kotecek 06.04.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Witam i proszę o poradę. Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne. Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a? Gdzie mogę mogę tanio kupić potrzebne ilości materiałów? Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić. Zrob sporą piwnicę Piwnica zawsze sie przyda, ale nie wiem jak to wyjdzie w sprawie kosztow, zaoszczędzisz na tych około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania, ale dojda koszty wybudowania scian piwnic i izolacji, zmiany w projekcie itd... Pogadaj z architektem. Humus na pewno mozesz sprzedac, jest dosc drogi, szukaj ostro nabywcow, moze zapytaj jakas firme urzadzajaca ogrody, moze potrzebuja humusu dla klientów? Powodzenia! A tak z ciekawosci, to na jakim terenie budujesz, wzgorze, dolinka, byly PGR ( ), ze az tyle humusu??? PS: A na pewno te badania wiarygodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 07.04.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam i proszę o poradę. Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne. Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a? Gdzie mogę mogę tanio kupić potrzebne ilości materiałów? Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić. Zrob sporą piwnicę Piwnica zawsze sie przyda, ale nie wiem jak to wyjdzie w sprawie kosztow, zaoszczędzisz na tych około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania, ale dojda koszty wybudowania scian piwnic i izolacji, zmiany w projekcie itd... Pogadaj z architektem. Humus na pewno mozesz sprzedac, jest dosc drogi, szukaj ostro nabywcow, moze zapytaj jakas firme urzadzajaca ogrody, moze potrzebuja humusu dla klientów? Powodzenia! A tak z ciekawosci, to na jakim terenie budujesz, wzgorze, dolinka, byly PGR ( ), ze az tyle humusu??? PS: A na pewno te badania wiarygodne? Badania są wiarygodne - jest to "dolina" Białuchy w gminie Zielonki. Piwnica raczej nie wchodzi w rachubę ze względu na bliskość rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluton 07.04.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Z przyjemnością dopisuje się do grupy Budowa w Krakowie (Soboniowice), zaczynamy pod koniec kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 08.04.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witam i proszę o poradę. Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne. Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a? Gdzie mogę mogę tanio kupić potrzebne ilości materiałów? Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić. Zrob sporą piwnicę Piwnica zawsze sie przyda, ale nie wiem jak to wyjdzie w sprawie kosztow, zaoszczędzisz na tych około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania, ale dojda koszty wybudowania scian piwnic i izolacji, zmiany w projekcie itd... Pogadaj z architektem. Humus na pewno mozesz sprzedac, jest dosc drogi, szukaj ostro nabywcow, moze zapytaj jakas firme urzadzajaca ogrody, moze potrzebuja humusu dla klientów? Powodzenia! A tak z ciekawosci, to na jakim terenie budujesz, wzgorze, dolinka, byly PGR ( ), ze az tyle humusu??? PS: A na pewno te badania wiarygodne? Ja tak troche nie na temat. Okazało się że nasza działka jest na tyle krzywa że mamy mozliwość zrobienia pod częścią domu piwniczki. Nie mamy jej w projekcie jak to jest ze zmianami w projekcie architekt nanosi? Trzeba składać gdzieś jakieś dokumenty orientuje się ktoś? Mamy już prawomocne pozwolenie na budowę. Mieliście taką sytuacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 08.04.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Ja tak troche nie na temat. Okazało się że nasza działka jest na tyle krzywa że mamy mozliwość zrobienia pod częścią domu piwniczki. Nie mamy jej w projekcie jak to jest ze zmianami w projekcie architekt nanosi? Trzeba składać gdzieś jakieś dokumenty orientuje się ktoś? Mamy już prawomocne pozwolenie na budowę. Mieliście taką sytuacje? Mnie powiedziano, że zrobienie piwnicy pod budynkiem wymaga zmiany pozwolenia na budowę czyli straty kilku m-cy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 08.04.