Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

silnik do rolet zewętrznych

Recommended Posts

Zamierzam zamontować rolety zewnętrzne

Namawiają mnie na zamontowanie silników .No ale to spory wydatek.

Chciałabym wiedzieć,przy jakiej powierzchni rolet już trzeba to zrobić i czy ewentualnie jest możliwość późniejszego montażu.

Pomijam kwestię wygody.

Dziękuję

Moze zaczne tak.

100% wiecej trzeba liczyc na elertryke i panel sterujacy z pilotem.

A kwestje wygody, to ja osobiscie stawiam na pierwszym miejscu i jej bym nie pomijal. Bo podchodzic do kazdej rolety i ja zamykac, otwierac, przymykac o nie. Zdarzy sie ze od poludniowej strony kilka razy dziennie ta funkcje mozna wykonac, po kilku tygodniach takich cwiczen zaczynasz sie zastanawiac. Dlaczego nie ma sterowania? Mozna szukac oszczednosci, sorki ale nie za wszelka cene. Chyba ze mozna zamiast rolet, wstawic okna z szyba antywlamaniowa. I juz po klopocie z silnikami i kablami i etc.

Pozdr. :p

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...Jeżeli Cię stać to radiówka. Tak jak pisałem wyżej w każym momencie możesz dokonać zmian w konfiguracji sterowania.

Niestety o tym nikt nie mysli jak juz decyduje sie na rolety. Nie mysli nawet o tym by wogole centralne sterowanie zainstalowac. Anie ma nic gorszego jak wpadnie juz na ten pomysl w trakcie prowadzinych prac gdy tynki i cala reszta porobiona

coz.....wygoda kosztuje - na etpaie projektwania i wykonania mniej niz pozniej jak juz odkrywamy ze przydaloby sie takie sterowanie

Jaką konfiguracje byście wybrali?

Wszystkie mają:

elektroniczny ogranicznik położeń krańcowych dokładniejszy w regulacji możliwość ustawienia położenia pośredniego ogranicznik przeciążeniowy wykrywający przeszkodę, wbudowana centralka z odbiornikiem radiowym sterowana pilotami

A oto trzy TYPY:

1. SILNIKI RADIOWE SOMFY - OXIMO RTS

-CENTRALIS RTS, pilot naścienny jako włącznik do silników OXIMO

-Chronis RTS – zegar

- dodatkowy pilot do strowania?

ale mówią ze ta konfiguracja wystarcza zawsze pilot można dokupić :) Inne konfiguracje już mają pilocika:(

2. SILNIKI RADIOWE NICE - Neo M Mat

- Pilot ERGO

- Centrala PLANO TIME

3. SILNIKI RADIOWE ELERO - RolSmart 868

-zegar centralny AstroTec 868

-pilot Vario Tel Plus 10

Jaką konfiguracje byście polecili czyli - najbardziej niezawodną firmę oraz najbardziej opłacalną konfiguracje. Wszystkie są w tej samej cenie.

proszę o POMOC:)

• 8 months później...
...Jeżeli Cię stać to radiówka. Tak jak pisałem wyżej w każym momencie możesz dokonać zmian w konfiguracji sterowania.

Niestety o tym nikt nie mysli jak juz decyduje sie na rolety. Nie mysli nawet o tym by wogole centralne sterowanie zainstalowac. Anie ma nic gorszego jak wpadnie juz na ten pomysl w trakcie prowadzinych prac gdy tynki i cala reszta porobiona

coz.....wygoda kosztuje - na etpaie projektwania i wykonania mniej niz pozniej jak juz odkrywamy ze przydaloby sie takie sterowanie

A jak zrobić sterowanie centralne bez pilotów? Da się?

Bo indywidualny prąd do każdego okna został już doprowadzony, a rolety mają być bez sterowania radiowego. Jeszcze raz je okablować wszystkie? I jakiś prztyczek - elektryczek w korytarzu umieścić? Da się czy koniecznie trzeba mieć radiowe jeśli chciałoby się opuszczać wszystkie razem? Dodam, że rolet będzie 8 sztuk na dwóch poziomach.

skubidoo - SOMFY jest chyba najbardziej uznana firma jeśli chodzi o silniki i sterowanie

Zapomnij realnie o wyłączniku przeciążeniowym wykrywającym przeszkodę - zanim nastąpi przeciążenie, rozwijająca sie roleta zdąży rozwalić skrzynkę

Czyli nie ma wiekszego sensu (szczególnie ekonomicznego) na montowanie silników wykrywajacych przeszkodę

wiesz na jakiej zasadzie to działa czy nie? Handlowiec wytłumaczył czy marketingowo przemilczał sama zasadę działania?

Jest zwykle zabezpieczenie przeciążeniowe silnika - tak ustawione by nie działała przy podnoszeniu rolety czyli na dość duży pobór prądu

TO nie sa jakieś czujki wykrywające przedmioty - po prostu zabezpieczenie nadprądowe i termiczne

Jak roleta sie rozwija, napotykając na przeszkodę rozwija sie dalej - do chwili gdy pancerz nie ma sie gdzie w skrzynce mieścić - często zanim zadziała, skrzynki już w całości nie ma - stad zakrywanie skrzynek w Integro styropianem w połączeniu ze sterowaniem centralnym narzuca pewna rygory u użytkowników - trzeba pamiętać by nic nie blokowało ruchu pancerza w dol

O ile mnie pamięć nie myli Somfy takie zabezpieczenie ma w standardzie, Nice chyba tez

RCS-y są w użytkowaniu proste jak konstrukcja cepa :) tylko późniejsze ewentualne zmiany konfiguracji sa już niemożliwe bez prucia instalacji

To jest podstawowa wyższość jakichkolwiek systemów radiowych - dowolna konfiguracja w dowolnym momencie - a jeśli pójdziesz jeszcze dalej - zastosujesz specjalne sterowniki montowane w skrzynce rozdzielczej (więcej kabli - niestety) to i łatwość zmiany konfiguracji prosta

zaczęłam się zastanawiać, czy zakup sterowania radiowego nie wyjdzie mi podobnie :roll:

zdaje się, że około 200 zł do rolety, no i jeden pilot to za mało

ale wówczas odchodzi mi koszt "punktu", przełącznika, podwójnych kabli

liczył ktoś?

nio nio zaczynasz dobrze główkować :)

no to kombinuję dalej

właśnie znalazłam cenę jednego łącznika RCS 4 - 95 zł :roll:

czy te łączniki są też przy radiówce i sterowaniu na dwa sposoby (indywidualny i centralny)?

przepraszam, jeśli głupio pytam, ale dla mnie w każdym gniazdku siedzą krasnoludki

RCS i radiówka to dwie rożne rzeczy

nie muszą być razem jak małżeństwo - wręcz przeciwnie - nawet na kocia łapę żyć ze sobą nie muszą :) jedno drugie jakby wyklucza :lol:

jejku jeszcze głowa mnie boli :lol:

Krasnoludki?

A nie białe myszki?

kurde - to one na rowerach pedałują by napędzić dynamo byś światło i prund ;) miała? Hmmm... miał? :)