Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalewanie stropu w mróz pomocy...

Recommended Posts

• 4 years później...

Witam,

Podepnę się pod wątek. Czy ktoś z piszących w/w posty miał jakieś problemy ze swoim stropem? Ja zalewałem jak było +3 stopnie, pierwsza noc spadek do 0 stopni a w następną do -5 :/ Najbardziej mnie zabolało jak się dowiedziałem, że wykonawca zapomniał zamówić środków p.mróz :/. Strop przykryty folią. Zastanawiam się czy nie przykryć go warstwą słomy i na to jeszcze jedna warstwa folii co by ta słoma nie odfruwała. A może zasłonić wszystkie wnęki okienne i grzać kozą przez kilka dni? Sam nie wiem co robić. Kierownik i wykonawca twierdzą, że takie temperatury jak teraz są prognozowane +2/-2 stopnie niczego nie zniweczą i nie należy panikować i nie ma konieczności grzania. A samo grzanie kozą nie wiele da ponieważ ciepło będzie uciekało.

Edytowane przez zolty

To jeszcze się zastanawiasz.. przecież beton to jest żaden materiał .. jeśli chodzi o utrzymanie ciepła wewnątrz..

ratowało by Cię - jeśli była by to masywna płyta fundamentowa, a nie strop.. wtedy ciepło hydratacji pomagało by przed wychłodzeniem..

zależy też ile było wody w zaczynie.. a znając życie .. sporo .. więc jeszcze nie wszystka wyparowała .. do chemicznego wiązania cementu i wody potrzeba 22 L około na 100 kg cementu, przeważnie ilość wynoś ( tyle powinna max ) do 45 L wody na 100kg cementu..

Musiał byś grzać kozą.. i jednocześnie od góry zapobiegać ucieczce ciepła.. abyś nie zrobił gorszej bidy.. różnicy temperatur.. na którą strop nie jest gotowy..

jak przesadził byś z grzaniem.. ..

Pytanie co to za strop, monolit może dać radę, złuszczy się trochę górą, gęsto żebrowy może szlak go trafić, tam betonu malutko.

Jak lałem monolity w grudniu u siebie zasłoniłem okna folia i 3 doby grzałem kozą. Temp. spadła tak do -5, -7. Temp spadła niezgodnie z prognozą w 2 dobie, miało być dobrze bez mrozu.

I do ilu zagrzałeś ta kozą bez okien ? :)

Ja z oknami zagrzałem parter dość spora kozą tylko z -6 do +4C A okna i drzwi wstawione. W pomieszczeniach z dala od kozy i komina było ledwie +1C a na piętrze zero lub -1.

Swoja drogą odwazni wykonawcy skoro prxy takiej pogodzie jak teraz lali stropy bez dodatków.

Strop monolit 15cm (projektowo B20, zalewali B25). Byłem dziś na budowie i wydaje się być dość twardy - no ale ja się nie znam (pewnie bez zbadania próbki na wiosnę trudno będzie coś ocenić).

Tak - zastanawiam się, ponieważ temperatura od dwóch dni utrzymuje się w plusie(0 do +3) i tak ma pozostać do świąt. Ba, długoterminowa zapowiada dodatnie temp. nawet do końca roku. Samo przykrycie słomą pewnie nie wiele da. Zatem tylko grzanie mogłoby przyspieszyć odparowanie wody. Ale czy uda się podnieść temperaturę do powiedzmy +8,+10 stopni? Pewnie ciężko - może gdyby okna styropianem zasłonić.

O wpadce wykonawcy nie chce mi się już pisać (ani myśleć). Ale jest świadomy tego, że odpowiada za swoją pracę i decyzję.

Edytowane przez zolty

• 4 years później...
Strop monolit 15cm (projektowo B20, zalewali B25). Byłem dziś na budowie i wydaje się być dość twardy - no ale ja się nie znam (pewnie bez zbadania próbki na wiosnę trudno będzie coś ocenić).

Tak - zastanawiam się, ponieważ temperatura od dwóch dni utrzymuje się w plusie(0 do +3) i tak ma pozostać do świąt. Ba, długoterminowa zapowiada dodatnie temp. nawet do końca roku. Samo przykrycie słomą pewnie nie wiele da. Zatem tylko grzanie mogłoby przyspieszyć odparowanie wody. Ale czy uda się podnieść temperaturę do powiedzmy +8,+10 stopni? Pewnie ciężko - może gdyby okna styropianem zasłonić.

O wpadce wykonawcy nie chce mi się już pisać (ani myśleć). Ale jest świadomy tego, że odpowiada za swoją pracę i decyzję.

I jak wyszło z tym stropem.

My laliśmy monolit 16 cm z dodatkami .Strop został przykryty .A temperatura minusowa lub blisko zera w dzień a w nocy do -5 .

Wiem czytałam .I ja byłam przeciwko lania stropu w takiej temperaturze.

Zostałam jednakże przegłosowana przez męża ,ekipę i kierownika budowlanego.Wszyscy oni twierdzą że wszystko będzie dobrze.

Ja niestety nie jestem nastawiona tak pozytywnie.

Kierownik konsultował wszystko z działem technologicznym w cementowni.Twierdzi że to nie pierwszy jego strop w zimie .Tego samego zdania ekipa która na rynku jest od 2000 roku.

Cóż oby wszystko było dobrze