Duda0 17.02.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Witam, mam w domu jedno pomieszczenie (dobudowane) do którego doprowadzona jest tylko energia elektryczna. Do ogrzania powiesiłem jeden zwykły grzejnik konwektorowy firmy Welcome 1500 kW oraz mam tam klimatyzator Samsunga z grzaniem również 1500 kW. Mam następujące pytanie czy taniej/lepiej jest do ogrzewania używać klimatyzatora czy nie ma to znaczenia? Wiem, że klimatyatorem można grzać jeżeli temp. zewnętrzna nie spada poniżej (-5 st). Dodatkowo - jakie jest najekonomiczniejsze rozwiązanie jeżeli mam dostęp tylko do elektryki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 17.02.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 najtaniej gruby sweter założyć przy małym zapotrzebowaniu to chyba nie bedzie az taka rozbica - teoretycznie pompa ciepa tzn klimatyzator w funkcji grzania powinien zuzywac mniej energii ale jak wspomnialem chyba nie bedzie az takiej roznicy widac - bo klimatyzator mocy chłodniczej/grzewczej cos kolo 2k pewnie ? po 2 powinno byc gdzies w dtr-ce informacja ile klima pradu zuzywa w funkcji grzania pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 14.08.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Witam Czy spotkał się ktoś może z klimatyzatorem z wbudowaną grzałką? Chodzi mi o wykorzystanie go do grzania. Dolna granica temp. dla klimatyzatorów to ok. -10stC. A tak w ogóle to czy grzanie klimatyzatorem to sensowna koncepcja czy nie specjalnie? PozdrAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimatxx 21.08.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Duda0, fajna sprawa, że masz w pokoju i konwektor i klimatyzator. Wiosną i jesienią ogrzewaj pokój klimatyzatorem, a w zimowe mrozy użyj konwektora. Gdy będziesz grzać klimatyzatorem wiosną i jesienią, to na pewno w skali roku zapłacisz mniej za prąd niż wtedy, gdy tylko konwektorem przez cały sezon. Klimatyzator pobiera z sieci 1 kW energii i daje nawet powyżej 3 kW ciepła, a konwektor z 1 kW daje tylko 1 kW. am76, nie ma klimatyzatorów z wbudowaną grzałką, która ma umożliwić ogrzewanie za pomocą klimatyzatora. Klimatyzatory grzeją w inny sposób. Ogrzewanie klimatyzatorem jest najbardziej oplacalne w okresach przejściowych, czyli wiosną i jesienią. Na pewno zapłacisz wtedy mniej niż za używanie tradycyjnego c.o. O opłacalności możesz przeczytać powyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 01.11.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Przecież taki klimatyzator to zwykła pompa ciepła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 06.05.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 jedyna wada klimatyzatora to to że wysusza powietrze, ale zyski z COP to rekompensują. Po prostu trzeba kupić nawilżacz żeby po nocy język nie przywarł do podniebienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.05.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 jedyna wada klimatyzatora to to że wysusza powietrze, ale zyski z COP to rekompensują. Po prostu trzeba kupić nawilżacz żeby po nocy język nie przywarł do podniebienia. nie dość, że wykopałeś trupa sprzed 2 lat, to jeszcze nie przeczytałeś o co chodzi a może przeczytałeś, ale nie wiesz, że przy grzaniu klimatyzator nic nie wysusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.05.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Witam Czy spotkał się ktoś może z klimatyzatorem z wbudowaną grzałką? Chodzi mi o wykorzystanie go do grzania. Dolna granica temp. dla klimatyzatorów to ok. -10stC. A tak w ogóle to czy grzanie klimatyzatorem to sensowna koncepcja czy nie specjalnie? Pozdr AM Urządzenia klimatyzacyjne inverterowe np. ME lub samsung lub sharp mogą grzać spokojnie nawet do - 20 i w dół.. Sam grzałem 54m2 klimą przez dwa lata i wychodziłem lepiej niż gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.05.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Urządzenia klimatyzacyjne inverterowe np. ME lub samsung lub sharp mogą grzać spokojnie nawet do - 20 i w dół. Potwierdzam, testowałem w tym sezonie i tani inwerter grzał poniżej -21*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.05.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Potwierdzam, testowałem w tym sezonie i tani inwerter grzał poniżej -21*. Porządny sprzęt ma porządne parametry a klima np. z casto to trochę lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.05.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Nie z casto, jest to tani klimatyzator inverterowy Elty EK-09SHEK (kosztował ok 1250zł, montaż samodzielny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.05.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 kbab - jak zamontowałeś go samodzielnie, czy czasem jakaś pompa próżniowa do tego nie jest potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.05.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 kbab - jak zamontowałeś go samodzielnie, czy czasem jakaś pompa próżniowa do tego nie jest potrzebna? W necie jest sporo instrukcji jak to zrobić, filmy na you tubie, fabrycznie napełniona jednostka zewnętrzna ma tyle czynnika, że bez problemu można przedmuchać i sprawdzić szczelność instalacji przed rozruchem bez pompy próżniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.05.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 W necie jest sporo instrukcji jak to zrobić, filmy na you tubie, fabrycznie napełniona jednostka zewnętrzna ma tyle czynnika, że bez problemu można przedmuchać i sprawdzić szczelność instalacji przed rozruchem bez pompy próżniowej. No z tym przedmuchaniem to ostrożnie bo to nie chodzi aby to przedmuchać tylko o to aby zrobić próżnie w układzie i pozbyć się wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.05.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 (edytowane) tylko kilka sek, do pierwszej "mgiełki" - nie jest zabronione, bez pompy próżniowej konieczne, chyba że przewody są z zaworami. Edytowane 6 Maja 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.05.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 na takie operacje warto mieć przynajmniej sprężarkę od lodówki. Super/hiper próżni nie zrobi, ale pewność będzie większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts