urszulak 17.02.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Zamierzam zamontować rolety zewnętrzneNamawiają mnie na zamontowanie silników .No ale to spory wydatek.Chciałabym wiedzieć,przy jakiej powierzchni rolet już trzeba to zrobić i czy ewentualnie jest możliwość późniejszego montażu.Pomijam kwestię wygody.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 17.02.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 nie ma ograniczenia wielkości rolet do montowania silników dostęp do rolet zależy od rodzaju użytego typu skrzynki i rodzaju roletyproponowałbym zamontować odrazu rolety z napędem lub przygotować i podprowadzić elektrykę i puszki pod wyłączniki w fazie montażu rolet dla zobrazowania problemu z samym podłoczeniem elektrykimiłego wyboru myślę ze zostaniesz w fazie ręcznej podnoszenia rolet http://www.put.poznan.pl/~wlopar/pliki1/rolety1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 17.02.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Witaj, My zakładaliśmy rolety typu integro w naszym domu, na etapie stanu surowego cofnęliśmy nadproża a następnie doprowadziliśmy do każdej niszy elektrykę plus puszki przy otworach okiennych. Wstępnie na kilkanaście okien zamówiliśmy silniki pod 4 rolety. Po kilku miesiącach, gdy zaczęliśmy używać rolet... szybko okazało się, że ile by to nie kosztowało trzeba wsadzić silniki elektryczne we wszystkich roletach. Pomijam już wątpliwą urodę zwijaczy mechanicznych... ale komfort jest nieziemski. klik-klik i już roleta bezszelestnie schodzi w dół Dodatkowo proponuję poprowadzić poza elektryką jakąś logikę coby można w przyszłości zamontować centralkę i sterowanie z jednego miejsca wszystkimi roletami (np. w wiatrołapie zrobić puszkę na jeden przełącznik). Reasumując, dzisiaj po blisko roku od przeprowadzki nie wyobrażam sobie innego rozwiązania niż elektryczne silniki we wszystkich roletach. Niezależnie od budżetu okablowanie proponuję zdecydowanie położyć - potem to tylko kwestia dołożenia silnika w kasetonie i wmontowania sterownika do puszki w ścianie. H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz10 17.02.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Sugerowalbym montaz silnikow od razu -wygoda.Jężeli masz zamiar zrobić to później zaplanuj sobie instalacje elektryczną wg. wybranej opcji sterowania.Najprostsza i zarazem najwygodniejsza jest opcja radiowa (pilot) pozwala ona w każdej chwili modyfikować opcje sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 17.02.2008 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Dziękuję.Ale interesuje mnie jeszcze to,przy jakiej wielkości rolet napęd jest niezbedny ze względu na ich cięzar.Czy mając okno 240x150 wys i tarasowe 180x230 dam rade,, obsłużyć"rolety ręcznie ?A jak jest w przypadku braku prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.02.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Witaj, My zakładaliśmy rolety typu integro w naszym domu, na etapie stanu surowego cofnęliśmy nadproża a następnie doprowadziliśmy do każdej niszy elektrykę plus puszki przy otworach okiennych. Wstępnie na kilkanaście okien zamówiliśmy silniki pod 4 rolety. H. Jakiej firmy silniki wybraliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 17.02.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 a przy okazji zawsze mozna podłaczyc obwód do inteligentnego systemu alarmowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.02.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Dziękuję. Ale interesuje mnie jeszcze to,przy jakiej wielkości rolet napęd jest niezbedny ze względu na ich cięzar. Czy mając okno 240x150 wys i tarasowe 180x230 dam rade,, obsłużyć"rolety ręcznie ? A jak jest w przypadku braku prądu? jasne ze można - sa mechanizmy unoszenia na korbę jak prądu nie ma - nie działają rolety i jak juz wspomnieli poprzednicy - jak tylko zaczniesz używać rolet ręcznie a będziesz miał choc jedna z silnikiem to już po tygodniu będziesz sobie pluć w brodę ze nie wydałeś więcej kasy wstawienie później silnika jest możliwe ale koszt nieporównywalnie większy spotęgowany jeśli nie przewidzisz juz teraz elektryki No i jakby ostatnie przestrzegam przed pełna automatyka wystarczy ze ktoś zapomni np. zabrać zabawkę dziecka z parapetu czy spod rolety przy drzwiach tarasowych - rozwalona skrzynka na bank jeśli to Integro nie zabudowane - jeszcze nic strasznego sie nie dzieje ale jeśli skrzynka schowana pod 2 cm styropiany - elewacja do roboty Be Clewer - przeważnie uszkodzenie elewacji RKS - pancerze do wymiany to takie dodatkowe info dla lubiących automatykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 18.02.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Ja dodam tylko jedna sugestie od siebie. Jesli rolet sterowanych elektrycznie bedzie co najmniej kilka, wtedy polecam rozwazyc sterowanie grupowe. Dzieki temu jednym kliknieciem bedziecie mogli opuscic/podniesc wszystkie na raz. Ja jakos nie wyobrazalem sobie codziennego opuszczania i podnoszenia wszystkich 14-tu rolet, wiec zamontowalem w nich od razu napedy. Do tego powstalo sterowanie grupowe i centralne na lacznikach RCS. Na razie jeszcze nie wszystko podlaczone, ale juz sie zdarzylem przekonac, ze sterowanie centralne to rewelacja. Dodatkowo wyprowadzilem sobie kabel do mojego "centrum sterowania". W przyszlosci planuje polaczyc rolety z centrala alarmowa oraz z wlacznikiem zmierzchowym (lub zegarem astronomicznym). Koszty napedow i sterowania do moich 14-tu rolet wyniosly okolo 4000zl za silniki + 1500zl za sterowniki. Do tego koszty elektryki, dodatkowych przelacznikow oraz robocizny. Ja podlaczylem samodzielnie i dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 18.02.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 No i jakby ostatnie przestrzegam przed pełna automatyka wystarczy ze ktoś zapomni np. zabrać zabawkę dziecka z parapetu czy spod rolety przy drzwiach tarasowych - rozwalona skrzynka na bank jeśli to Integro nie zabudowane - jeszcze nic strasznego sie nie dzieje ale jeśli skrzynka schowana pod 2 cm styropiany - elewacja do roboty Be Clewer - przeważnie uszkodzenie elewacji RKS - pancerze do wymiany to takie dodatkowe info dla lubiących automatykę Tu musze niestety potwierdzic. U mnie przy montazu "specjalisci" nie ustawili krancowek w jednej z rolet. W efekcie przy pierwszym uruchomieniu roleta została zerwana i obecnie czekam na wymiane lamelek. To samo bedzie sie dzialo przy kazdym nietypowym zablokowaniu rolety. Trzeba bedzie uwazac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 18.02.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Co sądzicie na temat zaluzji zewnętrznych o zmiennym ustawieniu kątowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz10 20.02.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Co miałeś na myśli pisząco zmiennym ustawieniu kątowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 21.02.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 W zalezności od potrzeb lamelki zaluzji mozna ustawić w dowolny sposób , jest to schemat podobny do pierwszych żaluzji sterowantch "sznureczkami". Ale mnie juz chodzi o bardziej wyrafinowane podobne do tych np z budynku MKOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skubidoo 09.03.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Panie i Panowie - mam dylemat z wyborem automatyki. Stoję przed wyborem firmy która zajmie sie tematem rolet zewnętrznych. Mam stan surowy otwarty okna juz sa zamówione ale rolety sie jeszcze zastanawiam skąd. Dylemat mam w temacie silników. Czy mają to być: SOMFY, NICE, ELERO ???? Powiedzcie coś na temat tych firm. Silniki sterowaniem radiowym czy normalnie po kablu ??? Co polecacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 09.03.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Osobiście mam okablowanie, a co do silników, popytaj np w heroal-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.03.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Zamierzam zamontować rolety zewnętrzne Namawiają mnie na zamontowanie silników .No ale to spory wydatek. Chciałabym wiedzieć,przy jakiej powierzchni rolet już trzeba to zrobić i czy ewentualnie jest możliwość późniejszego montażu. Pomijam kwestię wygody. Dziękuję Wydatek na silniki jest spory i niestety przeraża na początku. My zamówiliśmy część rolet z silnikami i część bez i ... w ubiegłym tygodniu założyliśmy silniki do tych rolet, które pierwotnie miały ich nie mieć. Nie muszę chyba dodawać, iż wiązało się to z ponownym kuciem tynków, szpachlowaniem itd., ale i tak uważam, że warto. Lepiej jednak zrobić to od razu, bo potem będzie mniej problemów i ewentualnych strat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 09.03.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Zdecydowanie tak, kolejny remont kucie, bałagan itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 09.03.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 nigdzie nie mogę dostać silników doskrzynki (okna) o szerokości 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 09.03.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 popytaj u systemodawców rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz10 09.03.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Panie i Panowie - mam dylemat z wyborem automatyki. Stoję przed wyborem firmy która zajmie sie tematem rolet zewnętrznych. Mam stan surowy otwarty okna juz sa zamówione ale rolety sie jeszcze zastanawiam skąd. Dylemat mam w temacie silników. Czy mają to być: SOMFY, NICE, ELERO ???? Powiedzcie coś na temat tych firm. Silniki sterowaniem radiowym czy normalnie po kablu ??? Co polecacie? Pozdrawiam Zdecydowanie SOMFY Montowałem różnych firm ale z tą nigdy nie miałem problemu. Jeżeli Cię stać to radiówka. Tak jak pisałem wyżej w każym momencie możesz dokonać zmian w konfiguracji sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts