Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D33 NIEDUŻY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 611
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam wszystkich budujących Niedużego :D Ja wybrałam D33L. Jestem teraz na etapie tynkowania i wybierania koloru ścian. Mam pytanie o zadaszenie nad drzwiami wejściowymi. Chciałabym postawić tam coś na rodzaj ganku (niestety dopiero po odbiorze). Czy są może jakieś inne rozwiązania?

Ratujmy "Niedużego" od spadku :lol:

My pozmienialiśmy połaciówki. Zamiast dwóch mniejszych obok siebie- jedno większe (większe nawet niż suma tych małych) :lol:

A na dole raczej standardowo, ale tak nam wychodziło z projektu. Zwiększyliśmy nieco okno łazienkowe, zlikwidowaliśmy (jak podobno wszyscy :lol: ) to najmniejsze okienko, które nam zupełnie nie pasowało.

Mały błąd zrobiliśmy z oknem kuchennym (tam wstawiliśmy jedno- duże). Umieściliśmy je na wysokości 85 cm od ziemi- tak jak w projekcie, a teraz nam się zachciało robić zabudowę kuchenną z blatami na wysokości 95 cm, bo oboje z męzem raczej wysocy jesteśmy. No i niestety... Już przepadło, ta część podokienna będzie niżej niż reszta :-?

Ja zastanowiłbym się na zmniejszeniem wysokości okien na dole. Wg planu wysokość 165, zmniejszyć do 143-145. Zmniejszenie spowoduje niższe koszty zakupu okien. 143-145 jest to standard okna w przeciwieństwie do 165. Ja za swoje 5 komorowe z nawiewnikami zapłaciłem 8800 zł, za takie same 145 zapłaciłbym 7200 zł.

Ratujmy Niedużego, warto.

My nie zmniejszaliśmy okien. Od zawsze mieszkaliśmy w blokach i takie przestronne okna to było jedno z naszych marzeń. A udało nam się Niedużego postawić idealnie do stron świata więc światła nigdy u nas za mało nie będzie. Na razie nie żałujemy, zobaczymy jak się będzie mieszkać.

Jak ze wszystkim- najważniejszy jest umiar i rozsądek. Pieniązde są ważne (bez nich nic nie wybudujemy) ale trzeba umiec rozdzielić rzeczy, na których można oszczędzić od tych, na których jak najbardziej nie należy. Najważniejsza jest solidna konstrukcja i elementy systemowe. Takie jest moje zdanie.

Mariof

Nie proponuję żadnych dziwolągów. Po swoich doświadczeniach być może zmniejszenie okien w żaden sposób nie wpłynęłoby na postrzeganie bryły budynku. Taka jest moja wskazówka. Mój kolega ma o wiele większy dom i wysokośc na dole 265 cm (w zupełności wystarcza) , u nas jest 275 (zawsze to 10 cm). Jeśli ktoś nie chce testowć tego na żywym domu są specjalne programy. Tyle do okien dolnych.

Apropos podwyższania ścianki kolankowej. Też byłem jej przeciwnikiem. Wczoraj położyli mi płytę g-k na poddaszu. Pomieszczenia strasze się zmniejszyło. Dobrze, że te pokoje to pokoje moich dzieci 3 i 1 rok.

Kładzenie k-g na sufitach na poddaszu jeszcze przede mną. Zobaczymy co to będzie, na razie jest OK (jak w kosmosie- wszędzie srebrno :lol: ) Zwłaszcza ten większy pokój- z kominem od kominka. Ogromnie podobają mi się takie stojące w pokojach kominy. Dzięki temu projektowi mam dwa! :-)))