Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł: z podajnikiem tłokowym czy ślimakowym? Jaki piec wybrać

Jaki kocioł:z podajnikiem tłokowym czy ślimakowym?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki kocioł:z podajnikiem tłokowym czy ślimakowym?

Recommended Posts

Może tłokowiec jest mniej awaryjny ale naprawa slimakowca to zazwyczaj zerwane zabezpieczenie na ślimaku ew wymiana slimaka po kilku latach.W tłokowcu trudniej sterować procesem spalania lubi w takim piecu zgasnąc ponoć nieźle dymi z komina no i w piecu niezły bałagan.Znalazłem producenta pieców z ślimakiem piec w którym można spalać miał i ekogroszek.Myślę że mój wybór będzie taki

Jeszcze jestem teoretykiem ale to co tu napisałem to moja opinia oparta na wielu postach z tego forum .

Pozdrawiam

:wink:

Może tłokowiec jest mniej awaryjny ale naprawa slimakowca to zazwyczaj zerwane zabezpieczenie na ślimaku ew wymiana slimaka po kilku latach.W tłokowcu trudniej sterować procesem spalania lubi w takim piecu zgasnąc ponoć nieźle dymi z komina no i w piecu niezły bałagan.Znalazłem producenta pieców z ślimakiem piec w którym można spalać miał i ekogroszek.Myślę że mój wybór będzie taki

Jeszcze jestem teoretykiem ale to co tu napisałem to moja opinia oparta na wielu postach z tego forum .

Pozdrawiam

Mógłbyś zdradzić, jaki piec wybrałeś?

Właściwie to poszedłem tropem producenta podajników Ardeo.Oni zaś polecili mi swoje piece produkowane przez firmę Simar,sa to dwie firmy w jednej.Na stronie Simaru nie ma zbyt wiele ale na maila przesyłają ofetrę można zadzwinić dobry kontakt .Ja wybrałem piec EKR z dodatkowym rusztem i palnikiem obrotowym na miał m i groszek.Jeszcze nie kupiłem ale mój wybór już nie ulegnie zmianie jestem już po wstępnych rozmowach.Na zyczenie zamontuja ci co tylko tam chcesz(np inny podajnik,sterownik...)

Pzdr

Odpowiem krótko,podajnik ślimakowy jest głośniejszy od podajnika tłokowego.Druga kwestia to paliwo, do ślimaka musi być ,,czyste" bez kamieni, fragmentów drewna itp. dlatego że zablokują one taki podajnik i przestój w pracy gwarantowany.a więc tylko sortowany granulat węgla kamiennego tzw.eko-groszek. Na tłoku śmieci przejdą i kociołek pracuje dalej.Większa głośność z powodu przełupywanego paliwa przez ślimak, na pewno nie będzie niczym ciekawym podczas nocy.

Slawek_Ha i co myślisz na temat oferty tej firmy?

Zapoznałeś się już zapewne z wieloma możliwościami -Jakieś wnioski jestem ciekaw jeszcze nie kupiłem pieca może masz coś ciekawego-hm

niestety Piotrasz, ale nie dostałem tych materiałów, spróbuj przesłać jeszcze raz

Na temat kotłów każdy opinię ma inną, nie wiem czy nie zostanę jeszcze jeden sezon na starym kotle, tylko go trochę podreperuję i zmodernizuję układ, po tym co tutaj się naczytałem mam co modernizować

pozdrawiam

Sławek

• 3 months później...
  • 4 months później...