Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Młodzież tego nie pamięta, ale... to były czasy.

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 552
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zbierałam bilety, opakowania od czekolad, mój brat puszki po piwie i opakowania -pudełka po papierosach, które przypinał do słomianki, zaczepionej na ścianie -obok plakatów z gazet. Puszki stały na tapczano- półce, i nieraz spadły :wink:

Pamiętam te zimy i pamiętam sanki u mojego dziadka - które były cięzkie, ale jak zjeżdżały z górki, to szok!!!! Tylko aż pachwiny bolały bo takie szerokie były:wink: A jak wjechałam na skocznię ulepioną przez chłopaków, to ni jak cholery wykręcić, bo ciężkie i jak człek podskoczył z nimi, to ... wydawało mi się, że lecę w górze z 3 metry, gorzej jak upadłam na dół z nimi -to szok :lol:

Z tamtych czasów miałam magnetofon Wilgę i full płyt do adapteru -jedne były po rodzicach - Czerwone gitary itp. a ja Ewa Bem, potem Republika itp.

Zagranica to wydawała się czyms nie do osiągnięcia i jak człek wchodził do Baltony, bądź Pewexu, to myslał, że tam to ludzie mają raj.

Paczki niestety z zagranicy były często przeplądrowane

:evil:

Jakoś tak ciepło mimo wszystko wspominam tamte czasy :wink:

raczej młody i głupiutki :lol: :lol: :lol:

Jak pomyslę w kim się podkochiwałam -to teraz się smieję.

Ale Limahl to był The Best - jak oglądałam Niekończącą się opowieść -to czułam w kinie, że śpiewa to dla mnie, tylko potem jakoś główny bohater tego filmu mi zakręcił w głowie -zreszta innym koleżankom też :lol: :lol: :lol:

No i nie zapomnę choinek - takich zakładowych -kurczę u taty paczka, u mamy paczka, potem dziady zmienili -że z jednego zakładu tylko 1 paczka... :lol: U mojej mamy to Dzień Dziecka był zawsze zorganizowany - dzieci miały lody -prezenty -zabawy, konkursy :wink:

I nikt nie wstydził się iść z przewieszonymi na ramieniu - rolkami papieru toaletowego - to był dopiero rarytas -bo stało się w niezłej kolejce.

Nie wspomnę też ile razy byłam zabijana przez Niemców - biegając jako Marusia a najczęściej Lidka za Jankiem i Gustlikiem i innymi. Toż wojna na łące była - wróg fikcyjny, ale jakoś nieraz ktoś dostał granatem w głowę :o :roll: :lol:

Pamiętam Ulung. Należała o ile mnie pamięć nie myli do lepszych. Była jeszcze chyba... Popularna. Takie paprochy zwane chyba łupieżem Breżniewa.

A pamiętacie modę z nienaturalnie powiększanymi ramionami? Ja przy moich 160 cm wyglądałam obłędnie :o

No i czarne rajstopy do wszystkiego. Pamiętam jak sie raz (zgodnie z modą) wystroiłam w czarną garsonkę, czarne rajstopy i białe szpilki 8)

Rower "Wigry", "Sprint" i "Polo lux" z szerokimi oponami

Łyżwy regulowane, zaciskane na podeszwie buta kluczykiem.

Pierwsze telewizory kolorowe (Rubin ?) i demonstracje kolorowej TV w sklepach ze sprzętem RTV (jakieś takie zielono-czerwone kolory). Kulki i kapsle z saletrą.

Gra w trzy cegły.

Hokej na wrotkach na chodniku...

Dżinsowy szał...

ZX Spectrum...

Dżinsowy szał...

co roku przed zimą mama robiła zakupy ubraniowe całej rodzinie ....

szliśmy wszyscy w sobotę na targ i każdy miał kupione : spodnie jeansy - 2 pary , jedną katanę z odpinaną podpinką i kozaki Relax .... :D

Tak se obrzydziłam, że na dziś w ogóle jeansu nie noszę :oops: :lol:

a zegarek dostałam okrągły Smiena :lol:

Smiena kojarzy mi się radzieckim plastikowym aparatem fotograficznym:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Smena_8m.JPG/800px-Smena_8m.JPG

I jeszcze "Świat młodych", czarnobiały za 50groszy i póżniej kolorowy po 1.50zł bodajże... Tutus, Romek i A'Tomek i Pan Kleks...

"Fantastyka" i książeczki składane ze środkowych kartek magazynu...

Winnetou i jugosłowiańskie westerny...

http://www.youtube.com/watch?v=CW55i87Ygus

A ja korespondowałam z jakąś dziewczynką z ruskiego czasopisma. Nie pamiętam już ani tytułu czasopisma, ani imienia tej dziewczynki. Kto wie, czy to ona mi odpisywała, bo pisała, że wszystko ocień priekrasne.

No i marzyłam, aby mieszkać w ZSRR, bo w ruskich książkach było wszystko takie piękne..... Nie to, co u nas :-?