Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Kraków i okolice zaczynamy 2008

Adka_

Recommended Posts

U nas na razie tylko materialy zwiezione, pustaki i bloczki na dzialce a stal u sasiada. Tesciu juz niejedna flaszczke z sasiadami zrobil :wink:

Ach, co my bysmy bez tesciow zrobili???

W maju jedziemy do Polski pozalatwiac prad i wode na dzialce, zlozyc zawiadomienie o rozpoczeciu budowy i w lipcu mamy startowac :)

Jeszcze kupa czasu :cry:

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

W maju jedziemy do Polski pozalatwiac prad i wode na dzialce, zlozyc zawiadomienie o rozpoczeciu budowy i w lipcu mamy startowac :)

Jeszcze kupa czasu :cry:

hEH, WYGLADA NA TO, ZE JAK POJEDZIEMY W MAJU, TO JAKIS CZAS ZOSTANIEMY, BO:

Nagle okazalo sie, ze ekipa chce juz teraz, now, jak najszybciej!

I ZACZYNAMY W MAJU!!!! SUUUPER! :lol: :lol: :lol:

Mam kolejne doświadczenie - 2 miesiące temu dostałem PnB i udałem się do Zakładu Energetycznego w celu podpisania umowy oraz uzyskania dostępu do prądu - na dzień dobry zostałem sprowadzony na ziemię - musiałem wystąpić o zmianę warunków na 1 etap-plac budowy (wykonane), i zapisać się na podpisanie umowy (kilka tygodni oczekiwania ale umowa już podpisana). Po podpisaniu umowy cieszyłem się, że za kilka tygodni bedę miał prąd na placu budowy ale dowiedziałem się, że Zakład ma 6 m-cy na wykonanie stosownych prac (u mnie jest to przykręcenie skrzynki do skrzynki sąsiada oraz zamontowanie licznika). Wykonawca tych prac ma zostać wyłoniony na przetargu (procedury Zakładu). Ostatnio dowiedziałem się, że moja umowa stanęła na przetargu ale nie znalazł się chętny na jej realizację (czytaj b.mały zarobek za tą usługę). Zapytałem człowieka z branży i dowiedziałem się, że tak może być na kolejnych przetargach. W ten sposób może to trwać wieki.

Mam pytanie, czy ktoś z Was miał podobny problem i jak go rozwiązał?

Hej hej!

My zaczynamy w maju w Bolechowicach :D

Szukamy właśnie ekipy do wykonania płyty fundamentowej. Może ktoś z Was mógłby nam kogoś polecić? Ekipa, która miała nam budować podała taką cenę, że zwaliła nas z nóg.

Powodzenia w budowaniu! :) :) :)

Witam

Zaczynam w kwietniu w gminie Wielka Wieś.

Pozwolenie mam, ekipię i kierownika budowy też.

Na mojej działce stoi garaż na materiały budowlane i drewniany "kibelek".

Potrzebuje utwardzić drogę jakim tuczeniem o średnicy 5 - 6 cm na odległości 50 m. Poproszę o jakieś namiary??

Mam zamówione deski do szalunków i stemple budowlane.

Jestem w trakcie negocjowania ceny na Porotherm 30 PW - na razie najniższa cena 6,30 zł z transportem.

Szukam koparko - spycharki do zdjęcia humusu i wykopania fundamentów.

Pozdrawiam

Agata

Witam

Zaczynam w kwietniu w gminie Wielka Wieś.

Pozwolenie mam, ekipię i kierownika budowy też.

Na mojej działce stoi garaż na materiały budowlane i drewniany "kibelek".

Potrzebuje utwardzić drogę jakim tuczeniem o średnicy 5 - 6 cm na odległości 50 m. Poproszę o jakieś namiary??

Mam zamówione deski do szalunków i stemple budowlane.

Jestem w trakcie negocjowania ceny na Porotherm 30 PW - na razie najniższa cena 6,30 zł z transportem.

Szukam koparko - spycharki do zdjęcia humusu i wykopania fundamentów.

Pozdrawiam

Agata

spróbuj w Budmecie na kobierzyńskiej, tam kupowałem w grudniu i dali mi upust przeszło 30% z ceny katalogowej. (nie wiem jak teraz, ale warto sprobowac)

witaj Ola:)

budujemy niedaleko siebie:)

napisz cos wiecej, jaka działka, jaki domek, itp

Pozdrawiam

O, też w Bolechowicach?

My budujemy dom z bali drewnianych. Tak właściwie, to przenosimy stary dom,, który kiedyś stał w Leśnicy i ma już prawie 100 lat. Zobaczymy, co z tego będzie, jak go już złożymy :)

Ponawiam prośbę o namiary na ekipy od fundamentów.

Witam i proszę o poradę.

Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne.

Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a?

Gdzie mogę mogę tanio kupić potrzebne ilości materiałów?

Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić.

jeżeli to byłby grunt nienośny - to wystarczyłoby posadowienie na studniach lub palach. natomiast zrobiebie pali lub studni na humusie - nie bardzo- bo humus spod płyty podłogowej usuwa się, bo inaczej bedzie gnił, a wtedy - śmierdział. wydaje mi się, że można byłoby ewentualnie posadowic na palach lub studniach, ale wtedy podłoga musiałaby byc wentylowana pod spodem