Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Karina 75- za te pieniądze wybudujesz ten dom. Ja miałem dwie wyceny oscylujące w kwocie około 400 tyś zł.Jednak rzeczoznawcy robią je na podstawie wzorów matematycznych i wirtualnych danych. Dobrze zauważyłaś,że ceny dużo poszły w dół i fachowcy wracają z Anglii, dlatego nie ma co wyolbrzymiać.W tej kasie się zmieścisz.

Karino

musiałabyś zaoszczędzić na robociźnie czyli większośc prac robić sama, no to moze wtedy.

Reniu może Ty sie wypowiedz w tej kwestii. ile Ty planujesz bez szaleństw wydać (biorąc pod uwagę wykończenie, zagospodarowanie terenu, oczyszczalnia ścieków lub szambo itd).

Otello Ty musisz sam dużo rzeczy robić dlatego może i jest to mozliwe. W przeciwny razie moim zdaniem nie. Niech sie inni wypowiedzą którzy się "wykańczają" :wink: .

Serdecznie dziękuję za Wasze wypowiedzi. W naszym przypadku budowa systemem gospodarczym nie wchodzi w grę, a całość inwestycji bedzie realizowana przez "fachowców", więc na robociźnie raczej nie zaoszczędzimy. Projekt poszedł właśnie do wstępnej wyceny przez kosztorysanta. Może jest Ktoś na forum kto właśnie uzyskał aktualną wycenę tego projektu?

Dobry wieczór drodzy Retrowicze. ReniuS mam pytanko do Ciebie. Chodzi mi o poziomy części mieszkalnej oraz w garażu (-30cm). Ja mam w projekcie garaż niżej położony oraz w tylnej części garażu pomieszczenie gospodarcze podzielone na pół. To z oknem- kotłownia jest również na poziomie garażu (-30cm) natomiast drugie- suszarnia jest równo ze stanem zero budynku. Ponieważ już niedługo ruszamy z fundamentami chciałem sie zapytac, jak to wygląda u Ciebie oraz, czy Twoja ekipa przeszła przez to bez problemów. Podobno, jak są różnice poziomów, a nie ma w projekcie w tym miejscu ław i ścian fund. to trzeba takowe sobie dorobic. Pozdrowienia dla wszystkich.

Kwestia 1 - koszt budowy. W kwocie 350 tys. to wybudować się można, ale nie ma szans na wykończenie domu. Moim zdaniem żadnych. Aby spokojnie wszystko skończyć trzeba dodać do tej kwoty sądzę 100 tys.

Zakładam, że przy zerowym zaangażowaniu inwestora w prace budowlane - tak jak u nas.

Kwestia 2- poziomy w domu.

U nas na początku były tak jak w projekcie, czyli garaż plus kotłownia i narzędziownia za garażem 30 cm niżej. Nie leżały mi te schodki w kotłowni i teraz mam tak (robione przed wylewkami), że mam jeden schodek w garażu i potem do domu z kotłowni wchodzi się też ciut wyżej, ale mam gdzie postawić pralkę.

A tak poza tym u nas narazie spokojnie. Działkę mam wyrównaną. Po świętach ruszamy z ogrodzeniem terenu, a mamy co grodzić - 30 arów.

Oczywiście z uwagi na koszty robimy siatkę na gotowym murku. I tak wyjdzie razem z bramą 20 tys. :cry:

Dobrze że mamy przestój bo paskudna grypa na ponad dwa tygodnie wyłączyła nas z czegokolwiek. Wybrałam drzwi wewnętrze i jeszcze w tym tygodniu myślę zamówić. Z firmy Kospan. Bardzo dobra jakość (drewno) za bardzo dobrą cenę. Robi mi się też projekt garderób do dzieci i wystrój ich pokoi. No i to by było na tyle.

Witaj Aniu!!!

Wczoraj umówiliśmy się na tynki gispowe i myślę, że mamy atrakcyjną cenę- 20 zł za tynki gipsowe maszynowe z materiałem. Ceny kształtują się na poziomie ok 26-28 zł.

Z niecierpliwością czekam na zdjęcia Twojego kominka :lol: jeśli nie na forum to bardzo proszę na Priva.

U nas elektryk wchodzi dwa dni po świętach a potem hydraulik a tynki myślę, że będą na początku czerwca.