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Ja tak troche nie na temat. Okazało się że nasza działka jest na tyle krzywa że mamy mozliwość zrobienia pod częścią domu piwniczki. Nie mamy jej w projekcie jak to jest ze zmianami w projekcie architekt nanosi? Trzeba składać gdzieś jakieś dokumenty orientuje się ktoś? Mamy już prawomocne pozwolenie na budowę. Mieliście taką sytuacje? Niektorzy architekci odradzaja czesciowe podpiwniczenie, ze wzgledu na to, ze dom moze nierownomiernie osiadac Zmiany w projekcie musi oczywiscie naniesc architekt z uprawnieniami, i bedzie to zmiana w projekcie, wiec wezmie za to kase. Skoro macie juz prawomocne pozwolenie, to zapytajcie sie w starostwie, czy mozecie wniesc zmiane do projektu, zdaje sie, ze jest cos takiego mozliwe, ale nie jestem pewna. Upewnijscie sie u urzednikow. A jezeli sie wam spieszy i chcecie rozpoczac budowe bez nowego pozwolenia (ale z zaprojektowana przez architekta piwnica) to ... istnieje tez mozliwosc legalizacji samowoli budowlanej... "Zgodnie z art. 48 ust. 2 prawa budowlanego z możliwości zalegalizowania samowoli budowlanej można skorzystać jedynie w sytuacji, gdy określona budowa: jest zgodna z przepisami o zagospodarowaniu i planowaniu przestrzennym, a w szczególności z ustaleniami obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, albo jest zgodna z ustaleniami ostatecznej w dniu wszczęcia postępowania decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, nie może naruszać przepisów - w tym techniczno-budowlanych, w zakresie uniemożliwiającym doprowadzenie obiektu budowlanego lub jego części do stanu zgodnego z prawem". Cytat ze strony: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/jak-skutecznie-zalegalizowac-samowole-budowlana,6320_19795.htm Polecam do przeczytania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 08.04.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Ja tak troche nie na temat. Okazało się że nasza działka jest na tyle krzywa że mamy mozliwość zrobienia pod częścią domu piwniczki. Nie mamy jej w projekcie jak to jest ze zmianami w projekcie architekt nanosi? Trzeba składać gdzieś jakieś dokumenty orientuje się ktoś? Mamy już prawomocne pozwolenie na budowę. Mieliście taką sytuacje? Niektorzy architekci odradzaja czesciowe podpiwniczenie, ze wzgledu na to, ze dom moze nierownomiernie osiadac Zmiany w projekcie musi oczywiscie naniesc architekt z uprawnieniami, i bedzie to zmiana w projekcie, wiec wezmie za to kase. Skoro macie juz prawomocne pozwolenie, to zapytajcie sie w starostwie, czy mozecie wniesc zmiane do projektu, zdaje sie, ze jest cos takiego mozliwe, ale nie jestem pewna. Upewnijscie sie u urzednikow. A jezeli sie wam spieszy i chcecie rozpoczac budowe bez nowego pozwolenia (ale z zaprojektowana przez architekta piwnica) to ... istnieje tez mozliwosc legalizacji samowoli budowlanej... "Zgodnie z art. 48 ust. 2 prawa budowlanego z możliwości zalegalizowania samowoli budowlanej można skorzystać jedynie w sytuacji, gdy określona budowa: jest zgodna z przepisami o zagospodarowaniu i planowaniu przestrzennym, a w szczególności z ustaleniami obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, albo jest zgodna z ustaleniami ostatecznej w dniu wszczęcia postępowania decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, nie może naruszać przepisów - w tym techniczno-budowlanych, w zakresie uniemożliwiającym doprowadzenie obiektu budowlanego lub jego części do stanu zgodnego z prawem". Cytat ze strony: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/jak-skutecznie-zalegalizowac-samowole-budowlana,6320_19795.htm Polecam do przeczytania! Dziękuje Na razie kopia fundamenty więc mamy troche czasu na decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 08.04.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Dziękuje Na razie kopia fundamenty więc mamy troche czasu na decyzję. A gdzie dziennik budowy??? Nie ma? Szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 08.04.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Dziękuje Na razie kopia fundamenty więc mamy troche czasu na decyzję. A gdzie dziennik budowy??? Nie ma? Szkoda Obiecuje poprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 08.04.