Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D33 NIEDUŻY

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 611
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja budowa - w tej chwili mam już rozprowadzoną wodę i kanalizę. Mam też kable prądowe, tv oraz telefoniczne. Zaraz wejdzie tynkarz (mam nadzieję, bo spóźnia się skandalicznie). Zastanawiam się nad zamówieniem schodów drewnianych - czy ktoś z Forumowiczów ma już schody i może coś podpowiedzieć?

FranekF, a co u Ciebie, co obecnie robisz?

Pozdrawiam

Mariusz

Ja przy budowie od razu wylałem sobie schody betonowe. Pod schodami wykopałem dół i w przyszłości będzie tam piwnica (nawet spora). Dlaczego betonowe. Wg mnie będą tańsze (położę na nie terakotę) i ta dodatkowa piwnica.

Powiedz jak zagospodarowałeś sobie łazienkę na dole. Mój tato chce robić rozprowadzenie wody, a ja nie wiem dokładnie gdzie mam postawić armaturę.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

uff.. super,że coś znalazłąm o D 33, uwaznie sobie poczytałąm (jeśli za mało uważnie, to mnie poprawcie).

Czy kuchnia nie jest za mała albo zbyt "na widoku??".

Zastanawiamy się nad wyborem tego projektu i jest to dla mnie b. ważne, bo oboje z meżem nie nalezymy do fanatyków natyczmiastowego sprzątania, ale elementarne poczucie estetyki :D wymaga,żeby jakoś pochować te brudne gary, np. jak są goście, czy kuchnia w D33 nie jest za bardzo czescia salonu??

Faktycznie kuchnia nie jest za duża. Ja powiekszyłem ją o 30 cm. Przesuwając ściankę pomiędzy kuchnią a pom. gospodarczym i spiżarką. Uważam, że to dobry pomysł.

Odnośnie garów też mieliśmy takie obawy. Rozwiązaliśmy to w ten sposób (najlepiej to bym narysował). Podajcie adres email.

Poza tym oprócz okien (które śą za wysokie 165 cm) to projekt jest w porządku.

Mi takie odgrodzenie się nie podoba.

Pomimo planów zakupu zmywarki chciałbym mieć w kuchni taki kąt w którym mógłbym postawić gary i itp., miejsce którego nie widać z salonu.

Ostatnio z żoną wpadliśmy na pomysł zabudowania zlewu w miejsce tego odgrodzenia które widziałaś w muratorze. Do tego rozwiązania się skłaniamy.

Jedynymi kosztami dla mnie to koszt wybudowania ścianki działowej. Rury kanalizacyjne i stalowe do wody nie są takie drogie. Z robocizną to mogę miesczać jak mi się podoba. Mam w rodzinie hydraulika.

Nie wiem czy Ci dokładnie wytłumaczyłem tą ściankę. Jest ona w kształcie litery U. Zaczyna się przy wejściu z przedpokoju (tam planuję drzwi przesuwne), jej długość to 135 cm (80 cm zlew + 45 zmywarka + 10 zapas). Odległość pomiędzy zakończeniem ścianki a ścianą zewnętrzną to ok. 260 cm, w tym miejscu planuję zorganizować jadalnię. Z drugiej strony od salonu jest do wykorzystania cała ściana np. RTV.

Namieszane co. Jak to wygląda wg Ciebie.

Nie półkoliste, w kształcie podkowy tak jak się ustawia stoły na weselu. Wyobraź sobie, że wchodzisz do kuchni przez drzwi tak jak jest w projekcie. Po lewej stronie masz rząd szafek z kuchnią gazową (również jak w projekcie). Natomiast moja modyfikacja to prawa strona. Scianki tak jak przerywane linie w projekcie tylko zakończenie ścianką do strony kuchni. To tu jest to U lub jak kto woli podkowa. Cała ścianka ma kształt podkowy. Dalej wolna przestrzeń aż do samych okien ok. 255 cm. Tu zamierzamy mieć jadalnię. Tak to ma wyglądać.

• 2 weeks później...

Jenna co ty za dziwolągi wymyślasz. Wg mnie to chyba nie jest dobry pomysł, ale ja o innej sprawie.

Kiedyś na forum zapytałem o zamianę dwóch par okien 68*118 na jedno większe 78*140. Przez co zmniejszyła się liczba okien z 8 do 4. Nie wywołało to entuzjazmu forum. W tej chwili jest już po montażu i uważam, że był to strzał w dziesiątkę. Pomiesczenia są widne a ja zaoszczędziłem w ten sposób ok.2500 zł. Także polecam to rozwiązanie.

Ten taras to cały urok D33! Właściwie całe życie tam się toczy (na razie). Przy kuchni warto dać dodatkowe wyjscie (okno balkonowe). Ja tak nie zrobiłem, a teraz trochę żałuję.

Dżek, chodzi o te okna na poddaszu? Tam są przeciez krokwie, trzeba by robić wymiany, a to dodatkowe koszty!