Pozdrawiam[/i]

cześć

powiedzcie mi Moi Kochani jakie parapety zewnęrzne będziecie zakładać. Chodzi mi zwłaszcza o dobór parapetów klinkierowych do okien w kolorze złoty dąb. Myślałam żeby parapet dopasować do okien a nie do dachówki. Pojeżdzilismy po składach ale baaardzo trudno znaleźć coś w kolorze złoty dąb. Znacie firmę która produkuje klinkierowe płytki na parapet w tym kolorze?

pozdrawiam gośia

Teraz dopiero zobaczyłem,że podłoga garażu jest obniżona w stosunku do podłogi domku. Więc mam pytanie do tych którzy nie wydłużali garażu, czy jest możliwe przesunięcie drzwi do garażu do wiatroŁapu? Chodzi tutaj o schodki, jeśli będą po śrdoku ściany garażu to będą przeszkadzać przy parkowaniu samochodu?

cześć

powiedzcie mi Moi Kochani jakie parapety zewnęrzne będziecie zakładać. Chodzi mi zwłaszcza o dobór parapetów klinkierowych do okien w kolorze złoty dąb. Myślałam żeby parapet dopasować do okien a nie do dachówki. Pojeżdzilismy po składach ale baaardzo trudno znaleźć coś w kolorze złoty dąb. Znacie firmę która produkuje klinkierowe płytki na parapet w tym kolorze?

Cześć, my mamy kształtkę parapetową w kolorze miodowym 200x100x13, nie pamiętam jakiej firmy ale wg mnie prazentuje się bardzo dobrze w zestawieniu ze złotym dębem.

http://foto.onet.pl/jkwr0,obkk7wswmwdk,h38aw,u.html#h38aw

W.I.K. mam małe pytanko jakiego koloru dachówkę położyliście na dach? Czy dachówka jest matowa czy z połyskiem? Planujemy z mężem dach w podobnym kolorze i okna również takie jak u Was czyli złoty dąb OKNOPLAST Kraków.

Miałam jeszcze niewielkie wątpliwości czy będzie to do siebie pasowało ale jak widzę Wasz domek wszystkie wątpliwości znikają.

Pozdrawiam

W.I.K. wysłałem do Ciebie zapytanie na PW. Zachęciłaś mnie swoimi zdjęciami do obejrzenia Twojego domu. Mam nadzieję, że będzie to możliwe i wizja lokalna Twojego Retro przypięczętuje naszą decyzję o wyborze tego projektu.

Witam wszystkich budujących Retro.MIędzy innymi dzięki waszym postom na tym forum podjęliśmy decyzję o kupnie tego projektu.

Anulkaa Twój domek prezentuję się pięknie, jestem pod wielkim wrażeniem.

Oto wykaz zmian na któr my się zdecydowaliśmy, prosiłbym was o oipnię co o nich sądzicie, gdyż macie już doświadczenie z tym projektem i wielu z was widzi już projekt nażywo w trakcie realizacji.

1.Po pierwsze zdecydowaliśmy się na umieszczenia pomieszczenia gospodarczego na tyłu garażu, ale nie wysuwając garaż lecz poszerzając cały budynek o 1,20. Tym samym nasz domek w "głąb" od drogi będzie miał nie 12,5m lecz 13,7m.

2.Manewr poszerzenia budynku oprócz pomieszenia godpodarczego przyniesie nam wydłużenie salonu o 1,2, czyli salon będzie miał długość 8m zamiast 6,4m. Tym samy jego powierzchnia wzrośnie do 43m2.

3.Większy będzie również hall i będziemy mogli powiększyć otwór w stropie o 0,8m na schody i będziemy mieli wystarczająco dużo miejsca aby zrobić schody ze spocznikiem nie zabiegowe.

4. Z racji powiększenia salonu powiększymy też okna w nim. Tzn. W kuchni i salonie będą okna 200x160, okno tarsaowe bez zmian.

Myślę,że to wszystkie zmiany na jakie się decydujemy.

Powiększenie budynku naturalnie wymusi zmianę kąta pochylenia dachu z 35 do 32 stopni, jednak jest to zmiana niezauważalna.

Oto wstępny szkic:

http://img17.imageshack.us/img17/3792/retro121kopia.jpg

Pozdrawiam wszystkich i będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Anulka.

Jestem - jak zwykle zresztą po Twoich zdjęciach- pod wrażeniem.

Kominek - aż dech zapiera od bogactwa. Proszę pokaż nam wreszcie łazienkę.

Małgosia2005 - ja także decyduję się na płytkę klinkierową tyle, że w kolorze dachu a więc - ceglastą. No i powtórzę jeszcze ten kolor na cokole. A przynajmniej takie mamy plany (o ile kasa skądś się znajdzie albo wygramy w totka). :wink:

W.I.K.- gratuluję wyboru pięknch drzwi wejściowych. Są śliczne. (mam identyczne :D :D :D ).