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Cała "gruba" więźba dachowa już gotowa. Jeszcze małe podmurówki które wyszły w trakcie i będą kłaść folię i dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 13.04.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Witajciemuszę przed posadowieniem budynku wymienić grunt na 200m2 ponad 1,5 metra w głąb. Poszukuję wykonawcy, który wykonuje tego rodzaju prace a najbardziej chodzi mi o zagęszczanie nowego gruntu. Jeżeli ktos ma namiary na wykonawcę, który zrobi to (zagęszczenie) zgodnie ze sztuką to bardzo proszę o namiary. Serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 13.04.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Witam serdecznie grupę krakowską! Kochani, mam do was pytanie - szukam producenta kafli piecowych z Krakowa ( w firmie handlującej kominkami i obudowa powiedziano mi, że wybrane przeze mnie kafle robione są w Krakowie) Niestety wyszukiwarka nie pokazuje producenta kafli - myślę że to raczej pod Krakowem będzie. Jeśli ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie - kaflarnia pod Krakowem - proszę o namiar. Dziekuję i pozdrawiam Natalia z Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 18.04.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witam serdecznie grupę krakowską! Kochani, mam do was pytanie - szukam producenta kafli piecowych z Krakowa ( w firmie handlującej kominkami i obudowa powiedziano mi, że wybrane przeze mnie kafle robione są w Krakowie) Niestety wyszukiwarka nie pokazuje producenta kafli - myślę że to raczej pod Krakowem będzie. Jeśli ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie - kaflarnia pod Krakowem - proszę o namiar. Dziekuję i pozdrawiam Natalia z Wrocławia. :| pierwszy raz słysze by gdzieś w okolicach Krakowa kafle robiono:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 19.04.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Witam szanowną grupę ! Jak postepy na budowach? Ja się właśnie chciałam pochwalić Od piatku jest u Nas tak http://i145.photobucket.com/albums/r236/malena110/kwiecie132.jpg http://i145.photobucket.com/albums/r236/malena110/kwiecie139.jpg http://i145.photobucket.com/albums/r236/malena110/kwiecie133.jpg Pozdrawiam i życze wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 21.04.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam szanowną grupę ! Jak postepy na budowach? Ja się właśnie chciałam pochwalić Od piatku jest u Nas tak Pozdrawiam i życze wytrwałości Szalunki ty wynajmowałeś/aś czy są one wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 21.04.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Szalunki są wykonawcy w cenie robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 21.04.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 A u mnie był mały przestój technologiczno - organizacyjny i w tym tygodniu mają zaczynać kłaść dachówkę. Zostało jeszcze rozszalować stropy, zrobić ścianki działowe, utwardzić pod tarasy no i niestety czekać dalej na prąd. Ale wygląda na to że za 4 tygodnie powinni juz podłączyć i bedzie można walczyć z instalacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JakubS 23.04.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Witajcie, Dopiszę się do listy budów 2008 (choć w sumie to nie wiadomo Północny Kraków Na razie dom "się projektuje". Planowany start - wrzesień, jeśli tylko wszystko pójdzie dobrze: - jest działka z WZ (ale sporządzają plan miejscowy!!!) - jest architekt - reszty nie ma (w tym, w szczególności ekipy na horyzoncie) Ciekawe czy ktoś z moich przyszłych sąsiadów tu zagląda (wokół też plany budowlane ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_saint 23.04.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam WszystkichW maju mam zamiar rozpocząć budowę w Kryspinowie k/Krakowa w Gminie Liszki.Na ten moment najlepsza cena robocizny (ekipy dostępnej na maj) to 43.000zł za stan surowy.Co o tym sądzicie ?Dom 114m2 bez piwnic z poddaszem użytkowym. Pozdrawiam i życzę powodzenia Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 23.04.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Wydaje mi się że cena jest dobra. Jak jakość będzie OK to OK. A u mnie już folia i łaty na dachu. Za chwilę poleci dachówka i otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts