Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt GEMINI - szacunkowy kosztorys

Essentia

Recommended Posts

Witam,

przeszukałam forum, ale nie znalazłam interesujących mnie informacji.

Czy ktoś mógłby podać mi szacunkowe koszty budowy do stanu surowego, developerskiego i pod klucz tego projektu:

http://projekty.budujemydom.pl/projekty.php?id=29

Miejsce: okolice Warszawy. 3000 brutto za m2 powierzchni użytkowej brutto wystarczy na budowe pod klucz?

Dzięki za info Dzienniczek Maćka przeczytałem z zapartym tchem od deski do deski i teraz się poważnie zastanawiem nad wynajęciem inwestora zastępczego, co o tym myślicie może macie jakieś namiary na sprawdzone i żetelne ekipy, będę wdzięczny

pozdrawiam

sz

Generalnie powinno wystarczyć, ale wszystko zależy od standardu wykończenia. Wiem , ponieważ właśnie ukończyłem Gemini.

Dodatkowo nie zapomnij o meblach, wykończeniu wnętrz (firanki, lampy itp.) ogrodzeniu, podjazdach i ogrodzie, co daje dodatkowe > 100.000 zł.

• 1 month później...

OOOO :o jaki temat :) RZEEEEKA, normalnie :)

Czując się wywołanym do tablicy, odpowiadam:

1) nie wiem, co rozumiecie przez budowę "pod klucz". W moim rozumieniu, jest to dom, do którego przychodzę ze szczoteczką do zębów, talerzami do kuchni, ubraniami do szafy i... mieszkam.

2) przyjmując, że mówimy o takim stanie, jaki opisałem powyżej, 660 tys. na budowę Gemini pod klucz, na pewno nie wystarczy...

3) moja ocena w pkt. 2 przyjmuje założenie, że nie budujecie SAMODZIELNIE i materiały MUSICIE kupić.

4) wg. moich DOŚWIADCZEŃ, wspomniana kwota wystarczy na wstępne wyjście poza stan deweloperski (zawierający instalacje, tynki, wylewki, okna, bramę garażową, drzwi wejściowe), np. uda Wam się jeszcze: zrobić ogrodzenie (z bramą na pilota), zakupić podstawowe materiały wykończeniowe (ceramika, urządzenia sanitarne, farby) i ... tyle.

5) zważcie, że ten dom ma tak naprawdę około 340 mkw pow.całk., a nie 220 mkw pu, które przyjęliście do kalkulacji - nie zapominajcie o strychu, który ma prawie 100 mkw podłogi!!!

6) jeżeli pablo_70 zmieścił się w ">100 k" z meblami, dodatkami, podjazdami, etc., to ja szczerze gratuluję gospodarności. Ja zakładałbym więcej.

W razie pytań, służę radą (najwygodniej przez mail).

Pozdr.

M

ps. Dziękuję Nefer za pamięć i dobre słowo! Również Szczepanowi za rzut oka w dzienniczek. To miłe, wiedzieć, że moja grafomania komuś się podoba!