Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy od mojej wizyty coś się zmieniło?

Wymienili wykrzywione elementy?

Dzięki, jareko, za wizyty i pomoc...

...wciąż jestem zbywana "jesteśmy w końcowej fazie produkcji", podczas gdy jeden z pracowników firmy nieoficjalnie poinformował mnie, że produkcja moich okien nawet nie została rozpoczęta......

Wiec do wymiany całość ? :) Współczuję bur...lu w chałupie - a tak ładnie macie ja wykończoną

• 2 weeks później...

Ubiegły tydzień- wizyta montera z firmy Tomstol z propozycją ustalenia terminu wymiany HS-ów. Z powodu dość silnego wiatru, wymiana zaplanowana na kolejny tydzień we wtorek, czyli wczoraj...

Wtorek..."grzecznie" czekam do godzin południowych, po czym wykonuję telefon do jednego z właścicieli firmy...No cóż...odpowiedź mnie zaskakuje "nic mi nie wiadomo o dzisiejszej wymianie, proszę zadzwonić do " drugiego ze współwłaścicieli...

Po południu wizyta męża w firmie Tomstol...I tłumaczenia, jakoby monter wcale się za mną na wtorek nie umawiał... :o Pozostawię bez komentarza...

A tymczasem, mimo, że za oknem względnie spokojnie, firanki tańczą w sypialni...Klikając na poszczególne zdjęcia cieszcie się, że nie jesteście w takiej sytuacji ...

http://images42.fotosik.pl/34/14d5bc750de4bfa5m.jpg

http://images38.fotosik.pl/34/f78f5f87bf819089m.jpg

Nawet położenie ręcznika nie na wiele się zdało...

http://images40.fotosik.pl/34/eb4d29a2f8977c6fm.jpg

Zainteresowanych zapraszam na priva...

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
i co się zmieniło w temacie naprawy wiejących okien?

Po wieeeelu ponagleniach, telefonach itd. w końcu nastąpił "magiczny" dzień...

Panowie przyjechali i zaczęli od demolki...Przypominam, że mamy początek grudnia, zimno, ale jeszcze bez śniegu...

http://images49.fotosik.pl/47/1d13d996c6723d47.jpg

Wracam po południu do domu...nowe okna są zamontowane, tyle tylko, że z okien bezprogowych , jakimi są HS-y z założenia mam okna z kilkucentymetrowym progiem ! :evil:

Kolejny dzień panowie zaczynają więc znowu od demontażu :evil: i ponownego montażu

http://images39.fotosik.pl/47/7c1ab300518675bd.jpg

Mija więc drugi dzień, kiedy mam w domu temperaturę w domu niemal, jak na zewnątrz, czyli niewiele ponad 0 st.C...

Trzeci dzień totalnej demolki upływa nad obrabianiem okien i wszechobecnego kurzu...

"Nic to" myślę sobie, "byle tylko było ok"...

Efekt bezpośrednio po w/w trzydniówce :

- w domu bałagan i kurz nie do opisania

- pęknięta płytka podłogowa ( do dziś nie wymieniona )

- zimno ( nagrzanie do 19 st.C przy naszej pompie ciepła zajmuje nam kilka dni z paleniem non stop w kominku )

- konieczność malowania całych ścian, przynajmniej tych, na których są okna

Na zewnątrz do dziś stan, jak na zdjęciach poniżej

http://images47.fotosik.pl/47/4072dd8f72c6d2b0.jpg

http://images43.fotosik.pl/47/dc2beec0137fb0e2.jpg

No więc przeżyłam na 2 tyg. przed Świętami cały ten koszmar i ?

Na 3 wymienione sztuki wszystkie 3 wieją w dalszym ciągu

- dwa z nich wieją między murem a óścieżnicą

- trzecie wieje dokładnie w miejscu, w których wiało w poprzedniku, tylko ...bardziej

:evil:

Od tamtego czasu minęło kilka ładnych tygodni i mrozy po -20 st.C,w czasie, których trzeba było znowu układać koce przy oknach, żeby przynajmniej dołem nie wiało, osadzony lód od strony pokoju, a firma...nabrała wody w usta...

Żeby opisać, co czuję, musiałabym wyrażać się niecenzuralnie...

Zresztą...półtora roku zmagań z oknami, które miały być "luksusowe" i firmą z ISO mówią za siebie...

a ilu jeszcze w kraju jest tych co mając HS a nie wiedząc o istnieniu Forum walczą z podobnymi problemami

Wiem kubaimycha że chcieliście koniecznie HS - mimo wszystko szkoda, że nikt Wam tego nie wyperswadował.

Nie ważne to już w tej chwili - ważne ze okna maja być lepsze od tych zdemontowanych a nie gorsze - siły i wytrwania w walce o swoje życzę

A swoja droga chyba będziemy mieli kolejnego producenta który w końcu zrozumiał co to jest HS i... zaprzestanie jego produkcji.

a ilu jeszcze w kraju jest tych co mając HS a nie wiedząc o istnieniu Forum walczą z podobnymi problemami

Wiem kubaimycha że chcieliście koniecznie HS - mimo wszystko szkoda, że nikt Wam tego nie wyperswadował.

Nie ważne to już w tej chwili - ważne ze okna maja być lepsze od tych zdemontowanych a nie gorsze - siły i wytrwania w walce o swoje życzę

A swoja droga chyba będziemy mieli kolejnego producenta który w końcu zrozumiał co to jest HS i... zaprzestanie jego produkcji.

Mimo, że uważam Twoje posty za merytoryczne i wartościowe, to jednak nie rozumiem Twojego kompleksu dotyczącego HS'ów... Wtym przypadku uwazam, że wina lezy po stronie producenta, proszę o sprostowanie jesli się mylę, dlatego potepianie w czambuł tego rodzaju konstrukcji okna uwazam za gruba przesadę... HS'y maja swoje wady, ale mają tez i zalety i zawsze znajdzie sa na nie chetni... Jest popyt, jest więc i podaż, sęk w tym, żeby nie brali się za to tacy producenci jak Tomstol...

Ja mam "męskie geny" :roll: , jak mówi mój mąż, więc tak łatwo się nie poddam...

Pan Tomczyk, twierdzi że HS-y są wciąż udoskonalane ( mamy teraz ponoć okna z nowszymi "czymś - tam" , co "powinno wyeliminować poprzednie problemy" :roll: )...Sam ma HS-a i nawet zapraszał do siebie, żeby je obejrzeć, kiedy zarzuciłam, że doświadczenie firmy Tomstol w produkcji tych okien jest najwyraźniej zerowe, skoro na 3 sztuki ( teraz to już 6 ! ) żadne nie nadaje się do użytkowania...Oczywiście na oglądanie okna pana T. nie pojechałam, bo mnie interesują moje okna...

Jakby jeszcze tego było mało w czasie tych kilku dni mrozów okazało się, że w jednym z okien nie ma już chyba żadnego gazu, bo między szybami jest zwyczajnie kurz ! :evil:

Wieją również wszystkie okna dwuskrzydłowe, które nie mają słupka. Odpowiedź otrzymałam podobną, jak kiedyś tzn. że to infiltracja i tak ma być. Lód na parapecie chyba też jest niezbędny ?!

Na razie w/w okna zostały po prostu oklejone...

Ręce opadają...

Mimo, że uważam Twoje posty za merytoryczne i wartościowe, to jednak nie rozumiem Twojego kompleksu dotyczącego HS'ów... Wtym przypadku uwazam, że wina lezy po stronie producenta, proszę o sprostowanie jesli się mylę, dlatego potepianie w czambuł tego rodzaju konstrukcji okna uwazam za gruba przesadę... HS'y maja swoje wady, ale mają tez i zalety i zawsze znajdzie sa na nie chetni... Jest popyt, jest więc i podaż, sęk w tym, żeby nie brali się za to tacy producenci jak Jezierski...

Nie wiem czy sama konstrukcja HS-ów jest po prostu do bani, ale jedno jest pewne : trzeba mieć ogromną wiedzę, żeby takie okno wyprodukować, a potem odpowiednio je zamontować...A jak widać po moich doświadczeniach, porywają się na to firmy, które w tym temacie najwyraźniej raczkują i działają po omacku, metodą prób i błędów...

...Mimo, że uważam Twoje posty za merytoryczne i wartościowe, to jednak nie rozumiem Twojego kompleksu dotyczącego HS'ów... ...
Nie mam żadnych kompleksów :) tym bardziej ws HSów

Może kiedyś pojmiesz w czym jest rzecz jak poznasz dokładnie ich konstrukcje a nie tylko wygodę działania - wybacz ale nie zamierzam na sile udowadniać ze ja mam racje a nie ty.

kubaimycha - wytrwałości Ci życzę :)

...Mimo, że uważam Twoje posty za merytoryczne i wartościowe, to jednak nie rozumiem Twojego kompleksu dotyczącego HS'ów... ...
Nie mam żadnych kompleksów :) tym bardziej ws HSów

Może kiedyś pojmiesz w czym jest rzecz jak poznasz dokładnie ich konstrukcje a nie tylko wygodę działania - wybacz ale nie zamierzam na sile udowadniać ze ja mam racje a nie ty.

kubaimycha - wytrwałości Ci życzę :)

Widzisz ty sprzedajesz okna i HSów nie masz w ofercie, a ja użytkuję HS'a i wydaje mi się, że mam więcej do powiedzenia na ten temat niż ty...

....Nie wiem czy sama konstrukcja HS-ów jest po prostu do bani...
Sama konstrukcja nie jest do bani tylko niestety tam gdzie zależy nam na 100% szczelności jest to konstrukcja chybiona. Możesz wierzyć bądź nie ale nie jest żadna filozofia takiego HS wykonać, nie jest też filozofia ją zamontować, schody jakie pojawiają się później wynikają z ich konstrukcji - zresztą dość dokładnie opowiadałem Ci jak oglądałem Wasze HS-y - chyba pamiętasz me słowa

Bardzo wam współczuję

i trzymam kciuki

że też wy tego jeszcze do sądu nie podaliście

Wyznaję zasadę, że nie jesteśmy nieomylni i każdy ma prawo do błędu...,który jednak uczciwi starają się naprawić...Niestety, firma Tomstol z totalną ignorancją uczy mnie cierpliwości...Nie wiem, jak ta sytuacja się zakończy, niczego nie wykluczam...

...Widzisz ty sprzedajesz okna i HSów nie masz w ofercie, a ja użytkuję HS'a i wydaje mi się, że mam więcej do powiedzenia na ten temat niż ty...
Nie mam i nie jest to w mej ocenie powód by dyskredytować moje doświadczenie w tej materii. Nie mam z pełną premedytacja gdyż miałem z nimi do czynienia wielokrotnie na realizowanych inwestycjach. Moje zdanie oczywiście nic nie znaczy, zdanie producentów okuć do HSow tez nic nie znaczą, doświadczenie kilku naprawdę dobrych producentów którzy tez kiedyś mieli w swej ofercie i produkowali lecz wycofali sie w HSów także nie maja znaczenia gdyz twój HS spełnia twe oczekiwania i póki co funkcjonuje prawidłowo. Pamiętam pierwszy post kubyimychy po zamontowaniu HSow - pełen zachwytu i zadowolenia. Zycze Ci by Twój HS funkcjonował bez zastrzeżeń przez kolejne lata.

....Nie wiem czy sama konstrukcja HS-ów jest po prostu do bani...
Sama konstrukcja nie jest do bani tylko niestety tam gdzie zależy nam na 100% szczelności jest to konstrukcja chybiona. Możesz wierzyć bądź nie ale nie jest żadna filozofia takiego HS wykonać, nie jest też filozofia ją zamontować, schody jakie pojawiają się później wynikają z ich konstrukcji - zresztą dość dokładnie opowiadałem Ci jak oglądałem Wasze HS-y - chyba pamiętasz me słowa

Tak, pamiętam o wadach HS-ów, o których mówiłeś. Tylko, że wtedy byłam już "szczęśliwą" ( w dużym cudzysłowie !) ich posiadaczką ...

Zamówiłam i zapłaciłam za okna, które miały spełniać określone standardy i tylko to mnie teraz interesuje. Gdybym miała dziś jeszcze raz stanąć przed decyzją odnośnie wyboru okien...? No cóż...dziś dzięki Tobie ( wielkie dzięki ) znam ich mankamenty i słabe strony...

Jedno jest pewne : na pewno moim wyborem nie byłby Tomstol...

KubaiMycha wyrazy współczucia i wytrwałości życzymy.

A teraz słówko na temat o moim HSie - zafundowaliśmy sobie w sypialni i to w "dziwnej" kofiguracji bo rozsuwany na boki do ścian z częścią stałą po środku, tak na prawdę są to dwa zespolone przez producenta w jedną "ramę". I o ile lewa część w zasadzie bez zarzutu, to prawa (używana podczas wykończeniówki często jako wejście) niestety w dolnej części (uszczelka między częścią stałą a ruchomą) też z lekka przewiewa, ale tylko tyle, że się wykrapla woda na aluminiowej części okucia (wykrapla się nam w asadzie wszędzie na szybach, ale wietrzymy te tony wody z wykończenia zaciekle, więc to normalne). W ostatnie "mrozki" (u mnie -23 z czujnika zewn. PC) lód się też pojawił wewnątrz na tej części, ale tylko tam, więc na razie się tym nie stresuję.

Monterzy już to widzieli, ale woleli sami nie dotykać i zgłosiliśmy producentowi, twierdzą (i tak to dla laika wygląda), że wystarczy regulacja okucia i ew. uszczelki i chyba faktycznie, bo i ciężej on po 3 miesiącach od montażu się zasuwał, no nic czekamy na serwis, w ciągu kilku dni się to wyjaśni.

Fakt, że nasz HS jest "malutki" bo skrzydła ruchome mają raptem 85cm szerokości, ale jak będzie po regulacji ok, to pochwalę producenta i będzie jeden znany, który potrafi, o przeciwnej ewentualności... wolę na razie nie myśleć :-?

zgłosiliśmy producentowi, twierdzą (i tak to dla laika wygląda), że wystarczy regulacja okucia i ew. uszczelki

Życzę, żeby z Twoimi HS-ami było inaczej z moimi...

Nie mniej jednak ja już byłam wielokrotnie na etapie "regulacji", po których okno przesuwało się lżej lub zupełnie ciężko, a sprawa przewiewów pozostawała bez zmian ...

Jareko tłumaczył mi dokładnie na czym polega ta regulacja...w zasadzie na tym, że w HS-ach niemal w ogóle jej nie ma !