Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Kraków i okolice zaczynamy 2008

Adka_

Recommended Posts

Witam Wszystkich

W maju mam zamiar rozpocząć budowę w Kryspinowie k/Krakowa w Gminie Liszki.Na ten moment najlepsza cena robocizny (ekipy dostępnej na maj) to 43.000zł za stan surowy.Co o tym sądzicie ?Dom 114m2 bez piwnic z poddaszem użytkowym.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Krzysiek[/quot

Mi panowie powiedzieli 60000tyś. za stan surowy otwarty sama robocizna, faktycznie dom nie jets prostyy ale cena zniewala z nóg.

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Mi panowie powiedzieli 60000tyś. za stan surowy otwarty sama robocizna, faktycznie dom nie jets prostyy ale cena zniewala z nóg.

Ja za stan surowy(włącznie z dachem) płacę 65 tyś. dom 250 m2(z garażem dwustanowiskowym). Wykonawca sam załatwia koparki, ma szalunki itp nie ma ukrytych kosztów. Na to trzeba zwrócic uwagę żeby sie nie okazało że za wszystko trzeba później dopłacać dlatego zdecydowaliśmy się na droższego wykonawce.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Gość nowy_budowniczy
Witam i proszę o poradę.

Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne.

Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a?

Gdzie mogę mogę tanio kupić potrzebne ilości materiałów?

Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić.

Piotr,

jak sobie poradziłeś?

my mieliśmy podobny temat. Fundamenty kopaliśmy w dawnym sadzie. Wszędzie korzenie i ziemia z wykopów nie nadawała się do zasypu.

Dodatkowo ściany fundamentowe wysokie na 2 m.

Zrobiliśmy jedną piwnicę, część ław schodkowych a reszę zasypaliśmy.

Dom ok 190 m użytkowej zasyp wyniósł nas ok 10 tys.

A u Ciebie?

Witam i proszę o poradę.

Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne.

Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a?

Gdzie mogę mogę tanio kupić potrzebne ilości materiałów?

Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić.

Piotr,

jak sobie poradziłeś?

my mieliśmy podobny temat. Fundamenty kopaliśmy w dawnym sadzie. Wszędzie korzenie i ziemia z wykopów nie nadawała się do zasypu.

Dodatkowo ściany fundamentowe wysokie na 2 m.

Zrobiliśmy jedną piwnicę, część ław schodkowych a reszę zasypaliśmy.

Dom ok 190 m użytkowej zasyp wyniósł nas ok 10 tys.

A u Ciebie?

Na razie sobie nie poradziłem :oops: Przestój w budowie. Konstruktor (kolejny) ma jakieś rozwiązania ale chce b.dużo za wykonanie projektu (w tym wykonawczego). Jeszcze walczę z tym problemem ale czasami mam ....

Jak postępy na budowach? U nas parter już gotowy ściany wymurowane. I chwila oddechu do przyszłego tygodnia a potem strop :-) Teraz zastanawiamy się nad ogrodem może w weekend spotkamy się z projektantem mamy problem z tarasem ze względu na ukształtowanie działki. Pozdrawiam wszystkich zmęczonych :-)