Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

przy wąskich skrzydłach jest większa szansa na szczelność miedzy skrzydłem przesuwanym a stałym - pozostaje wtedy tylko kwestia szczelności górnej poziomej części skrzydła w funkcji czasu eksploatacji
  • Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jareko,

weż mnie nie strasz, bo ja u siebie w domu zamierzam sobie załozyć HSa.. aczkolwiek wiesz, mój HS będzie osobiście nadzorowany przez szefa działu, szefa produkcji i dwóch szefów zmian ;) No i powiedzmy sobie szczerze, jak coś zepsują to.... :-D

pzdr

PJ

nie strasze

masz o tyle dobrze ze masz mieć go w Schuco - tam jest specjalna - zupełnie inna uszczelka miedzy skrzydłem a fixem - może będzie dobrze ale.... ale pozostaje górą - co na to szef produkcji? Nie boi się że straci pracę? :lol:

Jak narazie rekordowy HS pojechał do Łodzi i nic się z nim nie dzieje specjalnego. Z opuszczaną uszczelką jest ok. A co do działu.. khmm... zawsze u mnie w domu testowało się najbardziej pokręcone rozwiązania.. w sumie nie mam sumienia testować ich na klientach więc lepiej na sobie samym. Nie jest to zła polityka, prawda? :)

Co do HSów to rzeczywiście montaż to podstawa i zrobienie wszystkiego łącznie z najmniejszym elementem zgodnie z katalogiem. Jakakolwiek "myśl racjonalizatorska" z góry skazana jest na klęskę.

A ja się z tym nie zgadzam.. wszystko zależy od umiejętności, zaangażowania i trzymania się założeń systemodawcy - to wszystko sprowadza się do wysokiego kosztu. Mówiąc inaczej, nie ma czegoś takiego jak tani i dobry HS, bo koszty jego PRAWIDŁOWEGO złożenia są horendalne. Jareko, umów się z Piotrkiem M. to pojedziecie do Łodzi zobaczyć jak to działa..

Piotrze, nie mowie ze nie. Przestrzegam po prostu przed takim rozwiązaniem gdyż odsetek sprawnie działających HS jest niewielki - tu przede wszystkim o to chodzi a moja odpowiedz "oczywiście" byla z przymrużeniem oka.

Powodów jest wiele od rozwiązania systemowego przez producenta poprzez montażystę aż po dbałość o HS w trakcie wykonywania kolejnych prac na budowie

Kubaimycha nie miała by problemu gdyby została tam zastosowana inna uszczelka, u niej wykrzywienie drewnianego kawałka ramy wynosiło raptem 3mm a to już powodowało totalna nieszczelność !!! I obawiam się ze został popełniony jeszcze jeden blad - skrzydło było odrobinę za szerokie - ale to już nie moja broszka, może sie nie znam

Potępiam w czambuł wszystkie HS gdyż wygląda na to ze kultura techniczna u większości producentów jest na bardzo niskim poziomie co w połączeniu z realnym brakiem umiejętności większości ekip montażowy owocuje takimi kwiatkami jak choćby u wspomnianej kubyimychy

Na dodatek w większości wypadków inwestorzy decydują sie na to rozwiązanie tylko i wyłącznie dlatego by sie pokazać, by mieć coś czego nikt nie ma - przepraszam innych których powody były inne

Jednym z powodów jest niski próg w HSie - rozumiem gdy w domu jest ktoś na wózku ale normalny człowiek nie może unieść stopy na 7 cm?

Pomijam już inna kwestie - rzadko tu poruszana - niskiego progu w balkonach dwuskrzydłowych - ale nie o tym u mowa. Wtrącę tylko, że Ty tego nie wykonujesz i słusznie ale jest duży odsetek producentów przyjmujących takie zlecenie bez mrugnięcia okiem a kłopoty ze szczelnością pojawiają się nagminnie - chyba nawet więcej razy niz w przypadku HSów

A teraz pytanie do Ciebie - czy nie sadzisz ze z racji systemowego rozwiązania HKS jest nieporównanie szczelniejszy i szczelność te gwarantujący od HSa?

ale szczerze - bez marketingu :lol:

No i poruszyłeś sprawę zasadnicza - kasa, kasa rządzi światem (niestety) i kasa rządzą się Inwestorzy i mając do wyboru HS w cenie np. 20 tys od Ciebie i za 10 tys od firmy X - kogo wybiorą?

Nie chciałem tu promować Schuco dla tych rozwiązań gdyż i tak juz występuję tu w roli Jareko Jezierski ;) ale wśród poznanych mi systemów w Schuco chyba najlepiej wiele szczegółów rozwiązano, szczegółów gwarantujących zminimalizowanie nieszczelności - jak choćby wspomniana uszczelka na styku skrzydło/fix czy same prowadnice

Tak wiec dalej będę przestrzegał przed HSami a klient i tak zrobi swoje :)

Niski próg z definicji jest do kitu, ale nasi znajomi z Krakowa tak go rozpropagowali że hej :)

HKS zawsze będzie szczelniejszy niż HS.. ale z drugiej strony można zrobić wprost gigantycznego HSa..

Schuco ma hopla na punkcie HSów i wydaje na ich system aż za dużo. Ponadto duża część technologii pochodzi jednak z aluminium, a w tym są nieźli..

Niski próg z definicji jest do kitu, ale nasi znajomi z Krakowa tak go rozpropagowali że hej :)

Wiem coś o tym ;)

HKS zawsze będzie szczelniejszy niż HS.. ale z drugiej strony można zrobić wprost gigantycznego HSa..

Czy nie sadzisz ze ta jedyna zaleta - biorąc powyższe o czym pisałem a z czym jak sadze się zgadzasz - to zbyt mało by promować ten system i mówić ze jest och i ach? Okuciowcy - czy to z Roto czy z Winkausa wypowiadają sie o tym rozwiązaniu jednoznacznie - "zrobić można wszystko tylko jak to później będzie działać to insza inszość" i sugerują by stosować tak jak i harmonijki tylko jako odseparowanie od ogrodu zimowego

No a w dzisiejszych czasach, kiedy klienci maja pewnego rodzaju fobie na punkcie- choć minimalnej nieszczelności - nie sadzisz ze w dużej mierze mam racje?

Schuco ma hopla na punkcie HSów i wydaje na ich system aż za dużo. Ponadto duża część technologii pochodzi jednak z aluminium, a w tym są nieźli..

Stad wspomniałem o szczegółach, kolejnych szczegółach odróżniających ten system od innych

A co to są te HKS? W googlach znalazłam tylko w 1 miejscu jako okna rozwierno-przesówne. To czym się różni od HSa ? A balkon może być?
A co to są te HKS? W googlach znalazłam tylko w 1 miejscu jako okna rozwierno-przesówne. To czym się różni od HSa ? A balkon może być?

HKS, najprościej mówiąc, trzeba odciągnąć, żeby je przesunąć i docisnąć, żeby zamknąć. Jest oknem progowym.

Aby otworzyć/zamknąć HS-a, nie wykonuje się powyższego odciągania/dociskania i jest oknem tzw. bezprogowym.

Jak się okazuje, nawet po moim przykładzie, cały "diabeł" szczelności tkwi właśnie w owym dociskaniu...

OK, dzięki

tak mi coś wygląda, że te HSy to piękna sprawa... we Włoszech, Brazylii itd. Na nasz klimat trzeba okna solidne. :-?

OK, dzięki

tak mi coś wygląda, że te HSy to piękna sprawa... we Włoszech, Brazylii itd. Na nasz klimat trzeba okna solidne. :-?

No i znasz już odpowiedz dlatego ten upierdliwy Jareko tak ludziom odradza HS-y :)

• 2 weeks później...

Właśnie odjechali Panowie z serwisu producenta moich okien. Walczyli dzielnie pół dnia, ale efekt jest mam nadzieję już finalny: skrzydła i mechanizm HSa chodzi leciutko, jest idealnie wpasowany, a test kartki - umieszczonej pomiędzy fixem, a skrzydłem w miejscu gdzie wcześniej czuć było ten leciutki powiew zdany wzorowo - nie da się jej ruszyć, oczywiście nie czuć też ruchu powietrza.

Regulacja oprócz samych okuć wymagała drobnego przesunięcia i dokładniejszego spasowania listew aluminiowych z uszczelkami pomiędzy częścią stałą a ruchomą, wykonane profesjonalnie bez zarysowania i żadnego śladu na oknach.

Jak na razie mogę powiedzieć tyle, że reakcja na zgłoszenie wzorowa, jak tylko pogoda pozwoliła serwis bez ociągania sam się przypomniał telefonicznie i pojawił na placu boju.

Cóż najbliższe mrozki przeegzaminują to za kilka dni dokładnie i jak nie będzie tam szronu pochwalę producenta :-)

Właśnie odjechali Panowie z serwisu producenta moich okien. Walczyli dzielnie pół dnia, ale efekt jest mam nadzieję już finalny: skrzydła i mechanizm HSa chodzi leciutko, jest idealnie wpasowany, a test kartki - umieszczonej pomiędzy fixem, a skrzydłem w miejscu gdzie wcześniej czuć było ten leciutki powiew zdany wzorowo - nie da się jej ruszyć, oczywiście nie czuć też ruchu powietrza.

Regulacja oprócz samych okuć wymagała drobnego przesunięcia i dokładniejszego spasowania listew aluminiowych z uszczelkami pomiędzy częścią stałą a ruchomą, wykonane profesjonalnie bez zarysowania i żadnego śladu na oknach.

Jak na razie mogę powiedzieć tyle, że reakcja na zgłoszenie wzorowa, jak tylko pogoda pozwoliła serwis bez ociągania sam się przypomniał telefonicznie i pojawił na placu boju.

Cóż najbliższe mrozki przeegzaminują to za kilka dni dokładnie i jak nie będzie tam szronu pochwalę producenta :-)

Mieliście więc, więcej szczęścia, przynajmniej, jeśli chodzi o wybór producenta. Moje HS-y, jak wiały, tak wieją. Powiedziałabym, że jeden z nich nawet bardziej od poprzedniego.

Firma...no cóż, nie będę się powtarzać...Od czasu wymiany okien, monitów telefonicznych, osobistej wizycie i w końcu listu ( za potwierdzeniem odbioru ) z żądaniami doprowadzenia okien do użyteczności i naprawy uszkodzeń...jakby zapadła się pod ziemię :-?

Zdaje się, że tą drogą nie załatwię niczego...

Pozdrawiam ciepło :)

• 3 weeks później...

termowizja :) to jest to a poniżej HS-y widziane okiem takiej kamery - szkoda wielka ze nie widać na obrazie górnej czesci HS-a :(

oto wygląd okienka

http://images44.fotosik.pl/62/69de4033dfe399e9m.jpg

a tu jego obraz termowizyjny

http://images44.fotosik.pl/62/472126955c9dd547m.jpg

czy coś jeszcze w temacie??? :lol:

co teraz Pan powie Panie

HS'y...???

Powinni tego zabronić...!!!

PS. Przynajmniej wg jareko...