Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

umowa darowizny, podatek

gegol

Recommended Posts

Im większą podasz wartość nieruchomości - tym większa taksa notarialna.

Im bardziej wartość podana przez Ciebie będzie odbiegała w dół od średnich wartości rynkowych, tym większe prawdopodobieństwo, że US wezwie Cię do podwyższenia tej wartości (podatek SD). Tyle tylko, że to zależy też od tego kto komu daruje (tzw. grupy podatkowe i związane z tym kwoty wolne).

• 2 weeks później...
Moja mama chcę mi podarować mieszkanie(warte ok 170 tys zl),czy muszę zapłacić jakis podatek od tej darowizny?Chcemy to zrobić w formie aktu notarialnego(jakie moga byc koszty notarialne?)Mieszkanie to mam zamiar sprzedac(jestem w nim zameldowana na stałe od 7 lat)i pieniądze przeznaczyć na budowę domu.

Zuzek prawdę mówi.

Weź jednak też pod uwagę także to, że w niektórych bankach przy kredycie biorą Twoją działkę jako wkład własny i niektórzy jako wartość tej działki przyjmują to co jest na akcie notarialnym. Więc jak zamiast 100 000 wpiszesz tam 50 000 to nawet jeśli urząd skarbowy się nie przyczepi to może sie okazać, że bank za wkład własny policzy Ci dzialkę wartą 50 000 :-/

Dużo zależy od notariusza. Ja w zeszłym roku za darowiznę działki wartej 90 tys. zł płaciłem notariuszowi 1500 zł (w sumie za wszystko - taksa, założenie nowej księgi wieczystej itp.). Ale jak szukałem notariusza to ceny wahały się od 1500 do 3200 zł.

Jeżeli darowizna jest z teścia na córkę to połowa tej darowizny będzie opodatkowana (zakładając, że połowę dostaje córka, a połowę teść). Przy darowiźnie z ojca na córkę nie ma podatku, ale przy darowiźnie z teścia na zięcia podatek już jest.

Mozna to jednak obejść. Mi notariusz powiedział, żebym zdobył w Urzędzie Skarbowym zgodę na zawarcie dwóch umów darowizny w jednym akcie notarialnym. Z taką zgodą w jedym akcie zawarł dwie darowizny: cała działka z ojca na córkę (brak podatku) i połowa działki z córki na jej męża (żona daje mężowi - brak podatku). :-)

Tylko Uwaga! Musisz znaleźć odpowiedniego notariusza, bo niektórzy mi mówili, że to jest nielegalne i że zupełnie nie wolno tak robić, a ten jeden bez problemu wytłumaczył mi co i jak. W urzędzie skarbowym też otwarcie mówiłem po co mi ta zgoda na dwie umowy w jedym akcie i nie było żadnych problemów.

Powodzenia!

Z urzędu skarbowego dostałem papier, na którym było napisane, że wyrażają zgodę na zawarcie dwóch umów darowizny w jednym akcie notarialnym (czy coś w tym stylu). Dzięki temu papierowi notariusz przygotował jeden akt notarialny, w którym były dwie darowizny:

1. z ojca na córkę

2. z córki na jej męża

I voila :-D

Moja mama chcę mi podarować mieszkanie(warte ok 170 tys zl),czy muszę zapłacić jakis podatek od tej darowizny?Chcemy to zrobić w formie aktu notarialnego(jakie moga byc koszty notarialne?)Mieszkanie to mam zamiar sprzedac(jestem w nim zameldowana na stałe od 7 lat)i pieniądze przeznaczyć na budowę domu.

Darowizna - bez podatku.

Co do późniejszej sprzedaży - zajrzyj np. tu: http://forum.muratordom.pl/podatek-od-sprzedanego-mieszkania,t122641.htm

Chcemy to zrobić w formie aktu notarialnego(jakie moga byc koszty notarialne?)

Musicie to zrobić notarialnie. Koszty - proponuję pogadać z notariuszem.

Faktycznie - art 19 ust. 6 ustawy SD. Choć wydaje mi się, że gdyby tą drugą czynnością była umowa majątkowa małżeńska rozszerzająca wspólność ustawową małżeńską to notariusz mógłby to zrobić bez zaświadczenia z US.

Być może masz rację, ale zrobiliśmy tak, jak nam poradził notariusz i wyszliśmy na tym całkiem nieźle :-) A z otrzymaniem zgody w US-ie nie bylo większego problemu. Trzeba było się tam tylko pofatygować dwa razy...

Witajcie,

potrzebuje informacji nt calej papierologii zwiazanej z darowizna.

Czy jezeli u notriusza spisuje sie akt darowizny to czy notariusz wysyla jakas dokumentacje do wydzialu ksiag wieczystych aby darowana dzialke wykreslic z ksiegi wlasciciela- w naszym wypadku tescia ??

Czy akt notarialny darowizny jest pelnoprawnym dokumentem poswiadczajacym posiadanie nieruchomosci?Czy z tym dokumentem mozna starac sie o przylacza do budowy domu czy musi byc wyciag z ksiegi wieczystej??

Ile sie czeka na zalozenie ksiegi wieczystej?(zalozona na darowana dzialke)

Jesli ktos umial by mi odpowiedziec na moje pytania to bylabym wdzieczna, niestety panie z urzedu ksiag wieczystych zbyly mnie lakonicznie ze notariusz powinien to wiedziec!!!!!!a ja mam prawo to wiedziec!!!

Chcemy zaczac budowe w przyszlym roku na wiosne i wydaje mi sie ze bedziemy sie tak babrac z wydzialem ksiag wieczystych do konca tego roku w celu uzyskania aktu wlasnosci dzialki-wypisu.A to nie koniec formalnosci..... :(

W moim przypadku to notariusz załatwiał wszystko w księgach wieczystych, w gminie (związane z naliczaniem podatku) itp. Ja musiałem jedynie zawiadomić urząd skarbowy, że otrzymałem darowiznę i dostarczyć im kopię aktu notarialnego.

Akt notarialny jest wystarczający, żeby starać się o pozwolenie na budowę (nie musisz czekać na załatwienie wszystkiego w księgach wieczystych) - przynajmniej tak mi powiedział notariusz - ja nie próbowałem.

Pozdrawiam i powodzenia,