kotecek 18.03.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 U nas na razie tylko materialy zwiezione, pustaki i bloczki na dzialce a stal u sasiada. Tesciu juz niejedna flaszczke z sasiadami zrobil Ach, co my bysmy bez tesciow zrobili??? W maju jedziemy do Polski pozalatwiac prad i wode na dzialce, zlozyc zawiadomienie o rozpoczeciu budowy i w lipcu mamy startowac Jeszcze kupa czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 26.03.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 W maju jedziemy do Polski pozalatwiac prad i wode na dzialce, zlozyc zawiadomienie o rozpoczeciu budowy i w lipcu mamy startowac Jeszcze kupa czasu hEH, WYGLADA NA TO, ZE JAK POJEDZIEMY W MAJU, TO JAKIS CZAS ZOSTANIEMY, BO: Nagle okazalo sie, ze ekipa chce juz teraz, now, jak najszybciej! I ZACZYNAMY W MAJU!!!! SUUUPER! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adka_ 26.03.2008 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 super:) a my dostalismy pozwolenie na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 27.03.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Mam kolejne doświadczenie - 2 miesiące temu dostałem PnB i udałem się do Zakładu Energetycznego w celu podpisania umowy oraz uzyskania dostępu do prądu - na dzień dobry zostałem sprowadzony na ziemię - musiałem wystąpić o zmianę warunków na 1 etap-plac budowy (wykonane), i zapisać się na podpisanie umowy (kilka tygodni oczekiwania ale umowa już podpisana). Po podpisaniu umowy cieszyłem się, że za kilka tygodni bedę miał prąd na placu budowy ale dowiedziałem się, że Zakład ma 6 m-cy na wykonanie stosownych prac (u mnie jest to przykręcenie skrzynki do skrzynki sąsiada oraz zamontowanie licznika). Wykonawca tych prac ma zostać wyłoniony na przetargu (procedury Zakładu). Ostatnio dowiedziałem się, że moja umowa stanęła na przetargu ale nie znalazł się chętny na jej realizację (czytaj b.mały zarobek za tą usługę). Zapytałem człowieka z branży i dowiedziałem się, że tak może być na kolejnych przetargach. W ten sposób może to trwać wieki.Mam pytanie, czy ktoś z Was miał podobny problem i jak go rozwiązał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 03.04.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Witam!Jak tam na budowach? U nas dziś mieli kopac fundamenty ale jak na razie jest to niemożliwe a jak U Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola W 03.04.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Hej hej! My zaczynamy w maju w Bolechowicach Szukamy właśnie ekipy do wykonania płyty fundamentowej. Może ktoś z Was mógłby nam kogoś polecić? Ekipa, która miała nam budować podała taką cenę, że zwaliła nas z nóg. Powodzenia w budowaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adka_ 03.04.2008 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 witaj Ola:) budujemy niedaleko siebie:) napisz cos wiecej, jaka działka, jaki domek, itpPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pchełka_Kraków 03.04.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Witam Zaczynam w kwietniu w gminie Wielka Wieś.Pozwolenie mam, ekipię i kierownika budowy też.Na mojej działce stoi garaż na materiały budowlane i drewniany "kibelek".Potrzebuje utwardzić drogę jakim tuczeniem o średnicy 5 - 6 cm na odległości 50 m. Poproszę o jakieś namiary?? Mam zamówione deski do szalunków i stemple budowlane.Jestem w trakcie negocjowania ceny na Porotherm 30 PW - na razie najniższa cena 6,30 zł z transportem.Szukam koparko - spycharki do zdjęcia humusu i wykopania fundamentów. Pozdrawiam Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 03.04.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 My zaczynamy w maju w Mogilanach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 03.04.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Możecie się podzielić informacjami na temat składów/tartaków w których kupujecie ? Budmet, Budmur, Sawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 03.04.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Witam Zaczynam w kwietniu w gminie Wielka Wieś. Pozwolenie mam, ekipię i kierownika budowy też. Na mojej działce stoi garaż na materiały budowlane i drewniany "kibelek". Potrzebuje utwardzić drogę jakim tuczeniem o średnicy 5 - 6 cm na odległości 50 m. Poproszę o jakieś namiary?? Mam zamówione deski do szalunków i stemple budowlane. Jestem w trakcie negocjowania ceny na Porotherm 30 PW - na razie najniższa cena 6,30 zł z transportem. Szukam koparko - spycharki do zdjęcia humusu i wykopania fundamentów. Pozdrawiam Agata spróbuj w Budmecie na kobierzyńskiej, tam kupowałem w grudniu i dali mi upust przeszło 30% z ceny katalogowej. (nie wiem jak teraz, ale warto sprobowac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola W 03.04.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 witaj Ola:) budujemy niedaleko siebie:) napisz cos wiecej, jaka działka, jaki domek, itp Pozdrawiam O, też w Bolechowicach? My budujemy dom z bali drewnianych. Tak właściwie, to przenosimy stary dom,, który kiedyś stał w Leśnicy i ma już prawie 100 lat. Zobaczymy, co z tego będzie, jak go już złożymy Ponawiam prośbę o namiary na ekipy od fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 03.04.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Ponawiam prośbę o namiary na ekipy od fundamentów. to może nie tutaj bo tu wszyscy zaczynają budowę ( w tym watku) może lepiej zapytaj na "Grupa krakowska" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola W 03.04.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Witam! Właśnie dlatego tu zapytałam, bo fundament to przecież początki Dziękuję za odpowiedź. Tam też popytam. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 05.04.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 puk puk, co tam slychac?jak postępy na budowach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 05.04.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Witam i proszę o poradę. Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne. Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a? Gdzie mogę mogę tanio kupić potrzebne ilości materiałów? Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 05.04.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 jeżeli to byłby grunt nienośny - to wystarczyłoby posadowienie na studniach lub palach. natomiast zrobiebie pali lub studni na humusie - nie bardzo- bo humus spod płyty podłogowej usuwa się, bo inaczej bedzie gnił, a wtedy - śmierdział. wydaje mi się, że można byłoby ewentualnie posadowic na palach lub studniach, ale wtedy podłoga musiałaby byc wentylowana pod spodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 05.04.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Ponieważ napiięcie wody jest na 3 metrach kontruktor nie godzi się na studnie, a pale są dla niego nowym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1975 05.04.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Witam my budujemy koło Kryspinowa , pierwsze wbicie łopaty planowane na Wrzesień , Projekt mamy u architekta który nanosi zmiany, potem tylko czekanie na zgodę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 05.04.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Hello kochani Witam po drugiej stronie krakowa .Świątniki górne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts