu.Ostatnio z żoną wpadliśmy na pomysł zabudowania zlewu w miejsce tego odgrodzenia które widziałaś w muratorze. Do tego rozwiązania się skłaniamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jenna 26.06.2003 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Acha, planujecie taką wyspę bardziej, tak?Ale z drugiej strony to raczej spowoduje neizłe koszty+ przesunięcie całej hydrauliki, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 26.06.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Jedynymi kosztami dla mnie to koszt wybudowania ścianki działowej. Rury kanalizacyjne i stalowe do wody nie są takie drogie. Z robocizną to mogę miesczać jak mi się podoba. Mam w rodzinie hydraulika. Nie wiem czy Ci dokładnie wytłumaczyłem tą ściankę. Jest ona w kształcie litery U. Zaczyna się przy wejściu z przedpokoju (tam planuję drzwi przesuwne), jej długość to 135 cm (80 cm zlew + 45 zmywarka + 10 zapas). Odległość pomiędzy zakończeniem ścianki a ścianą zewnętrzną to ok. 260 cm, w tym miejscu planuję zorganizować jadalnię. Z drugiej strony od salonu jest do wykorzystania cała ściana np. RTV.Namieszane co. Jak to wygląda wg Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jenna 30.06.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 hehe, zgubiłam sie całkowicie! Nie rozumiem, czy to ma być półkoliste?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 30.06.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 Nie półkoliste, w kształcie podkowy tak jak się ustawia stoły na weselu. Wyobraź sobie, że wchodzisz do kuchni przez drzwi tak jak jest w projekcie. Po lewej stronie masz rząd szafek z kuchnią gazową (również jak w projekcie). Natomiast moja modyfikacja to prawa strona. Scianki tak jak przerywane linie w projekcie tylko zakończenie ścianką do strony kuchni. To tu jest to U lub jak kto woli podkowa. Cała ścianka ma kształt podkowy. Dalej wolna przestrzeń aż do samych okien ok. 255 cm. Tu zamierzamy mieć jadalnię. Tak to ma wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jenna 07.07.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 ech, super!podoba mi sie! jak tylko zbudujecie, to poprosze o zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jenna 18.07.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 czy ktoś zWas, budujących d33 zrobił sobie wejście na taras z prawej strony, tzn, tuż obok kuchni?? I zrezygnował tym samycm z tarasu "wcinającego się" w salon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 18.07.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Jenna co ty za dziwolągi wymyślasz. Wg mnie to chyba nie jest dobry pomysł, ale ja o innej sprawie.Kiedyś na forum zapytałem o zamianę dwóch par okien 68*118 na jedno większe 78*140. Przez co zmniejszyła się liczba okien z 8 do 4. Nie wywołało to entuzjazmu forum. W tej chwili jest już po montażu i uważam, że był to strzał w dziesiątkę. Pomiesczenia są widne a ja zaoszczędziłem w ten sposób ok.2500 zł. Także polecam to rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 18.07.2003 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Ten taras to cały urok D33! Właściwie całe życie tam się toczy (na razie). Przy kuchni warto dać dodatkowe wyjscie (okno balkonowe). Ja tak nie zrobiłem, a teraz trochę żałuję.Dżek, chodzi o te okna na poddaszu? Tam są przeciez krokwie, trzeba by robić wymiany, a to dodatkowe koszty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 18.07.2003 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Swoją drogą nie podobał mi się ten dom opisany w Muratorze. Aby uciec z kosztów inwestorzy zrezygnowali z istotych rzeczy (np. taras, oblicówka drewniana). Wyszło nieco taniej, ale od strony estetycznej dużo gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts