Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

silnik do rolet zewętrznych

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie ma ograniczenia wielkości rolet do montowania silników dostęp do rolet zależy od rodzaju użytego typu skrzynki i rodzaju rolety

proponowałbym zamontować odrazu rolety z napędem lub przygotować i podprowadzić elektrykę i puszki pod wyłączniki w fazie montażu rolet

dla zobrazowania problemu z samym podłoczeniem elektryki

miłego wyboru myślę ze zostaniesz w fazie ręcznej podnoszenia rolet

http://www.put.poznan.pl/~wlopar/pliki1/rolety1.html

Witaj,

My zakładaliśmy rolety typu integro w naszym domu, na etapie stanu surowego cofnęliśmy nadproża a następnie doprowadziliśmy do każdej niszy elektrykę plus puszki przy otworach okiennych. Wstępnie na kilkanaście okien zamówiliśmy silniki pod 4 rolety. Po kilku miesiącach, gdy zaczęliśmy używać rolet... szybko okazało się, że ile by to nie kosztowało trzeba wsadzić silniki elektryczne we wszystkich roletach. Pomijam już wątpliwą urodę zwijaczy mechanicznych... ale komfort jest nieziemski. klik-klik i już roleta bezszelestnie schodzi w dół :) Dodatkowo proponuję poprowadzić poza elektryką jakąś logikę coby można w przyszłości zamontować centralkę i sterowanie z jednego miejsca wszystkimi roletami (np. w wiatrołapie zrobić puszkę na jeden przełącznik).

Reasumując, dzisiaj po blisko roku od przeprowadzki nie wyobrażam sobie innego rozwiązania niż elektryczne silniki we wszystkich roletach. Niezależnie od budżetu okablowanie proponuję zdecydowanie położyć - potem to tylko kwestia dołożenia silnika w kasetonie i wmontowania sterownika do puszki w ścianie.

H.

Witaj,

My zakładaliśmy rolety typu integro w naszym domu, na etapie stanu surowego cofnęliśmy nadproża a następnie doprowadziliśmy do każdej niszy elektrykę plus puszki przy otworach okiennych. Wstępnie na kilkanaście okien zamówiliśmy silniki pod 4 rolety.

H.

Jakiej firmy silniki wybraliście

Dziękuję.

Ale interesuje mnie jeszcze to,przy jakiej wielkości rolet napęd jest niezbedny ze względu na ich cięzar.

Czy mając okno 240x150 wys i tarasowe 180x230 dam rade,, obsłużyć"rolety ręcznie ?

A jak jest w przypadku braku prądu?

jasne ze można - sa mechanizmy unoszenia na korbę

jak prądu nie ma - nie działają rolety

i jak juz wspomnieli poprzednicy - jak tylko zaczniesz używać rolet ręcznie a będziesz miał choc jedna z silnikiem to już po tygodniu będziesz sobie pluć w brodę ze nie wydałeś więcej kasy

wstawienie później silnika jest możliwe ale koszt nieporównywalnie większy spotęgowany jeśli nie przewidzisz juz teraz elektryki

No i jakby ostatnie

przestrzegam przed pełna automatyka

wystarczy ze ktoś zapomni np. zabrać zabawkę dziecka z parapetu czy spod rolety przy drzwiach tarasowych - rozwalona skrzynka na bank

jeśli to Integro nie zabudowane - jeszcze nic strasznego sie nie dzieje

ale jeśli skrzynka schowana pod 2 cm styropiany - elewacja do roboty

Be Clewer - przeważnie uszkodzenie elewacji

RKS - pancerze do wymiany

to takie dodatkowe info dla lubiących automatykę :lol:

Ja dodam tylko jedna sugestie od siebie. Jesli rolet sterowanych elektrycznie bedzie co najmniej kilka, wtedy polecam rozwazyc sterowanie grupowe. Dzieki temu jednym kliknieciem bedziecie mogli opuscic/podniesc wszystkie na raz.

Ja jakos nie wyobrazalem sobie codziennego opuszczania i podnoszenia wszystkich 14-tu rolet, wiec zamontowalem w nich od razu napedy. Do tego powstalo sterowanie grupowe i centralne na lacznikach RCS. Na razie jeszcze nie wszystko podlaczone, ale juz sie zdarzylem przekonac, ze sterowanie centralne to rewelacja.

Dodatkowo wyprowadzilem sobie kabel do mojego "centrum sterowania". W przyszlosci planuje polaczyc rolety z centrala alarmowa oraz z wlacznikiem zmierzchowym (lub zegarem astronomicznym).

Koszty napedow i sterowania do moich 14-tu rolet wyniosly okolo 4000zl za silniki + 1500zl za sterowniki. Do tego koszty elektryki, dodatkowych przelacznikow oraz robocizny. Ja podlaczylem samodzielnie i dziala ;)

No i jakby ostatnie

przestrzegam przed pełna automatyka

wystarczy ze ktoś zapomni np. zabrać zabawkę dziecka z parapetu czy spod rolety przy drzwiach tarasowych - rozwalona skrzynka na bank

jeśli to Integro nie zabudowane - jeszcze nic strasznego sie nie dzieje

ale jeśli skrzynka schowana pod 2 cm styropiany - elewacja do roboty

Be Clewer - przeważnie uszkodzenie elewacji

RKS - pancerze do wymiany

to takie dodatkowe info dla lubiących automatykę :lol:

Tu musze niestety potwierdzic. U mnie przy montazu "specjalisci" nie ustawili krancowek w jednej z rolet. W efekcie przy pierwszym uruchomieniu roleta została zerwana i obecnie czekam na wymiane lamelek. To samo bedzie sie dzialo przy kazdym nietypowym zablokowaniu rolety. Trzeba bedzie uwazac.

• 3 weeks później...

Panie i Panowie - mam dylemat z wyborem automatyki.

Stoję przed wyborem firmy która zajmie sie tematem rolet zewnętrznych. Mam stan surowy otwarty okna juz sa zamówione ale rolety sie jeszcze zastanawiam skąd. Dylemat mam w temacie silników. Czy mają to być:

SOMFY, NICE, ELERO ???? Powiedzcie coś na temat tych firm.

Silniki sterowaniem radiowym czy normalnie po kablu ???

Co polecacie?

Pozdrawiam

Zamierzam zamontować rolety zewnętrzne

Namawiają mnie na zamontowanie silników .No ale to spory wydatek.

Chciałabym wiedzieć,przy jakiej powierzchni rolet już trzeba to zrobić i czy ewentualnie jest możliwość późniejszego montażu.

Pomijam kwestię wygody.

Dziękuję

Wydatek na silniki jest spory i niestety przeraża na początku. My zamówiliśmy część rolet z silnikami i część bez i ... w ubiegłym tygodniu założyliśmy silniki do tych rolet, które pierwotnie miały ich nie mieć. Nie muszę chyba dodawać, iż wiązało się to z ponownym kuciem tynków, szpachlowaniem itd., ale i tak uważam, że warto. Lepiej jednak zrobić to od razu, bo potem będzie mniej problemów i ewentualnych strat. Pozdrawiam.

Panie i Panowie - mam dylemat z wyborem automatyki.

Stoję przed wyborem firmy która zajmie sie tematem rolet zewnętrznych. Mam stan surowy otwarty okna juz sa zamówione ale rolety sie jeszcze zastanawiam skąd. Dylemat mam w temacie silników. Czy mają to być:

SOMFY, NICE, ELERO ???? Powiedzcie coś na temat tych firm.

Silniki sterowaniem radiowym czy normalnie po kablu ???

Co polecacie?

Pozdrawiam

Zdecydowanie SOMFY

Montowałem różnych firm ale z tą nigdy nie miałem problemu.

Jeżeli Cię stać to radiówka. Tak jak pisałem wyżej w każym momencie możesz dokonać zmian w konfiguracji sterowania.